یکشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۷
نویسنده توانا در حوزه پژوهشی دفاع مقدس اندک است

حسین اردستانی، رییس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس گفت: به دلیل کمبود نویسنده توانا، هنوز نتوانسته‌ایم در برخی از حوزه‌های پژوهشی دفاع مقدس گام برداریم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) آیین رونمایی از چهار عنوان کتاب‌ تازه‌نشر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با حضور دکتر حسین اردستانی، رییس این مرکز، نعمت‌الله سلیمانی‌خواه، فرهاد درویشی و احمد سلطانی‌نژاد، نوسندگان این آثار در محل مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد.

در آغاز این آیین حسین اردستانی با اشاره به انتشار 6 عنوان کتاب از اواخر سال گذشته تاکنون، توسط مرکز تحت مدیریتش گفت: انتشار حدود 25 اثر دیگر نیز تا پایان سال جاری(1393) در دستور کار مرکز قرار دارد.

وی با بیان این‌که خلاء‌ها و کمبود‌های زیادی در زمینه پژوهش دفاع مقدس وجود دارد،افزود: متاسفانه نویسنده توانا در حوزه پژوهش دفاع مقدس اندک است و هنوز نتوانسته‌ایم به برخی سطح‌های پژوهشی ورود داشته باشیم.

اردستانی در ادامه به معرفی مختصر چهار اثر تازه مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس پرداخت و گفت: امیدوارم تا سالگرد وقوع جنگ تحمیلی در سال جاری بتوانیم چندین آیین رونمایی دیگر نیز برای دیگر آثار تازه مرکز اسناد برگزار کنیم.

سپس، فرهاد درویشی، نگارنده «تجزیه تحلیل استراتژی و نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران»، جنگ ایران و عراق را واقعه‌ای معرفی کرد که با وجود گذشت دو دهه از آن جای پرداخت به آن وجود دارد و افزود: با توجه به این‌که ناظران تازه‌ای در آینده به این رویداد می‌نگرند، اسناد تازه‌ای که از این رخداد منتشر خواهد شد و گستردگی مرز‌های دانش در آینده، دریچه‌های تازه‌ای برای نگاه به جنگ تحمیلی گشوده خواهد شد.

وی سپس به دلایل پرداخت به اثر تازه‌نشر خود پرداخت و گفت: زمینه نگارش این کتاب سال 1366 فراهم شد. زمانی که با تحول ناگهانی کمی و کیفی در ارتش عراق مواجه شدیم و توازن قوا بر هم خورد. پس از آن، مقالاتی نوشتم و استراتژی‌ نظامی ایران در سمینار‌هایی بررسی شد اما جای پرداخت به استراتژی نظامی عراق خالی به نظر می‌رسید.

درویشی افزود: همچنین من مسئولیت یافتم که طی دو واحد برای دانشجویان علوم سیاسی به تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق بپردازم. بعد‌ها مقاله‌ای نوشتم و دیدم قابلیت تبدیل شدن به یک کتاب مستقل را دارد. بنابراین، سال 1386 قراردادی در این زمینه با مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس بستم و نگارش این اثر دو سال به طول انجامید.

وی در ادامه از در دسترس نبودن و طبقه‌بندی نبودن اسناد کشور عراق در این زمیه به عنوان بخشی از مشکلات نوشتن کتاب «تجزیه تحلیل استراتژی و نظامی عراق در جنگ با جمهوری اسلامی ایران» یاد کرد و گفت: مشکل دیگر، طولانی بودن مسیر نشر در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است. هرچند این مشکل در حال مرتفع شدن است اما همین مساله سبب شد که انتشار اثرم تا سال 1393 به تعویق بیفتد.

سلیمانی: کارگروهی در مراکز پژوهشی کمرنگ است
نعمت‌الله سلیمانی‌خواه نگارنده «این سوی اروند جایی برای دشمن نیست» نیز در این برنامه به معرفی مختصر کتابش پرداخت و اظهار کرد: نسل ما که خفقان پیش از انقلاب، شیرینی پیروزی انقلاب اسلامی، درگیری با گروهک‌ها و ماموریت‌های فراوان سپاه در طول جنگ و پیش از آن را درک کرده است، نسلی عجیب است.

وی با بیان این که مرسوم است تاریخ‌نگاران، تاریخ هر ملت یا قوم را 100 تا 150 سال پس از آن بنویسند گفت: اما این رسم، منافاتی با نگارش کتاب‌هایی از سوی من که در متن ماجرا حضور داشته‌ام ندارد.

سلیمانی‌خواه با انتقاد از کمرنگ بودن کار گروهی در مراکز پژوهشی گفت: به همین دلیل، کار نگارش این کتاب از سال 1380 تاکنون طول کشیده است. در «این سوی اروند جایی برای دشمن نیست» فقط به موضوع دفاع مقدس نپرداخته‌ام بلکه موقعیت آبادان در طول تاریخ و این‌که چرا همواره مورد چشم‌داشت دشمن بوده، جنبش انقلاب اسلامی، نقش روحانیت در انقلاب، موضوع سینما رکس آبادان، گروهک‌های منافقان دیگر موضوع‌هایی است که در این کتاب مورد بحث قرار گرفته است.

وی با تاکید بر این‌که موضوع «مقاومت» در کتاب «این سوی اروند جایی برای دشمن نیست» به صورت ویژه مورد بحث قرار نگرفته است، از در دست انتشار بودن کتاب دیگری با عنوان «دشمن، پشت دروازه‌های شهر» خبر داد و گفت: همچنین در کتاب «این سوی اروند جایی برای دشمن نیست» مختصری از عملیات ثامن‌الائمه گفته‌ام اما قصد دارم در کتاب دیگری به صورت ویژه به عملیات ثامن‌الائمه نیز بپردازم.

سلطانی: نشر مرکز اسناد دفاع مقدس الکترونیکی شود

احمد سلطانی‌نژاد، نویسنده کتاب‌های «سیاست خارجی لیبی در جنگ ایران و عراق» و «سیاست خارجی سوریه در جنگ تحمیلی عراق با ایران» نیز در این برنامه به انگیزه‌های نگارش این آثار پرداخت و گفت: سوریه و لیبی برخلاف دیگر کشور‌های عربی در طول جنگ تحمیلی در کنار ایران قرار گرفتند و در این آثار کوشیدم تا عوامل این جهت‌گیری و نتایج آن را در سیاست خارجی این کشور‌ها را بررسی کنم.

وی با اشاره به روند الکترونیکی شدن کتاب‌ها و کتابخانه‌ها و علاقه‌مندی ناشران ایران به این سو، به مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس پیشنهاد کرد که در این مسیر گام‌های جدی بردارد و افزود: محقق با داشتن کتابخانه‌ای دیجیتالی علاوه بر متن، دسترسی خوبی نیز به نقشه‌ها و صدا‌ها دارد و این نوعی امتیاز برای محققان است.

این محقق همچنین از اردستانی درخواست کرد که از نویسندگان مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس بخواهد کتاب خود را در همایش‌هایی ارایه کنند تا دانشجویان و افراد مختلف بتوانند بهره مناسبی از کتاب ببرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها