به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر رضا داوری اردکانی در هجدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا با موضوع «فلسفه و صلح جهانی» گفت: زمانی که وحدت در راه کثرت میافتد اختلاف به وجود میآید و جنگ میشود. هگل نیز میگوید صفحات صلح در کتاب تاریخ، سفید است. اما مهم این است که فیلسوفان بر مفهوم جنگ تاکید دارند.
وی ادامه داد: ما نباید از جنگ صحبت کنیم و بگوییم که جنگ اقتضای بشر است چراکه این گونه نیست و به طور مثال فروید می گوید بشر هم اهل جنگ است و هم اهل صلح. بنابراین در درون انسان هم جنگ وجود دارد و هم صلح.
وی با بیان این که وجود ما از دو عنصر جنگ و صلح مرکب است، افزود: فروید همچنین می گوید که بشر میتواند بر میل به تجاوز و جنگ مهار بزند و زمانی که پایان جنگ اتفاق افتاد مدینه بشری قوام پیدا میکند. مشکل اینجاست که سیاستورزها باید تفاوتها را تعیین کنند. از سوی دیگر باید توجه داشته باشیم که جنگ در درون سیاست به وجود میآید.
این چهره ماندگار فلسفه با اشاره به این که در تفکر یونانی سیاست و اخلاق پیوسته است، افزود: سیاست برای صلح است. از سوی دیگر زندگی دیگری وجود دارد که زندگی مدینه و اخلاقی است. زمانی که بشر به دنبال کسب فضایل باشد آن زندگی مدینه است.
به گفته رئیس فرهنگستان علوم در قرن هجدهم طرح «ایده آل صلح» یا همان بهشت زمینی مطرح میشود. چون بعد از جنگهای بناپارت تا یک مقطع زمانی جنگ مهمی اتفاق نیفتاد و به همین دلیل فلسفه قرن هجدهم در رویای صلح و آزادی است. اما این که چه شد که این رویا از بین رفت بخشی از آن به دلیل تحول نظریههای فلسفی در غرب بود.
وی یادآور شد: اکنون به گونهای شده است که برخی از پستمدرنها مطرح میکنند که سیاست مدیریت اردوگاه است و جهان به اردوگاهی تبدیل شده است.
استاد فلسفه دانشگاه تهران با اشاره به این که در قرن نوزدهم جنگ علمی اتفاق افتاده است، ادامه داد: از سال 1945 تا کنون که نزدیک به 70 سال می گذرد جنگ تکنیکی اتفاق نیفتاده بلکه جنگ علمی واقع شده که دنباله همان جنگی است که در سال 1945 پایان یافت.
وی با بیان این که اخلاقیترین مردمان ممکن است گاهی با جنگ موافقت کنند، تصریح کرد: آلبرت اینشتین زمانی به رئیس جمهوری آمریکا نامه نوشت و گفت که ما می توانیم سلاحی در جهان بسازیم که به جنگ خاتمه دهد و آن تکنولوژی است و امروز با سلاحی که در زرادخانهها وجود دارد همواره این ترس و نگرانی هست که جهان در یک ساعت از بین برود.
داوری در پایان با بیان این که جنگ امروز جنگ تکنولوژی است، تاکید کرد: جنگ علمی امروز هم ویرانگر است و هم سازنده. در واقع جنگ و صلح با هم همراهاند اما آخر کار بشر صلح و آزادی است و ما امید به صلح داریم چراکه غایت را در صلح میبینیم و حکمای ما نیز در سراسر تاریخ صلحدوست بودهاند.
پنجشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۶
نظر شما