شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۴
ضروریت شفافیت در ممیزی کتاب

مهدی فضائلی، مدیر انتشارات سروش گفت: نحوه اعمال ممیزی می‌تواند به لحاظ اجرایی بسیار موثر باشد، چراکه بخش بسیاری از نارضایتی‌ها از نحوه اجرای ممیزی است و ضرورت دارد در اجرای آن تجدید نظر و با شفافیت بیشتری عمل شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مهدی فضائلی، مدیر انتشارات سروش با اشاره به اینکه بحث ممیزی به هیچ وجه بحث اصلی در حوزه کتاب نیست گفت: ما و سایر اهالی نشر معتقدیم که موضوعات بسیار مهمتری در حوزه کتاب و نشر وجود دارد که اصلا به آنها پرداخته و حتی اشاره نمی‌شود.

وی افزود: مسائلی مانند گرانی کاغذ و هزینه‌های مالی ناشران، شبکه توزیع کتاب، ویترین محدودی که در کشور به کتاب اختصاص پیدا کرده، تعداد کم فروشگاه‌های کتاب و مشکلاتی که کتاب‌فروشی‌ها دارند و پایین بودن سطح کیفی کتاب‌ها گریبانگیر ناشران است.

مدیر انتشارات سروش با بیان اینکه بین 60 تا 70 هزار عنوان کتابی که در طول سال چاپ می‌شود، حداکثر 3 تا 4 هزار کتاب است که شامل ممیزی می‌شود تشریح کرد: ممیزی بخش عمده‌ای از این کتاب‌ها مربوط به آسیب‌هایی است که ممکن است به زبان فارسی وارد کنند و مواردی از این دست. در این بین درصد خیلی کمی باقی می‌ماند که ممیزی به معنای مورد نظر ما در مورد آن اعمال می‌شود و به لحاظ نسبت هم اگر بررسی کنیم، نسبت قابل توجهی نیست.

وی با تأکید بر اینکه ممیزی یک قانون است گفت: رئیس جمهوری و وزیر ارشاد و سایرین موظفند قانون را اجرا کنند و اگر در ارتباط با این قانون اصلاحاتی را مد نظر دارند، مسیر قانونی آن را طی کنند و تجدید نظری در آن بکنند و چون رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی هم هستند و این قانون هم مصوبه این شوراست، در این مورد دستشان باز است و می‌توانند اصلاحات مدنظر را انجام دهند.

فضائلی موضوع ممیزی  را تنها مختص به کشور ایران ندانست و ادامه داد: خیلی از کشورها که حتی مدعی آزادی بیان و اندیشه آزاد هستند، محدودیت‌هایی در حوزه کتاب اعمال می‌کنند، به‌ طوری که در اکثر قریب به اتفاق کشورها، به خصوص کشورهای اروپایی، موضوع «هولوکاست» جزء ممیزی‌هاست؛ کتاب‌های بسیاری سراغ داریم که موضوعش هولوکاست بوده و مجوز نشر نگرفتند و امروز ما می‌بینیم که کتابی با موضوع هولوکاست در اروپا چاپ نمی‌شود.

مهدی فضائلی تاکید کرد: اگر بخواهیم واقع‌بینانه نگاه کنیم، اصل ممیزی یک مسئله غیر قابل انکار است و در همه دنیا به نسبت‌های متفاوت وجود دارد؛ اما آنچه مهم است نحوه نظارت و اجرای بر این قانون است که می‌تواند بسیار تنگ نظرانه باشد یا برعکس، می‌تواند چهارچوب‌های وسیع‌تری نسبت به شرایط کشور و تعریفی که ما از امنیت ملی، دین و اخلاق می‌کنیم داشته باشد.

وی در پایان تاکید کرد: نحوه اعمال ممیزی می‌تواند به لحاظ اجرایی بسیار موثر باشد، چراکه بخش بسیاری از نارضایتی‌ها از نحوه اجرای ممیزی است و حتما باید در اجرای ممیزی تجدید نظر و با شفافیت بیشتری عمل شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها