پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸:۵۲
معتمد نژاد در ایران ماند، نوشت و دانسته هایش را کتاب کرد

دكتر محسنيان راد در نشست یادبود زنده‌یاد دکتر کاظم معتمدنژاد با اشاره به ويژگي‌هاي شخصيتي این استاد ارتباطات گفت: مدارک دکترای حقوق و علوم سیاسی و دکترای روزنامه‌نگاری مانند 2 بال پدر علم ارتباطات نوین کشور بودند که همواره در تمام فعالیت‌های حرفه‌ای و شغلی به کمک او آمدند.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) در اين مراسم عصر امروز (18 ارديبهشت) از ساعت 30و16 تا 30و17 دقیقه در سراي اهل قلم بيست و هفتمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران برگزار شد، جمعي از دانش‌آموختگان و فارغ‌التحصيلان ارتباطات نیز میهمان مراسم بودند.

دکتر محسنیان‌راد در این مراسم با اشاره به شاگردی 48 ساله خود در خدمت دکتر معتمدنژاد گفت: صحبت‌هایی که امروز می‌گویم روایت 48 سال بودن در سایه پدر علم ارتباطات نوین کشور است که خیلی زود از میان ما رفت و درگذشت او آن‌قدر برای من سخت بود که شاید در طول عمر خود هیچگاه از فوت هیچ‌کس مانند او سوگوار نبودم.

وی افزود: دکتر معتمدنژاد در سال 1346 موسسه عالی مطبوعات و روابط عمومی کشور را تاسیس کرد و از آن زمان به عنوان عضو هیات علمی این موسسه فعالیت خود را آغاز کرد. وی همچنین از سال 1350 در دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی عضو هیات علمی شد.

دکتر محسنیان‌راد با بیان این‌که كتاب‌هاي او به دنبال روحيه پژوهشگري‌اش اغلب بر دو موضوع علوم ارتباطات و روزنامه‌نگاري تمرکز داشت یادآور شد: نخستین کتاب روزنامه‌نگاری دکتر معتمدنژاد در سال 1350 در 566 صفحه منتشر شد که هفتمین کتاب در حوزه روزنامه‌نگاری در ایران محسوب می شود اما در عین حال حجیم‌ترین کتاب این حوزه نیز به شمار می‌آمد.

وی تاکید کرد: سبک این کتاب با آثاری که پیش از این منتشر شده بود تفاوت داشت و بیشترین تمرکز بر خبرنویسی، گزارش‌نویسی،‌ مصاحبه خبری و گزارش تحقیقی بود و می‌توان گفت این اثر نخستین کتابی بود که موضوع آموزش گزارش تحقیقی را در بر می‌گرفت.

به گفته محسنیان‌راد، کتاب «تحقیق محتوای مطبوعات» اثر دیگری از استاد است که ابتدا در قالب یک جزوه پلی‌کپی 332 صفحه‌ای منتشر شد اما به دلیل وسواس و بازبینی‌های مکرر او به کتابی 490 صفحه‌ای تبدیل شد.

این استاد دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به انتشار کتاب «وسایل ارتباط جمعی» در سال 1354 توسط دکتر معتمدنژاد عنوان کرد: منابع این کتاب اغلب از آثار به روز بودند، همچنین مباحث و موضوعاتی که در آن مطرح شده بود همگی مستند و به همراه مثال بود.

وی با بیان این‌که بر روی جلد اغلب کتاب‌های دکتر معتمدنژاد عنوان جلد یکم درج شده است گفت: قرار بود که تمام کتاب‌های منتشر شده جلدهای دوم یا حتی سوم داشته باشند و گاهی که به منزل استاد می‌رفتم می‌دیدم که فیش‌برداری‌های وی برای کتاب‌های مختلف داشتند، کتاب‌هایی که فرصت انتشار آن‌ها را پیدا نکردند.

با وجود بی مهری ها متعمد نژاد ایران را ترک نکرد
محسنیان‌راد به انحلال دانشکده علوم ارتباطات در سال 1357 اشاره کرد و گفت: در آن زمان مسوولان تصور می‌کردند علم ارتباطات به درد کشور نمی‌خورد و با وجود این‌که دکتر معتمدنژاد، دکتر حمید نطقی و بنده بارها برای مسوولان توضیح دادیم که ارتباطات، علمی کاربردی است اما دانشگاه تعطیل شد و با این تعطیلی خیلی چیزها بهم ریخت و استادان زیادی از کشور خارج شدند اما دکتر در ایران ماند و کارهای تحقیقاتی انجام داد.

وی همچنین به دیگر آثار منتشر شده از دکتر معتمدنژاد اشاره کرد و یادآور شد: کتاب «حقوق مطبوعات» را استاد پس از 13 سال سکوت در سال 1379 منتشر کرد که این کتاب متمرکز بر اصل انتشار آزادانه مطبوعات و ممنوعیت الزام به کسب اجازه و ممنوعین سانسور در مطبوعات بود. همچنین در سال 82 کتاب «اجلاس جهانی سران در تونس» را درباره جامعه اطلاعاتی و این اجلاس چاپ کرد.

این استاد حوزه ارتباطات افزود: در سال 86 کتاب «حقوق ارتباطات» را با همکاری دخترش دکتر رویا معتمدنژاد منتشر و روانه بازار کرد، کتابی که در آن جایگاه حقوق ارتباطات در مطالعات حقوقی معاصر بررسی شد و پس از آن در سال 86 کتاب «حقوق حرفه‌ای روزنامه‌نگاری» را درباره اهمیت جایگاه و کارکرد تشکل‌ها و سازمان‌های حرفه‌ای و صنفی روزنامه‌نگاری در کنار اصول اخلاق حرفه‌ای روانه بازار کرد.

وی همچنین درباره کتاب «ارتباطات در جهان معاصر» استاد معتمدنژاد که در سال 88 منتشر شده است توضیح داد: در این اثر زمینه‌های سیاسی و اقتصادی نظام جهانی ارتباطات، خصوصا در جهان سوم بررسی شده بود که حرف‌ها و غصه‌هایی را شامل می‌شد که او در طول سال‌های مختلف تحمل کرده بود.

کاظم معتمدنژاد 13 اردیبهشت ماه سال 1313 به دنیا آمد. او روزنامه‌نگار و حقوق‌دان برجسته ایرانی بود که به «پدر علم ارتباطات ایران» شهرت داشت. او ۱۴ آذر ماه سال 1392 دارفانی را وداع گفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها