مهناز فتاحی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) با اشاره به مسائل و مشکلات حوزه نشر در استان کرمانشاه عنوان کرد: به دلیل کمبود ناشر تخصصی در حوزه کودک ونوجوان دراین استان و همچنین حمایت های ضعیفی که از سوی مسوولان در این حوزه صورت می پذیرد، نویسنده ها مجبورند با هزینه شخصی خود دست به چاپ کتاب بزنند و چون امکانات مناسبی برای تولید کتاب در استان وجود ندارد، مشکلات فراوانی برای آنها ایجاد میشود.
وی ادامه داد: کمبود بودجه در حوزه فرهنگ، حمایت نه چندان خوب مسوولان و نبود انگيزه و فضای مناسب کاری مناسب برای نویسندگان کودک ونوجوان را می توان از بزرگترین مشکلات دست اندرکاران نشر در این استان دانست.
عطش کودکان و نوجوانان نسبت به کتاب
این نویسنده گفت: از آنجایی که شرایط و امکانات برای برگزاری نمایشگاه در استان کرمانشاه به نسبت شهرهای بزرگ کشور کم است، دید و بازدید اهالی قلم بایکدیگربه منظور تبادل افکار واندیشه ها وهمچنین آشنایی هرچه بیشتر با آثار نویسندگان دیگری که در این حوزه قلم می زنند، وجود ندارد.
وی افزود: برگزاری نمایشگاه کتاب برای کودکان ونوجوانان در این استان تنها محدود به هفته کتاب و کتابخوانی می شود و نبود محل دایمی برای برگزاری یک نمایشگاه خوب یکی از دغدغه های اهالی فرهنگ و هنر استان کرمانشاه به شمار می رود زيرا برگزاری این نمایشگاهها تنها به صورت مقطعی یا دوره ای نمی تواند عطش کودکان و نوجوانان این استان به کتاب را برطرف سازد.
این نویسنده کودک ونوجوان بیان کرد: تصویرگری یکی از جنبه های اساسی در انتقال مفاهیم در کتابهای کودک ونوجوان به شمار می رود و تصویر رنگی به مراتب از نظر قیمت گران تر است و با توجه به قیمتهای موجود در بازار و وضعیت مالی نویسندگان و همچنین به دلیل اینکه کرمانشاه تا حدودی از وجود این امکانات بی بهره است، نمی توانیم به لحاظ کیفیت تصاویر کاری در خور بچه های کرمانشاه داشته باشیم.
نبود یک ناشر تخصصی کودکان
وی از دفاع مقدس به عنوان نقطه عطفی در ادبیات کودک ونوجوان استان کرمانشاه یاد کرد و گفت: طی سالهای اخیر و با توجه به اینکه استان کرمانشاه یکی از استانهای درگیر جنگ بوده است، موضوع دفاع مقدس یکی از بهترین ومهمترین موضوعاتی است که اکثر نویسندگان استان به آن می پردازند وبه دلیل وجود سوژه های بکر و حتی موضوعات باورنکردنی دست نخورده، نوشتن در این حوزه برای کودکان ونوجوانان به یکی از دغدغه های نویسندگان کرمانشاه تبدیل شده است.
این نویسنده وجود ناشر حرفه ای برای کودکان ونوجوانان در استان را ضروری و مهم دانست و گفت: به لحاظ کیفیت متن، کارهایی که توسط نویسندگان استان برای کودک ونوجوان نوشته می شود بسیار قوی و تاثیرگذراست ولی باید اشاره کرد که از حیث صفحه آرایی وهمچنين كيفيت تصویرگری در این زمینه بسیار ضعیف عمل می شود و اکثر نویسندگان کودک ونوجوان از نبود یک ناشر متخصص و حرفه ای و آشنا به کار کودک در این زمینه گلایه مند هستند.
کتاب مثل غذاست
فتاحی ادامه داد: سیاستگذاری های دولت در این عرصه می تواند بسیار راهگشا و کارگشا باشد و با توجه به اینکه از سوی مقام معظم رهبری امسال به نام سال فرهنگ نامگذاری شد، انتظار داریم در این زمینه بودجه ها افزایش یابد. ضرورت کتاب برای نسل امروزی ما به اندازه غذا است چراکه کتاب غذای روح است و کودکی که با کتاب تغذیه می شود آینده روشن تری خواهد داشت.
فتاحی با اشاره به اين نكته كه باید تدابیری اندیشیده شود که همین بودجه های ناچیزی که به این حوزه داده می شود،در مسیر صحیح خرج شود و نویسندگان این استان به دلیل کمی بودجه و هزینه های سرسام آورمعطل و سرگردان نباشند گفت: نبود دغدغه های اقتصادی باعث می شود هرزمان نمایشگاه کتابی در سطح استان برگزار شود، خانواده ها با رغبت بیشتری به آن روی بیاورند ولي متاسفانه شرایط اقتصادی و بیکاری ازجمله مسایلی است که استان کرمانشاه با آنها دست به گریبان است.
وی با اشاره به فعالیت های کانون پرورش فکری کودکان ونوجوان استان کرمانشاه عنوان کرد: طی سالهای اخیر کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان کرمانشاه با برگزاری کلاسهای نوشتن خلاق و همچنین کلاس های معرفی کتاب توانسته افرادی را در این زمینه پرورش دهد که اكنون به منتقدان سرسخت آثار نویسندگان بزرگ این حوزه تبدیل شده اند وآثار مربوط کودک ونوجوان را نقد وبررسی می کنند.
مهناز فتاحی در سال 1347 در همدان به دنیا آمد و از 12 سالگی شروع به نوشتن برای کودکان کرد. او اولین اثر خود را در همان اوان نوجوانی در مجله کیهان بچه ها به چاپ رساند و در حال حاضر کارشناس فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان در استان کرمانشاه است.
کتاب طعم تلخ خرما از این نویسنده بارها و بارها برگزیده جشنواره های مختلف در کشور شده است. عناوين برگزیده کتاب فصل در سال 87 و نامزد کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال 88 ، برگزیده جایزه جشنواره پروین اعتصامي در سال89 و برگزیده جایزه مطبوعات کشور در سال 86ازديگر موفقيت هاي اين نويسنده است.
کتاب هاي «دلم یک دوست می خواهد، قلب کوچک سپهر، قلک وقول مردانه» از جمله کتاب هایی است تاكنون از فتاحي منتشر شده است.
دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۵:۳۳
نظر شما