سروش مقدم، مسوول دبیران انجمنهای علمی پردیس فنی دانشگاه تهران، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره مجموعه دستاوردهای انجمنهای علمی پردیس فنی دانشگاه تهران، اظهار کرد: امسال، 165 انجمن علمی پردیس فنی دانشگاه تهران، دستاوردهای علمی سال 1391 خود را در قالب اختراع، مقاله، نشریه و کتاب ارایه کردند که تعداد این دستاوردها نامحدود بود، به همین دلیل و باتوجه به فضای اندکی که در اختیار داشتیم، تنها به ارایه حدود 9 دستاورد در بخش فنی اکتفا کردیم.
وی ادامه داد: در این دوره از جشنواره ملی حرکت، کتاب «انجمنهای علمی فنی» با موضوع مهندسی عمران، اثر رضا حاجی اسماعیلی که در جشنواره حرکت دروندانشگاهی، بهعنوان کتاب برگزیده معرفی شده بود، نیز ارایه شده است.
مسوول دبیران انجمنهای علمی پردیس فنی دانشگاه تهران، عنوان کرد: برخی از اعضای انجمنهای علمی پردیس دانشگاه تهران در بخشی از این غرفه، دستاوردهای پزشکی و دامپزشکی این دانشگاه را بهصورت عملیاتی در مقابل چشمان بازدیدکنندگان به نمایش میگذارند.
مقدم درباره ویژگی بارز این غرفه در این دوره از جشنواره نسبت به دورههای پیشین، گفت: جشنواره ملی حرکت، سال گذشته در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. فضای غرفه ما در آن دوره، با توجه به حجم وسیع دستاوردها بسیار محدود بود. اما امسال بهدلیل پیگیریهای مکرر، غرفه ما هم در مکان بهتری برپا شده است و فضای بیشتری را نیز در اختیار داریم، اما مسوولان توجه داشته باشند که به دلیل حجم وسیع دستاوردها و تعدد آنها در طول سال، این جشنواره خواهان فضایی گستردهتر از مکان کنونیاند.
ضرورت برطرف شدن معضل چاپ آثار دانشجویان
وی در پاسخ به این سوال که «آیا دستاوردهای علمی دانشگاهها با هدف آگاهی عموم و دسترسی آسانتر، در قالب کتاب منتشر میشوند؟» گفت: خوشبختانه بیشتر دستاوردها در قالب نشریه و کتاب منتشر میشوند، اما مشکل بزرگی که در این عرصه وجود دارد، نبود حامی برای دانشجویان مولف است. به این معنا که دانشجویان مولف کتابهای متعددی به رشته تحریر درمیآورند، اما در نهایت با وجود صرف هزینه، وقت و انرژی فراوان، انتشار آنها میسر نمیشود، چرا که براساس اعتقاد برخیها و وجود یک سلسله قوانین دست و پاگیر و سلیقهای عمل کردن، آن اثر باید به نام مدرس یا مدرسان فاخر و شناختهشدهای مزین شده باشد، در غیر اینصورت چاپ نخواهد شد!
مسوول دبیران انجمنهای علمی پردیس فنی دانشگاه تهران، در ادامه افزود: این معضل در حالی است که بسیاری از مدرسان دانشگاه، معتقدند بسیاری از کتابهای دانشجویان مولف، پرمحتوا و متناسب با نیاز جامعه و دانشجویان تالیف شدهاند.
مقدم اظهار کرد: در این انجمنهای دانشجویی، یک سلسله نشریات علمی و فرهنگی به چاپ میرسند که متاسفانه به جای اینکه دربردارنده مقالات دانشجویی باشند، مقالات مدرسان دانشگاهها را دربردارند، در حالیکه انتظار میرود چنین نشریاتی، حاصل زحمات تیمی دانشجویان را ارایه کنند.
وی ادامه داد: شاید برخی در پاسخ به این اعتراض بنده بگویند وجود قلم مدرسان دانشگاهی برتر و فاخر در این نشریات بر اعتبار این نشریات میافزاید و باعث دیده شدن آنها میشود، اما از آنجا که این نشریات جنبه دانشجویی دارند، بنابراین انتظار میرود فعالیتهای علمی دانشجویان را به تصویر بکشند تا انگیزهای برای پیشبرد آنها در مسیر تعالی علم باشد.
راهاندازی پرتال، با هدف ارایه آثار انجمنهای علمی
مسوول دبیران انجمنهای علمی پردیس فنی دانشگاه تهران، بیان کرد: متاسفانه انجمنهای علمی دانشگاه تهران، با مشکل بزرگی مواجه هستند و آن هم درج نشدن نتایج تحقیقات دانشجویان در قالب مقاله و کتاب در سایت دانشگاه تهران است. در چنین شرایطی، این آثار مکتوب با هدف اطلاعرسانی به آدرس ایمیل دانشجویان (تعداد محدودی از دانشجویان) ارسال میشود، اما بهدلیل رغبت فراوان اکثریت دانشجویان برای آگاهی از این آثار، این عملکرد جوابگو نیست و باید سایت مستقل و مجهزی راهاندازی شود تا مجموعه آثار بهصورت کامل با هدف دسترسی همگان در اختیار علاقهمندان قرار گیرد.
مقدم ادامه داد: در این راستا میکوشیم مقدمات راهاندازی یک پرتال جامع برای دانشگاه تهران را فراهم کنیم تا دبیران انجمنهای علمی بتوانند آثار و مقالات خود را در آن بگنجانند و دیگر دانشجویان نیز بهراحتی بتوانند از مطالب آن استفاده کنند.
مسوولان فرهنگی کشور از جشنواره دیدن کنند
وی از مسوولان و متولیان فرهنگی کشور خواست تا از این جشنواره بازدید کنند تا بیش از پیش و از نزدیک با استعدادهای علمی دانشجویان کشور آشنا شوند و راهکارهایی برای تشویق و معرفی این استعدادها و آثار مکتوب و غیرمکتوب بیندیشند.
مقدم در پایان با بیان اینکه متولیان فرهنگی کشور باید در راستای حمایت از چاپ کتابها و نشریات دانشجویی گام بردارند، گفت: دانشجویان عضو در انجمنهای علمی دانشگاهها، بدون هیچ چشمداشت و حتی با صرف هزینه شخصی، در این انجمنها فعالیت میکنند. آنها خوب میدانند که این فعالیتها بهنفع جامعه علمی و پژوهشی کشور است، بنابرای با تقبل زحمات فراوان، میکوشند در این عرصه فعالیت کنند. بنابراین برخی مسوولان کشور نباید با سنگاندازی جلوی پای دانشجویان، انگیزه آنها را کور کنند، چرا که همه واقفند که همین حرکتهای دانشجویی است که باعث پیشرفتهای فرهنگی و علمی کشور میشود.
ششمین جشنواره ملی حركت، صبح یکشنبه (27 بهمنماه) در محل سالن تربیت بدنی دانشگاه صنعتی شریف افتتاح شد و عصر چهارشنبه (30 بهمنماه) با معرفی برگزیدگان، به کار خود پایان داد.
چهارشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۰:۴۹
نظر شما