به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نویسنده در این کتاب به طرح، نقد و بررسی آثار میشل فوکو، فیلسوف و تاریخپژوه فرانسوی پرداخته و آرای وی را در آثار انتشار یافته و نیافتهاش مورد کاوش قرار داده است.
در واقع، این اثر به بررسی «تحلیل قدرت» فوکو میپردازد. در کانون این تحقیق مفهوم «دولت» قرار دارد که فوکو در درسگفتارهای عمدتا منتشر نشده خود در سالهای 1979 و 1978 در کالج دوفرانس آن را مطرح کرده است. براساس منابع تاکنون ناشناختهای که از آرشیو فوکو در پاریس به دست آمده است، تحقیق حاضر به این نتیجه میرسد که مساله طرز تفکر درباره دولت بیانگر نقطه عطفی در تحلیل قدرت فوکو است. این تحقیق نه فقط کاستیهای نظری سوژه و نقص ساختار نظری مباحث تحقیقات گذشته «فیزیک خرد قدرت» را تصحیح میکند بلکه بیانگر حلقه رابطی میان «تبارشناسی دولت مدرن» و «تبارشناسی سوژهگی مدرن» است.
نویسنده در پیش گفتار این کتاب درباره ضرورت پرداختن به این بحث میپردازد: «بازسازی دیدگاههای حکومت نه فقط به دلایل نظری جالب توجه است بلکه به واسطه تحولات عمیق اجتماعی حاضر، از روزآمدی سیاسی نیز برخوردار است. آثار فوکو درباره عقلانیت سیاسی لیبرال و نئولیبرال نشان میدهد که چگونه توانایی خودتنظیمی افراد و گروهها با رسیدن به حداکثر منفعت اقتصادی و اهداف اجتماعی سیاسی گره خورده است.... در عین حال تحلیل طرز تفکر دولت مدرن بر قوه مقاومت ممکن نیز اشاره دارد و به این ترتیب به ابزار مهمی برای نقد خرد سیاسی تبدیل میشود.»
این کتاب در یک مقدمه و سه فصل با عناوین «فیزیک خُرد قدرت»، «طرز تفکر دولت» و «سیاست و علم اخلاق» تنظیم شده است.
«دیرینهشناسی دانش تا مسئله قدرت»، «تبارشناسی قدرت»، «گفتمان و قدرت»، «تولد علوم انسانی»، «فرضیه نیچه»، «قدرت و مقاومت» و «سوژهگی و مقاومت» از جمله مباحثی است که در فصل نخست این کتاب با عنوان «فیزیک خرد قدرت» مطرح میشوند.
«طرز تفکر دولت» عنوان فصل دوم این کتاب است که موضوعهایی مانند «مفهوم دولت و تبارشناسی آن»، «هنر حکومت لیبرال»، نظرات «دیوید هیوم» در رابطه با سوژهگی و علاقه و «آدام فرگسون» در رابطه با جامعه بورژوازی، «اقتصاد اجتماعی و پدرسالاری» و «دانش جامعهشناسی» را در دل خود جای میدهد.
همچنین در بخش سوم زیر عنوان «سیاست و علم اخلاق» مباحثی مانند «تاریخ جنسیت تا تبارشناسی علم اخلاق»، «زیباشناسی وجود»، «تبارشناسی سوژه مدرن»، «اخلاق و علم اخلاق در مسیحیت»، «سوژهگرایی مدرن»، «قدرت و حاکمیت» و «تبارشناسی نقد» مورد بررسی و واکاوی قرار میگیرند.
چاپ نخست کتاب «نقدی بر خرد سیاسی: بررسی تحلیل فوکو از طرز تفکر دولت مدرن» تالیف توماس لمکه با ترجمه یونس نوربخش و محبوبه شمشادیان در 488 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهای 19 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) چاپ و منتشر شده است./
سهشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۰
نظر شما