به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بسياري از انديشمندان سياسي و جامعهشناسان بررسي مباحث نظري در حوزه علوم سياسي و روابط بينالملل، در بستر وقايع و رخدادهاي تاريخي را ضروري ميدانند و معتقدند كه اين گونه آثار ميتواند برای افكار عمومي در اتخاذ رويكردها و مواضع صحيح سياسي و اجتماعي موثر و مفيد باشد. از این رو، در کتاب نامبرده سعی شده تا حتیالامکان مطالب، فارغ از مرزبندیهای روز جامعه باشد و به گونهای مستقل به نگارش درآید.
اين كتاب مشتمل بر مجموعه مقالاتي سیاسی ـ تاریخی روزآمد شده و برگرفته از سايت ديپلماسي ايراني است. مجموعه اين مقاله ها به همت محمدرضا دبيري، كارشناس امور بينالملل و روابط خارجي، نوشته شده و وقایع مهم سیاسی و تاریخی ایران پس از مشروطه تا دوران معاصر (تحولات روابط ایران و آمریکا) را در چند پرده به نمایش میگذارد.
در نگاه کلی این کتاب شامل دو موضوع اساسی روابط ایران و روسیه تزاری، اتحاد جماهیر شوروی و روسیه فعلی در کنار رابطه ایران با ایالات متحده امریکا در بستر وقايع تاريخي است که بخش بیشتر آن مربوط به تاریخ و تحولات روابط ایران و آمریکا در 120 سال گذشته است و عملکرد شخصیتها و رجال تاثیرگذار در این دوران تا روزگار معاصر را بررسی کرده است.
نویسنده، تاريخ روابط ايران و آمریکا را به سه دوره تقسيم كرده است. «سالهاي بين 1850 تا 1935» كه با تاسيس دفتر بازرگاني ايالات متحده امريكا در بوشهر، آغاز شد. در اين دوره آمريكاييها در پي كمك به ايران بودند و «1953 تا 1979» و از « 1979 تا به امروز» كه دوره بيارتباطي است.
ادوار تاريخي ارتباط ايران و امريكا، در اين كتاب با عناوين مختلفي بررسي شده است. مولف، نخستين دوره را «آمريكايي قهرمان» ناميده است. در اين دوره آنها در ايران تبليغات ميكردند. دورهاي ديگر با عنوان «آمريكايي دوستداشتني» بررسي شده است. در آن مقطع، آمريكاييها به دنبال كشف نفت در ايران بودند. آنها ضمن قراردادهاي نفتي خود، در پي افزايش سهم ايران از 15 درصد، به 50 درصد بودند، كه البته تا مليشدن صنعت نفت محقق نشد. «آمريكايي بازيگر» عنوان مرحله ديگری از روابط است كه به مسایل بعد از جنگ دوم جهانی ميپردازد. «آمريكايي مدعي» طرح مارشال را مطرح ميكند و «آمريكايي زشت» باني كودتاي 28 مرداد است.
در این کتاب سعی شده است به این سوال پاسخ داده شود که چه شد در نگاه ایرانیان در یک دوره 120 ساله، آمریکاییهای آزادیخواه و محبوب به شیاطینی برای مملکت ایران تبدیل شدند؛ به طوریکه امروز، شعار مرگ بر آمریکا به شعاری رایج در جامعه ما تبدیل شده است.
بنابراین در این کتاب از نظر متدلوژی و روش سعی شده است وقایع تاریخی و شرایط آن زمان، توامان بررسی شوند تا درک روشنتری از آنها صورت گیرد. همچنین به طور مشخص سه شخصیت احمد قوام، محمد مصدق، علی رزمآرا زیر ذرهبین قرار میگیرند و دلیل انتخاب این سه شخصیت آن بوده است که به این سوال پاسخ داده شود که چگونه روابط ایران و آمریکا تحت تاثیر این سه شخصیت قرار گرفته و تحلیل و تاثیرگذاری آنها در این دوران چه بوده است.
چاپ نخست کتاب «چند پرده از داستان روابط ايران و امريكا و مقالاتی دیگر» نوشته محمدرضا دبیری، در 360 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات هرمس چاپ و روانه بازار کتاب شده است.
پنجشنبه ۷ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۳
نظر شما