جمعه ۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۹:۱۰
ایران، پیشتاز در تولید علم

رییس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری، ایران را پیشتاز تولید علم در جهان دانست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از روابط عمومی مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، جعفر مهراد رییس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری و سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، اظهار کرد: از ابتدای سال جدید میلادی، پژوهشگران جمهوری اسلامی ایران تعداد 24 هزار و 298 مقاله بدون احتساب کنفرانس‌ها و تعداد 25 هزار و 225 مقاله با احتساب کنفرانس‌ها تولید کرده‌اند. بر این اساس سهم تولید علم ایران از کل تولید علم جهان 44/1 درصد است.

وی افزود:  این در حالی است که ‌با احتساب مقاله‌های پایگاه اطلاعاتی Medline و BIOSIS که زیر نظر پایگاه استنادی است مجموع تولیدات علمی ایران به 32 هزار و 875 مقاله افزایش پیدا می‌کند.

مهراد، درباره رتبه‌بندی دانشگاه‌ها گفت: در سال 2013 میلادی کل تولید علم جهان در این پایگاه یک میلیون و 754 هزار و 602 مقاله است. چنانچه میزان تولیدات علمی جهان را که در Medline و BIOSIS ثبت و نمایه‌سازی شده را نیز مورد توجه قرار دهیم رقم حاضر به 2 میلیون و 650 هزار و 816 مقاله می‌رسد.

وی ادامه داد: کل تولیدات علمی ایران در سال 2012 بدون احتساب کنفرانس‌ها 26 هزار و 939 مقاله بوده است که با احتساب مقالات کنفرانس‌ها و همایش‌ها، که در ISI ثبت و نمایه‌سازی شده این رقم به 29 هزار و 827 مقاله افزایش پیدا می‌کند.

مهراد اظهار کرد: میزان تولید علم جهان نیز در سال 2012 میلادی 2 میلیون و 121 هزار و 152 مقاله بود و با احتساب مقالات موجود در Medline و BIOSIS نیز این رقم به 3 میلیون و 35 هزار و 123 مقاله می‌رسد.

وی درباره میزان تولید علم ایران در سال 2000 میلادی گفت: در این سال کل تولیدات علم ایران بدون احتساب کنفرانس‌ها و با احتساب کنفرانس‌ها به ترتیب یه یک هزار و 468 و یک هزار و 746 مقاله بود، با افزودن مقالات موجود در Medline و BIOSIS این رقم به دو هزار و 111 مقاله می‌رسد. با یک نگاه اجمالی می‌توان مشاهده کرد در طی 13 سال، روند رشد علم در ایران بسیار چشمگیر بوده و از این نظر جمهوری اسلامی ایران پیشتاز سایر کشورهای جهان است.

رییس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری افزود: تولید مقالات، خود به خود نشان‌ دهنده پیشرفت علمی محسوب نمی‌شود. زمانی تولید علم ارزشمند است که به میزان استنادات صورت گرفته توجه کنیم. استنادها نیز مانند میزان تولید علم، روند رو به رشدی داشته است. در حالی که بخشی از استنادهای صورت گرفته «خوداستنادی» است اما سهم استنادهای صورت گرفته از سوی سایر کشورهای جهان به مقالات دانشمندان ایران را نباید دست کم گرفت.

مهراد افزود: به‌طور تقریبی 30 درصد از کل استنادهای صورت گرفته به مقالات تولید شده از سوی دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی کشور به همت ایران صورت می‌گیرد. کشورهای چین، آمریکا، هند و انگلستان نیز در مرتبه‌های دوم تا چهارم قرار دارند. استناد بیش از 9 درصد به مقالات دانشمندان ایرانی از سوی آمریکا نشان دهنده کیفیت مطلوب تعداد بیشماری از مقالاتی است که به همت پژوهشگران ایرانی در مجلات معتبر بین‌المللی به چاپ می‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها