نمایشگاهی از کتابهای میراث فرهنگی و گردشگری و همچنین گزیده یافتههای پژوهشهای باستانشناسی ایران در سال 91 به مناسبت هفته میراث فرهنگی در موزه ملی ایران برپا شده است. در این نمایشگاه انتشارات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تازههای خود را به نمایش گذاشته است.
وی با اشاره به عناوین جدیدترین آثار انتشاریافته از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی اظهار کرد: «کتابشناسی حفاظت و مرمت آثار تاریخی- فرهنگی» یکی از جدیدترین آثار انتشارات پژوهشگاه است. در این کتابشناسی همه کتابها، مقالات، پایاننامهها و فعالیتهای تحقیقاتی در حوزه حفاظت و مرمت آثار تاریخی و تزیینات معماری گردآوری شده است. این امر موجب میشود که دیگر محقق به دنبال منابع نگردد و از این طریق بتواند منابع منتشر شده را بیابد و زمانی را که میخواهد برای جستوجوی منابع و اطلاعات بگذارد، صرف کار تحقیقاتی کند.
مدیر انتشارات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ادامه داد: دیگر اثر جدید این انتشارات «کاروانسراهای خراسان» نام دارد. در این کتاب تمام کاوانسراهای خراسان بزرگ شامل خراسان مرکزی، جنوبی و شمالی معرفی شدهاند. همچنین نوع معماری، ساختار و تاریخچه آنها بیان شده است. مهمترین ویژگی کتاب این است که کاربرد جدیدی برای این کاروانسراها ارایه میدهد. این امر هم برای معماران و هم برای سرمایهگذاران حایز اهمیت است.
ناصری درباره کتاب «آلاچیق: معماری انعطافپذیر» گفت: آلاچیق یکی از معماریهای مختص ایرانی است که بیشتر در کوچ عشایر استفاده میشود. مولف در این کتاب انواع آلاچیق موجود در ایران را که از سوی اقوام مختلف به کار میرود، معرفی و افزون براین نوع کارکرد و طراحی آنها را بیان کرده است.
وی افزود: «فرسودگی زیستمحیطی» اثر بعدی است که اخیرا منتشر شده است. این کتاب در حوزه مخربهای زیستمحیطی مانند گلسنگها کار کرده و آنها را به صورت یک دستمایه در این کتاب آورده است. سعی کردیم این کتاب را به صورتی منتشر کنیم که پژوهشگران بتوانند همیشه آن را به همراه داشته باشند.
ناصری درباره کتاب «فعالیتهای فرهنگی و هنری ارمنیان تهران» عنوان کرد: این کتاب اثر ارزشمندی است که در حوزه مردمشناسی تالیف شده است. کتاب تمامی فعالیتهایی که ارمنیان ساکن تهران در سالهای گذشته و در حوزههای مختلف انجام دادهاند، جمعآوری و معرفی کرده است. این کتاب هم میتواند ایرانیان را با فرهنگ ارمنیان آشنا کند و هم یک پیوند قومیت بین مذاهب مختلف ایجاد کند.
وی گفت: برای اولینبار در پژوهشگاه به طور همزمان چهار عنوان کتاب در زمینه گردشگری منتشر کردیم. این کتابها در زمینههای مختلف مانند گردشگری در کشورهای توسعهیافته، درحال توسعه و گردشگری در جمهوری اسلامی ایران است. یکی از منابع درآمدی کشور گردشگری است براین اساس پژوهشگاه نیز به این حوزه نگاه ویژهتری دارد. همچنین سعی کردیم پایان سال تعداد بیشتری کتاب در این حوزه منتشر کنیم. تا غنای بیشتری به کتابهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری داده شود.
«صیادان سیلک»، «سیلک کهنترین روستای محصور ایران»، «بینالنهرین در دوران پیش از تاریخ»، «الگوهای استقرار و فرهنگهای پیش از تاریخی دشت شوشان»، «تپه حسنلو (دوره ایلخانی)»، «گزارش كاوش محوطه سرخ دملکی،كوهدشت لرستان»، «تغييرات سياسی و اجتماعی دشت قزوين كاوشهای باستانشناسی تپه قبرستان (گزارش فصل سوم)»، «قلعه رودخان»، «مجموعه مقالات همايش ملی خواجه رشيدالدين فضلاله همدانی»، «زنان مردم ماسوله» و «ترانههای مردم و نغمههای شادی (موسيقی تالش)» برخی دیگر از آثار ارایه شده در این نمایشگاه است.
نمایشگاه کتابهای انتشارات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و یافتههای پژوهشهای باستانشناسی ایران در سال 91 تا سوم خرداد در موزه ملی ایران باستان برپاست.
نظر شما