یکشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۴۴
سرزمین خاستگاه خورشید را با یک کتاب بهتر بشناسید

«ژاپن» تالیف محمد واردی و احمدرضا دانشخو از مجموعه «کتاب سبز» وزارت امور خارجه است، این کتاب به بررسی کشور ژاپن که ساکنانش آن را نیپون کوکو به معنای خاستگاه خورشید می‌نامند، از نظر تاریخی، جغرافیایی،‌ فرهنگی، سیاسی و بین‌المللی بررسی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «جغرافیا»،‌«تاریخ»، «فرهنگ»، «اوضاع اقتصادی»، «ساختار سیاسی»، «سیاست خارجی» و «روابط با جمهوری اسلامی ایران» عناوین هفت فصل کتاب «ژاپن» به کوشش محمد واردی و احمدرضا دانشخو را تشکیل می‌دهند. 

مجمع‌الجزایر ژاپن کشوری است در اقیانوس آرام واقع در آسیای شمال‌شرقی که یکی از قدرت‌های اصلی اقتصادی جهان است. ژاپن کشوری است محصور شده در آب که از طریق مرز آبی با کشورهای چین، کره جنوبی، کره شمالی و روسیه همسایه است. این کشور در پایان جنگ جهانی دوم، تمامی متصرفات فراسوی دریاهای خود، از جمله کشور کره را از دست داد. ژاپن با جمعیتی در حدود 128 میلیون نفر، دهمین کشور پرجمعیت جهان است که پایتخت آن توکیو از بزرگترین و گرانترین پایتخت‌های جهان محسوب می‌شود. 

ژاپنی‌ها کشورشان را نیپون کوکو به معنای سرزمین خورشید می‌نامند. در حقیقت این نامگذاری از آن جهت است که ژاپن در شرقی‌ترین نقطه قاره کهن و کشور چین قرار داشته است، به همین دلیل تصور می‌شد اولین سرزمینی است که خورشید در آن طلوع می‌کند. مطالعات باستانشناسی سابقه سکونت انسان در این کشور را از دوران پساپارینه سنگی می‌داند. 

در بخشی از کتاب درباره اقوام و نژاد ژاپنی‌ها آمده است: «در قرون اولیه میلادی قبایل مختلفی در ژاپن سکونت داشتند که حکومت هریک از آنان در دست کاهنان بود. در قرن پنجم میلادی نفوذ قوم یاماتو بر دیگر اقوام موجب پیدایش کشور ژاپن شد و بعدها رییس قبیله حاکم مقام امپراتوری یافت. در قرن نهم میلادی خاندان فوجی والا بر دربار حکومت می‌کردند و قدرت اصلی در اختیار رهبران بودایی بود. در قرن دوازدهم میلادی میناموتو، حکومت توگون را در ژاپن برقرار کرد و امپراطوری به مقامی تشریفاتی مبدل شد.» 

ژاپن دارای پوشش گیاهی بسیار متنوعی است. در فرهنگ ژاپنی‌ برخی از گیاهان دارای معانی نمادینی هستند. به‌عنوان مثال شکوفه‌های گیلاس یا ساکورا نمایانگر زیبایی کوتاه‌مدت و درخت کاج یا ماتسو نماد عمر طولانی است. در غذاهای ژاپنی نه تنها از میوه‌ها و حبوبات بلکه حتی از برخی گل‌ها و برگ‌ها نیز استفاده می‌شود. مردمان این سرزمین از گیاهان در داروسازی، رنگرزی منسوجات، ساخت کاغذ و ابزار نیز استفاده می‌کنند. ژاپن همچنین دارای حیات‌وحشی بسیار منحصربه‌فرد است و برخی از گونه‌های دارکوب، قرقاول، سنجاقک، چرخنگ، کوسه‌ماهی، حلزون و سمندر است. 

در قسمتی از کتاب درباره اهداف و اصول سیاست خارجی ژاپن می‌خوانیم: «در قانون اساسی ژاپن، هدف اصلی از مناسبات خارجی، برقراری صلح، سعادت و آزادی برای مردم کشور و کمک به تامین صلح جهانی و رفاه تمامی بشریت از طریق توسعه همکاری‌ها و تبادل‌نظر میان کشورهای جهان ذکر گردیده است. کشور ژاپن سیاست خارجی خود را همواره به‌عنوان ملتی که طبق قانون اساسی موظف به حفظ صلح است وانمود کرده و به موجب همین قانون، وارد روابط خصمانه با هیچ کشور دیگری نمی‌شود، بلکه سعی می‌کند مشکلات احتمالی را با دیگر کشورها از طریق گفت و گو حل و فصل نماید.» 

چاپ نخست کتاب «ژاپن» به کوشش محمد واردی و احمدرضا دانشخو در 210 صفحه و به بهای هفت‌هزار و 500 تومان از سوی اداره نشر وزارت امور خارجه در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته ‌است./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها