چهارشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۱
چهره‌ای که واژه خستگی در دایره کلماتش نمی‌گنجد

پرویز دوامی، مولف 9 جلد کتاب مهندسی، چهره‌ ماندگاری است که واژه خستگی هیچ‌گاه در دایره کلماتش نمی‌گنجد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر پرویز دوامی، مدرس دانشکده مهندسی و علم و مواد دانشگاه صنعتی شریف، 11 خرداد 1320 در تهران متولد شده است. وی مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۴۴ در رشته مهندسی متالورژی از دانشسرای عالی صنعتی تهران (دانشگاه علم و صنعت فعلی) دریافت کرد. دوامی مدرک دکترای خود را در سال ۱۹۷۳ از دانشگاه لیدز در انگلستان دریافت کرد. وی از نخستین فارغ‌التحصیلان این رشته در ایران است.

تالیف 9 جلد کتاب، ارایه 9 عنوان مقاله در سمينارهای جهانی، 51 مقاله در مجلات معتبر بين‌المللی و بيش از 160 مقاله علمی و صنعتی در كنفرانس‌ها و نشريات داخلی و همچنین ويراستاری بسياری از كتاب‌های مهندسی، در کارنامه نشر علمی این چهره ماندگار دیده می‌شود. «اطلس عیوب قطعات ریختگی» از جمله آثار فاخر این چهره ماندگار محسوب می‌شود. 



دوامی، استاد راهنمای بسياری از پروژه‌های كارشناسی‌ارشد و دكترا نیز بوده است. وی همچنین دو حق امتیاز (Patent) ثبت‌شده دارد. 

سوابق علمی و اجرایی  
وی از سال ۱۳۴۴ تاکنون در دانشکده مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی شریف به تدریس و پژوهش اشتغال داشته و یکی از قدیمی‌ترین مدرسان این دانشگاه است. 

مدیرعامل مرکز پژوهش متالورژی رازی از سال ۱۳۶۳ تاکنون، ریاست گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم، ریاست انجمن مهندسین متالورژی ایران، رياست دانشكده مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی‌شريف، ریاست هیات اجرایی و شورای جامعه ریخته‌گران ایران، عضو جامعه متالورژیست‌های آمریکا و عضو هیات تحریریه مجله International Cast Metals Research (نشریه جامعه ریخته‌گران آمریکا)، استاد مدعو انستيتو تكنولوژی ماساچوست آمريكا، مديرمسوول نشريه‌های ريخته‌گری و مهندسی متالورژی، سردبير نشريه‌های Iranian journal material science & engineering از انتشارات مشترک دانشگاه علم و صنعت ايران، از جمله سوابق علمی و اجرایی این چهره ماندگار عرصه علم کشور است. 

پرویز دوامی، در دومين همايش چهره‌های ماندگار در سال 1381 به‌عنوان چهره ماندگار مهندسی کشور معرفی شد. از وی در سال 1386 به‌عنوان برگزيده فرهنگستان علوم تجليل به عمل آمد و نشان درجه يک دانش به وی اهدا شد.

فعاليت‌های ضمن تدریس 
پرويز دوامی در كنار تحصيل، به مطالعه، تحقيق و ترجمه ژورنال‌های خارجی در حوزه تخصصی خود(مهندسی مواد) مشغول است و در اين حوزه آثاری را نیز منتشر كرده است.  

وی علاوه بر مطالعه و تحقيق، به جنبه‌های نوآورانه و اختراعات در حوزه رشته مهندسی متالوژی علاقه‌مند است و دراين حوزه فعاليت‌های مهمی داشته است. 

دوامی بر این موضوع که «اهمیت آموزش صحیح در رشد و پویایی اقتصاد یک کشور از کلیدی‌ترین نکاتی است که باید در تربیت نیروی انسانی ملاحظه شود» تاکید دارد و در این مورد مقاله‌های متعددی ارایه کرده است.

جوایز و نشان‌ها 
این مدرس دانشگاه، تاکنون چندين لوح سپاس و تقدیر برای اختراعات و ابداعات در حوزه علم مهندسی متالوژی دريافت كرده است. از جمله نشان‌های عملی پرویز دوامی می‌توان به محقق ممتاز دانشگاه صنعتی شريف، برنده جايزه طراحی جهان (QIT) كانادا، مدال طلای سازمان جهانی مالكيت معنوی سازمان ملل متحد (WIPO)، جايزه دوم ابتكار در دو سال در جشنواره خوارزمی، رتبه نخست توسعه علمی و دريافت لوح ثبت اختراع توليد نمونه‌های استاندارد، اشاره كرد. 



ارتباط دانشگاه و صنعت؛ ضامن پیشرفت کشور
دوامی، از آن دسته افرادی است که واژه خستگی در دایره کلمات ذهنش نمی‌گنجد. وی جزو معدود افرادی است که تاکید زیادی بر ارتباط قوی و گسترده میان دانشگاه و صنعت دارد و این ارتباط را ضامن پیشرفت اقتصاد کشور می‌داند. 

دوامی در این‌باره می‌گوید: ارتباط دانشگاه و صنعت مساله‌ای است که در کشورهای پیشرفته به آن توجه بسیاری می‌شود. متاسفانه در دانشگاه‌های ما مساله Education که تربیت و آموزش بنیادی افراد برای اشتغال در صنایع است به‌درستی انجام نمی‌گیرد. آموزش‌های حال حاضر به هیچ‌وجه در سال‌های آینده به‌دلیل غیرقابل پیش‌بینی بودن پیشرفت تکنولوژی روز دنیا، کافی نخواهند بود. از طرف دیگر صنایع ما وظیفه Training نیروهای انسانی خود یا همان آموزش حین کار را جدی نمی‌گیرند، یا به آن نمی‌پردازند. 

آموزش حین کار، پل ارتباطی دانشگاه و صنعت
وی معتقد است: مساله آموزش حین کار، باعث به‌روز شدن اطلاعات نیروی انسانی و در نتیجه بهره‌وری بهتر نیروی انسانی است. امروزه صنایع کشورهای پیشرفته، دانشگاه‌های تخصصی برای آموزش حین کار به وجود آورده‌اند. آموزش‌های حین کار، مهم‌ترین پل ارتباطی بین دانشگاه و صنعت است. 

به گفته دوامی، از دیگر وظایف دانشگاه، ایجاد حس اعتماد به‌ نفس و خودآموزی در یک دانشجو است که فرد بعد از اشتغال در صنایع، بتواند نیاز آموزشی خود را مرتفع کند. دانشگاه و صنعت وظایفی هم در قبال جامعه دارند که مهم‌ترین آن‌ها، ارایه راه‌حل‌هایی برای حفظ محیط زیست در مقابل آلودگی‌های صنعتی است. بدون‌شک جامعه‌ای که در راه پیشرفت و رفاه، مسایل زیست‌محیطی را رعایت نکند، در میان‌مدت و بلندمدت با مشکلات بسیاری به‌خصوص در بحث سلامت جامعه مواجه می‌شود. 

وی می‌گوید که راه‌حل مقابله و پیشگیری از ضررهای احتمالی در آینده، تعیین ضوابط و قوانینی در جهت سازگاری تکنولوژی‌های مورد استفاده در صنعت با محیط زیست است که این امر باید از سوی مدیران رده‌بالای کشور با همکاری‌های صاحب‌نظران دانشگاهی و صنعتی صورت گیرد./

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها