شماره 38 نشریه سفینه در واقع ویژهنامه علامه امینی است که با همکاری کتابخانه علامه امینی در نجف، کتابخانه تخصصی امام رضا(ع) در قم، بنیاد فرهنگی جعفری در قم و دایرةالمعارف بزرگ اسلام در تهران منتشر شده است.
طالعی با بیان اینکه یکی از ویژگیهای این ویژهنامه این است که تلاش شده تا مطالب تکراری درباره این عالم بزرگ دینی و کتاب الغدیر آورده نشود، گفت: درباره علامه امینی تاکنون مطالب زیادی نگاشته شده است اما بخش عمدهای از این مطالب تکراری هستند و گاهی هم با غلط همراه هستند، در حالی که در این نشریه به دلیل تکراری نبودن مطالب تلاش شده است تا کتابشناسی مناسبی از علامه امینی تهیه شود.
سرویراستار نشریه سفینه اظهار کرد: در این کتابشناسی 260 مدخل طراحی شده است که دربردارنده کتاب، مقاله، منابع غیرکتابی و پایاننامههای دانشجویی است. با مرور این 260 مدخل به این نتیجه رسیدیم که درباره علامه امینی و کتاب الغدیر خلاءهایی به چشم میخورد که یکی از این خلاءها تکمیل و به روزآمد کردن پژوهشهایی درباره علامه امینی و الغدیر است.
این استاد دانشگاه گفت: پس از حدود 44 سال پس از فوت علامه امینی هنوز منابع جدید برای بهروز رسانی الغدیر ارایه نشده است. با وجود این که منابع جدید، نسخههای خطی و کتابهای چاپی در کشورهای عربی منتشر میشوند که منابع خوبی به شمار میروند اما تلاشی برای بهروز رسانی الغدیر انجام نشده است.
وی با بیان این که نباید از ظرفیتهای پژوهشی الغدیر و علامه امینی غافل شد، گفت: برای پژوهشهایی که باید درباره علامه امینی انجام شود، چند موضوع پیشنهاد میشود. نخست اینکه ابتدا باید متن کتاب الغدیر به طور کامل منتشر شود، چرا که کتاب فعلی متن کامل نیست. نکته دوم، توجه به سخنرانیهای علامه امینی است. علامه در الغدیر رویکرد احتجاجی دارد و در سخنرانیهای خود برای مخاطب غیرشیعه احتجاج میکند اما در سخنرانیهای خود در ایران چون مخاطب را شیعه میبیند، مطالبی را بیان میکند که در متن الغدیر یافت نمیشود. به همین دلیل باید برای جمعآوری این سخنرانیها تلاش بیشتری انجام داد.
طالعی گفت: نامههایی که علامه برای افراد مختلف نوشته یا برای علامه فرستاده شده نیز مطالب مهم و ارزشمندی دارند که این نامهها نزد بازماندگان علامه امینی است که خواهشمندیم این نامهها را به عنوان منبعی مهم در اختیار پژوهشگران قرار دهند.
محمدحسین شهری، مدیر مسوول نشریه سفینه نیز در این باره اظهار کرد: نشریه سفینه تلاش کرده است زندگی بزرگان و علمای دین را بررسی کند. در زندگی علمای گذشته روشها، منشها، معنویت و عنایات الهی زیادی به چشم میخورد که برای آشنایی نسل جدید با اندیشه و افکار این بزرگان باید این شاخصها را معرفی کرد تا جاودانه بمانند.
مدیر مسوول نشریه سفینه با بیان اینکه هدف نشریه سفینه این است که شاخصهای زندگی علما و بزرگان دین را استخراج کنیم تا چراغ راه پژوهشگران باشد، گفت: در شماره جدید این نشریه به علامه امینی و کتاب الغدیر پرداختهایم. اگر به نکاتی که الغدیر و علامه امینی را جاودان کردند توجه کنیم، الگوهایی فراوانی به جامعه عرضه خواهند شد که علامه امینیها و الغدیرهای دیگری را بیافرینند./
نظر شما