دوشنبه ۲ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۰
اعتماد اهل قلم به برنامه‌های فرهنگی دولت امید/ مسیری دشوار با مانع تراشی های بسیار

بیش از یک‌سال از روی کار ‌آمدن دولت یازدهم می‌گذرد؛ این در حالی است که با وجود برخی مسایل بعضا ناخوشایندی که در سال‌های اخیر حوزه فرهنگ را تهدید کرد، نویسندگان، شاعران، مترجمان و منتقدان نام‌آشنای کشورمان در گفت‌وگو با «ایبنا» از عملکرد مدبرانه فرهنگی دولت تدبیر و امید و موانع پیش روی این دولت در حوزه فرهنگ گفتند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) پس از یک سال از روی کار آمدن دولت یازدهم، اغلب اصحاب قلم ایران، بر عملکرد فرهنگی قابل قبول دولت اتفاق نظر دارند. آنان با مقایسه شرایط فعلی فرهنگ کشور و مسایلی که در چند سال گذشته این حوزه را تهدید کرد، از افق باز و روشنی که می‌تواند به زودی در آسمان فرهنگ ایران دیده شود سخن گفتند. در این گزارش مروروی داریم بر دیدگاه‌های تعدادی از اهالی قلم.


اندیشه‌های فرهنگی دولت یازدهم حمایت نمی‌شود

جعفر ابراهیمی(شاهد)، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان معتقد است که اوج عملکرد فرهنگی دولت یازدهم، برگزاری مطلوب و تخصصی نمایشگاه بیست‌وهفتم کتاب بود. وی  به ایبنا گفت: با وجود اتفاقات ناگواری که دو دوره گذشته فرهنگ را به شدت تهدید کرد، کسی انتظار شق‌القمر نداشت. هرچند موانع متعدد کار وزارت ارشاد را دشوار کرده است.

رضا رئیسی، نویسنده دفاع مقدس و انقلاب هم سرعت را شرط پیشبرد اهداف فرهنگی دولت دانست و گفت: اندیشه‌های فرهنگی دولت یازدهم از حمایت‌های لازم برخوردار نیست و از این منظر تاثیرگذاری برنامه‌های حوزه‌های نشر کتاب و هنر با تاخیر و به کندی صورت می‌گیرد که چندان فایده‌بخش نخواهد بود.
 
قاسمعلی فراست،نویسنده هم معتقد است: برنامه‌های دولت در حوزه فرهنگ هدفمند است و دولت تدبیر و امید برای بهبود وضعیت کتاب و فرهنگ خیز بلندی برداشت که امید است این حرکت‌ها بدون مانع اجرا شوند.

دولت در حوزه فرهنگ مسیر دشواری را پیش رو دارد

شهرام اقبال‌زاده
،‌ داستان‌نویس و مترجم هم انتخاب سیدعباس صالحی در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به دلیل آشنایی و دقت وی نسبت به موضوعات کتاب و فرهنگ تصمیمی شایسته می‌داند. وی اظهار کرد: بدترین عملکرد فرهنگی را دولت گذشته داشت و بهترین آن نیز به دولت اصلاحات مربوط است.
 
امیرحسن چهلتن، داستان نویس هم که در انتظار دریافت مجوز آثارش است عنوان کرد: به نظر می‌رسد دولت جدید در حوزه اعمال دیدگاه‌هایش در حوزه فرهنگ و چاپ و نشر با مسیر سختی مواجه است.

منصور یاقوتی، داستان نویس هم در این‌باره اظهار کرد: متاسفانه کتاب‌های فاخر ادبیات داستانی و دیگر حوزه‌ها اغلب با شمارگان ‌یک‌هزار نسخه منتشر می‌شوند که به نظرم این یک تراژدی بزرگ برای مقوله کتاب‌ و کتابخوانی در کشور به شمار می‌آید و دولت جدید کار سختی برای سامان دادن به بخش فرهنگی دارد.

وزارت ارشاد به بهبود فرهنگ و آرامش روحی جامعه نظر دارد

فیروز زنوزی‌جلالی، نویسنده متعهد نیز به تلاش‌های موثر دولت یازدهم برای محقق شدن اهداف فرهنگی و رضایتمندی اغلب اهالی قلم از اندیشه‌های دولتمردان جدید اشاره کرد و گفت: برگزاری همایش‌ و جلسات مشترک نویسندگان و مسوولان کلید حل مشکلات فرهنگی جامعه است.

محمد‌هاشم اکبریانی، داستان نویس
هم روند صعودی اقبال به خریدن کتاب را حاصل سیاست‌های فرهنگی دولت جدید دانست و افزود: شرط اصلی آرامش روحی جامعه، بهبود فضای فرهنگی و تحقق اندیشه‌های دولت یازدهم در این عرصه است.
 
سیامک گلشیری، نویسنده و مترجم کودک و نوجوان هم عنوان کرد: از دیدگاه‌های وزیر ارشاد ناامید نشدم. هرچند موانعی بر سر راه عملی شدن آن‌ها وجود دارد اما فضای نمایشگاه کتاب امسال را دور از روحیه سرخوردگی بود.

گروه‌های غیردولتی برای فرهنگ مانع‌تراشی می‌کنند

محسن سلیمانی،مترجم
درباره وضعیت تغییرات فرهنگی در ماه‌های اخیر گفت: هنوز گروه‌هایی که اعتقاد به آزاداندیشی ندارند، در مقابل تصمیمات فرهنگی دولت مقاومت می‌کنند. این گروه‌ها غیر دولتی‌اند و خود را قیم می‌دانند؛ در حالی که وزیر فرهنگ و ارشاد و رییس جمهوری نیت‌های خوبی در حوره فرهنگ و هنر کتاب دارند.
 
پرویز عباسی‌داکانی، نویسنده نیز معتقد است مشکلات حوزه فرهنگ را نباید به گردن دولت انداخت زیرا این مشکلات متعلق به این دولت نیست اما با بهره‌گیری سنجیده از فرهنگ می‌توان از شدت مشکلات اقتصادی کاست.

علیرضا طبایی، شاعر پیشکسوت
هم بر این باور است برخی نقادی‌های متحجرانه تهی از اصول قانونی، برنامه‌های اندیشمندانه وزارت ارشاد را محدود کرده و در یک سال اخیر هرگاه این وزارتخانه خواسته کاری در بهبود وضع فرهنگی کشور انجام دهد، با مخالفت‌های بی‌منطق مواجه بوده؛ در حالی که در سال‌های قبل جریان مبتذل و سطحی تشویق و حمایت می‌شد.
 
مدیران فرهنگ گام‌های جدی و بی‌تردید بردارند

منصور اوجی، شاعر پیشکسوت
رفع معضلات فرهنگی و حمایت از موضوع کتاب را وابسته به برداشتن گام‌های محکم مدیران دانست و معتقد است آینده روشنی در انتظار فرهنگ کشورمان است.

عباسعلی براتی‌پور
هم معتقد است هنوز قانون مدونی در زمینه نشر کتاب و ممیزی تدوین نشده است. به باور او، تلاش‌های دولت یازدهم با وجود موانعی که دارد، در زمینه تدوین قانون مدون‌تری برای ممیزی، مثبت بوده و چنین ساز و کاری 50 درصد مشکلات نشر کشور را برطرف خواهد کرد.
 
فرزانه طاهری، مترجم هم گفت که در حوزه فرهنگ،‌ نشر و هنر از تمام قوا استفاده شده نا اندک اصلاحات انجام شده در دولت یازدهم در این عرصه را ناکام بگذارند.

اکبر اکسیر، شاعر طنز پرداز هم معتقد است دولت جدید با دیدگاه‌های اندیشمندانه‌اش قادر است شادابی واقعی را در بین هنرمندان عرصه سینما، ادبیات و حتی مطبوعات تقویت کند.

افشین علا، شاعر هم در این زمینه گفت: موانعی که در عرصه فرهنگی پیش روی دولت است، نباید هنرمندان را ناامید کند و سبب شود که آنان دست از حمایت دولت بردارند؛ با وجود این که هنوز دولت به وعده‌هایش درباره کاستی‌ها و نواقص گذشته عمل نکرده است.
 
با تامل بر نظرگاه‌های اغلب اهالی قلم می‌توان دریافت که بیشتر برنامه‌های فرهنگی اخیر موجی از امیدواری را در صاحبان اندیشه سبب شده و واضح است که دولت تدبیر و امید با پشتوانه رضایت و حمایت این چهره‌ها می‌تواند گام‌های فرهنگی‌اش را محکم‌تر بردارد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها