به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «پنجمین جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر» امروز (29 اردیبهشتماه) با حضور سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و حجتالاسلام سید جواد موسوی هوایی معاون آموزشی و پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی و دبیر این جشنواره در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.
خاموشی در ابتدای این مراسم با اشاره به اهداف پنجمین جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر گفت: از وظایف سازمان تبلیغات این است که پژوهشگران، ناشران و مجموعههای فعال در حوزه دین را ارزیابی و از آنها تقدیر کند.
وی ادامه داد: ما در این جشنواره تنها اطلاق لفظ دین را مدنظر قرار ندادیم بلکه در جزئیات موضوعات جشنواره موضوع مطالعات اسلامی همواره مدنظر بوده است.
وی افزود: مطالعات اسلامی باید با نگاه انقلاب اسلامی باشد چراکه ما ادعای فرهنگ و تمدنی با سابقه تاریخی را داریم. اکنون نیز باید مطالعات اسلامی را به فراخور مکان و زمان بازنگری کنیم. بنابراین امروزه مطالعات اسلامی باید با نگاه انقلاب اسلامی دنبال شود.
این مقام مسئول همچنین گفت: امروز انقلاب اسلامی مدعی قرائت دینی است. اگر ما ادعای تأسیس تمدنی اسلامی در عصر حاضر را داریم باید با اقتضائات زمان و مکان و شرایط آن را تبیین کنیم. بنابراین مطالعه اسلام با نگاه انقلاب اسلامی باید مدنظر باشد. انقلاب اسلامی که حکومتداری میکند اقتضائات خاص خود را دارد. به عنوان مثال اگر قاعده «نفی سبیل» که در گذشته بیان میشد را در معادلات امروزی بررسی کنیم میبینیم در مذاکره 1+5 گرفتار این قاعده هستیم و نمیتوانیم به هر شرطی زیر بار مستکبرین برویم.
خاموشی یادآور شد: از نظر اسلام ما به عنوان یک مسلمان نمیتوانیم زیر بار ظلم برویم و اگر قرار باشد سلطهگران حرف خود را بر کرسی بنشانند، اقتضای انقلاب اسلامی این نیست.
وی با بیان اینکه امروز فضای مجازی در جامعه سیطره پیدا کرده است، اظهار کرد: مسائل موجود در این فضا مانند مسایل حقوقی، مالکیتها، مسایل اخلاقی و حقوق تبادلی باید بررسی شود.
وی تاکید کرد: پژوهشگران باید قانون اساسی را براساس کتاب و سنت تدوین کنند و در واقع قواعد حقوقی را از کتاب و سنت استخراج کنند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به جریانهای تکفیری در جهان اسلام گفت: این جریان قرائت خشونتآمیز از دین اسلام دارند اما نگاه ما نسبت به اسلام با نگاه اهلبیت (ع) عجین شده است. این دو تفکر امروزه در جهان با یکدیگر مبارزه جدی میکنند. بنابراین همانطور که گفتم نگاه انقلاب اسلامی باید با این جشنواره عجین باشد و باید این نگاه مدنظر قرار گیرد چرا که جهان بشری نیاز دارد که اسلام را بشناسد.
به گفته خاموشی، امروزه شناخت بسیاری از جهانیان از اسلام شناخت ظاهری است و عمیق نیست.
وی با بیان اینکه اهمیت جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر به اهمیت قرآن برمیگردد تاکید کرد: دریافت مفاهیم قرآن استعداد میخواهد و سختیهای خود را دارد و باید پژوهشگران کاری کنند که این سختیها آسان شود.
وی افزود: قرآن آنچنان اهمیت دارد که خداوند در این کتاب آسمانی میفرماید: اگر قرآن را بر کوه نازل میکردیم خشوع میکرد.
خاموشی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) با قرآن عجین بود گفت: مادامی که فرهنگ ما برگرفته از قرآن و سنت باشد حتماً فرهنگ بالنده، پیشرو و آسیبناپذیری خواهیم داشت.
هدف جشنواره تولید علم دینی است
حجتالاسلام سید جواد موسوی هوایی معاون آموزشی و پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی و دبیر جشنواره در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به رویکردهای جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر گفت: در این جشنواره منظومه فکری رهبر معظم انقلاب نسبت به کتاب و کتابخوانی مدنظر بوده و این بدین معنی است که بحث محتوای کتاب، ظاهر کتاب، شمارگان و حتی تعداد کتابخانهها با توجه به دیدگاه ایشان مدنظر قرار گرفته است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر سازمان تبلیغات اسلامی در تولید کتاب فعالیت دارد و این جشنواره نیز دارای اهداف و ظرفیتهای فراوانی در حوزه کتاب دین است.
وی با اشاره به ایجاد کرسیهای آزاد اندیشی و نظریهپردازی توسط جشنواره کتاب دین گفت: گزارش 5 دوره این جشنواره نشان داده که جشنواره کتاب دین در این باره مؤثر عمل کرده است.
موسوی هوایی با تاکید بر اینکه در این جشنواره تولید علم دینی برای تحول در علوم انسانی را مدنظر قرار دادهایم افزود: ما نیاز به علوم انسانی اسلامی داریم و جشنواره بهشدت به دنبال این موضوع بوده و یکی از معیارهای انتخاب کتاب در این جشنواره همین موضوع بوده است.
به گفته این مقام مسئول، پاسخ به شبهات علیه مکتب اسلام و مسئله تولید علم دینی از دیگر ظرفیتهای جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر است.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی زیربنای فکری حرکت به سمت احیای تمدن اسلامی را یکی دیگر از ظرفیتهای جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر عنوان کرد و گفت: با داوریهایی که در این جشنواره صورت گرفته است میتوان آثار برگزیده این جشنواره را در کتابهای درسی، حوزه، دانشگاه و موسسات آموزشی استفاده کرد.
وی هدف از برگزاری این جشنواره را تولید علم دینی دانست و گفت: پنجمین «جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر» در بخشهایی نظیر علوم قرآن و حدیث؛ فقه و حقوق اسلامی؛ کلام، فلسفه، عرفان و اخلاق اسلامی؛ تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی؛ دین و علوم انسانی مرتبط؛ ادبیات داستانی و رمان و کودک و نوجوان برگزار شد که در سه گروه فلسفه، ادبیات داستانی و کودک و نوجوان اثر برتر انتخاب نشد.
حجتالاسلام موسوی با اشاره به اینکه در مجموع 13 اثر به عنوان اثر برتر و شایسته تقدیر از میان چهار هزار و 521 اثر برگزیده شدهاند، افزود: در گروه «علوم قرآن و حدیث» یک اثر برتر و دو اثر شایسته تقدیر، در «فقه و حقوق اسلامی» یک اثر برتر و یک اثر شایسته تقدیر، در «تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی» یک اثر برتر و یک اثر شایسته تقدیر، در «دین و علوم انسانی» مرتبط یک اثر برتر و یک شایسته تقدیر انتخاب شدهاند که به هر یک از اثرهای برتر مبلغ ده میلیون تومان و به هر یک از اثرهای شایسته تقدیر نیز مبلغ پنج میلیون تومان اهدا میشود.
دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۲۳:۰۹
نظر شما