دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۳
آمار تامل برانگيز توليد اسباب​بازي در کشور/اسباب​بازي خوب کمتر از کتاب خوب نيست

امسال همزمان با برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران، برای نخستین بار غرفه اسباب بازی وارائه کالاهای کمک آموزشی برای کودکان در ضلع جنوبی نمایشگاه بر پاست تا در کنار آثار مکتوب تولیدات آموزشی ؛ علمی و فرهنگی و تفریحی با محوریت تولیدات حجمی، مجالی برا ی عرضه داشته باشند .

محمد حسین فرجو، دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در گفت​وگو با خبرنگار خبرگزاري کتاب ايران(ايبنا) با اشاره به شکل گیری این شورا بر اساس اساسنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در سال 79 شورای نظارت براسباب بازی، زیر نظر کانون پرورش فکری کودک و نوجوان فعالیت خود را آغاز کرد .این شورا به منظور ساماندهی موضوع اسباب بازی از منظر طراحی، ساخت، واردات و صادرات وهمه موضوعاتی که به اسباب بازی کودک منتهی می شود، اعم از مسایل آموزشی و فنی و تولیدی و استانداردها، شکل گرفت که هنوزهم با سازمان استاندارد در تدوین استاندارد ها همکاری می کند. 

تولید کنندگان اسباب بازی همان ناشران کودک هستند
وی در خصوص علت برگزاری نمایشگاه اسباب بازی کودک در نمایشگاه بین اللمی کتاب بیان داشت: فشار تولید کنندگان اسباب بازی که بعضا ناشر نیز بودند مبنی بر حضور در نمایشگاه کتاب به منظور محلی برای عرضه محصولات حجمی و سرگرمی در کنار آثار مکتوب، سرانجام به تصمیم گیری ستاد برگزاری نمایشگاه مبنی بر حضور تولیدکنندگان اسباب بازی و سرگرمی در کنار نمایشگاه کتاب منجر شد.
 
از ابتدا نیز با شورای نظارت بر اسباب بازی، هماهنگی های لازم صورت گرفت و مجوزها صادر شد تا تولید کنندگان اسباب بازی و سرگرمی فرصتی برای عرضه محصولات خود در نمایشگاه کتاب داشته باشند. 

وی در ادامه گفت: در سال های اخیر با کاهش واردات اسباب بازی به داخل کشور، تولید داخلی اسباب بازی رونق یافته است و بسیاری از تولیدکنندگان با استانداردهای اروپایی و بین اللملی محصولات خود را به کشورهای اروپایی صادر می کنند. علی رغم مشکلاتی که دراین راه وجود دارد امیدوار هستیم که تولید داخلی اسباب بازی وسرگرمی، در ست مانند تولید کتاب رونق بیشتری پیدا کند. 

تولید کم اسباب بازی در کشور
فرجو با اشاره به اینکه هم اکنون 5 درصد از محصولات اسباب بازی در بازار تولید داخل است گفت: 95 د رصد اسباب بازی هایی که در سطح بازار کشور وجود دارد خارجی است که عمدتا از کشورچین وارد می شود.
 
وی در ادامه با اشاره به مشکلات بسیار تولیدکننده اسباب بازی گفت: مشکلات بسیاری چون هزینه های کارگری و هزینه مواد اولیه، همواره بر سر راه تولید کننده وجود دارد که عامل هایی برای واردات اسباب بازی می شود. 

وی همکاری دستگاه های مختلف را تسهیل کننده فعالیت های حوزه اسباب بازی عنوان کرد و گفت: مکاتباتی با سسیتم بانکی کشور صورت گرفته که در پی آن تسهیلاتی برای طراحان و تولیدکنندگان قرار گیرد تا با امکانات بیتشر بتوانند این مسیر سخت را طی کنند. وقتی از گروه تولیدکنندگان و طراحان اسباب بازی که معمولا همان ناشران کودک هستند حمایت صورت نگیرد دوام آنها کوتاه مدت و سرشار از زیان خواهد بود. 

اهمیت تولید اسباب بازی خوب کمتر از تولید یک کتاب خوب نیست
فرجو در ادامه با اشاره به سخنان صریح مقام معظم رهبری د رحوزه حمایت از تولید کنندگان اسباب بازی عنوان کرد: یکی از رسالت های اساسی دستگاه های دولتی مانند وزارت صنعت معدن و تجارت و سایر دستگاه ها، فراهم آوری تسهیلات با توجه به حیطه مسوولیت هایشان، این است که عمده تلاش خود را در این راستا به کار گیرند. 

وی در ادامه به نیاز ایجاد یک رشته دانشگاهی در حوزه اسباب بازی اشاره کرد و افزود: یکی از موارد مورد پیگیری ایجاد رشته دانشگاهی است که مصوبه آن گرفته شد تا رشته کارشناسی ارشد طراحی اسباب بازی ایجاد و کتاب هایی نیز در این حوزه تولید شود. زمانی که نیروهای متخصص برای طراحی اسباب بازی کودک تربیت شوند آن زمان می توانیم بگوییم که بستر ی برای گام برداشتن آن ها در بازار و تولید اسباب بازی به عنوان وسیله ای برای پرورش اولیه ذهن کودکان برداشته شده است. 

دبیر شورای نظارت بر اسباب بازی کانون ضمن تاکید بر این نکته که اهمیت تولید اسباب بازی خوب کمتر از تولید کتاب​های خوب برای کودکان نیست و به همین دلیل سعی شده در کنار نمایشگاه کتاب به فعالیت بپردازیم گفت: در ثبت طرح هایی که در شورا صورت می گیرد اولین اقدام حمایت از طراحان اسباب بازی است تا کسی نتواند از طرح ها کپی کند که امیدواریم این قانون و حمایت به ایجاد آرامش تولیدکننده و طراح منجر شود. 

فرجو با اشاره به نظارت فرهنگی این شورا بر واردات اسباب بازی بیان داشت: شورای نظارت مجوز فرهنگی واردات اسباب بازی را می دهد و تمامی گمرکات که اظهارنامه اسباب بازی داشته باشند تا زمانی که از شورا مجوز دریافت نکنند ترخیص نخواهد شد.

فرجو در ادامه و در پاسخ به این پرسش که چرا با این همه برنامه ریزی عروسک های دارا و سارا موفقیتی نداشتند گفت: با توجه به تاکیدات رهبری و صحبت های مسوولان کانون؛ شخصیت عروسک های دارا و سارا ابتدا قرار بود که با فیلم و انیمیشن و کتاب داستان همراه باشند که متاسفانه این کار انجام نشد و یا بسیار ضعیف انجام شد. البته این موضوع از جانب کانون در حال پیگیری است و مدیرعامل کانون در صدد آن است که روی پیوست های فرهنگی این عروسک ها کار شود و برنامه ریزی صورت بگیرد تا ادامه مسیر مشخص شود. البته نمونه​های دوم این عروسک​ها تولید شده و کانون برا ی نسل​های بعدی این کالای فرهنگی تلاش می​کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها