به گزارش گروه هنر و رسانه خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) حسین مخبر داوودی، کارشناس نمایشگاههای سازمان موزه و کتابخانه های آستان قدس رضوی با اعلام این خبر گفت: کتابخانه آستان قدس رضوی مجهزترین آزمایشگاههای نگهداری و آسیبشناسیِ نسخ خطی در ایران را در اختیار دارد. همچنین در این کتابخانه بیش از 80 هزار نسخه خطی نگهداری میشود که حدود 20 هزار نسخه از آنها قرآن و جزوههای قرآنی است. تعدادی از این نسخ هم منسوب به ائمه اطهار همچون حضرت علی(ع)، امام حسن(ع) وامام حسین (ع) است. البته بیشتر قرآن های منسوب به این افراد ناقص هستند و فقط نسخه منسوب به امام سجاد (ع) است که 20 جزء از قرآن را در برمیگیرد و کامل تر از دیگر قرآن هاست.
ماکت سازی حرفهای از نسخ خطی/ برای اولین بار در ایران
برای مخاطبی که از غرفه این انتشارات در نمایشگاه قرآن بازدید می کند، این تصور پیش می آید که آنچه در ویترین ها عرضه شده نسخه اصل است اما آنچه به نمایشگاه آورده شده، ماکت های ساخته شده بر اساس نمونه های اصلی است که شباهت فراوانی هم به نسخه های واقعی و اصلی دارد و به جز اهل فن، افراد دیگر امکان تشخصیص بدلی بودن این نسخه ها را ندارند.
داوودی درباره این ماکتها توضیح داد: این نوع ماکتسازی اولین بار است که در ایران انجام میشود و مراحل آن به این صورت است که پس از اسکن کردن نسخهها (البته با تجهیزاتی پیشرفته که کوچکترین آسیبی را ایجاد نکنند) پرینت هایی را روی کاغذهای دستسازی که در همان مرکز ساخته میشوند تهیه و بعد از آن مراحل رنگآمیزی، مرمت و جلد سازی را تکمیل می کنیم.
وی در ادامه درباره اهمیت در اختیار داشتن تکنیک ماکتسازی اضافه کرد: ما باید بیش از اینها مراقب نسخههای خطی و ثروت های کتابخانهای خود باشیم. به نظر من آوردن نسخه های خطی در هر نمایشگاهی و نه فقط این نمایشگاه، نوعی تاراج میراث فرهنگی خواهد بود. هم رطوبت و هم نور مستقیم به نسخهها آسیب خواهد رساند. به همین دلیل فن ماکت سازی یک نیاز اساسی برای نمایش این کتاب هاست تا مردم بتوانند با ثروتهای فرهنگی مکتوب سرزمین خود آشنا شوند.
بزرگترین کتاب نمایشگاه در قطع سلطانی
مخبر داوودی در خصوص بزرگترین کتاب رحلیِ (قطع سلطانی) حاضر در نمایشگاه در قطع 61 × 81 سانتیمتر اظهار کرد: این کتاب جزء سیام قرآن مجید است که در قرن نهم هجری به خط سلطان ابراهیم میرزا از نوادگان تیمور گورکانی کتابت شده است. اصل این نسخه در موزه آستان قدس نگهداری میشود و در سال 1392 در 16 برگ و 32 صفحه با بهترین کیفیت کاغذ و رنگ در هزار نسخه چاپ و منتشر شده است.
وی افزود: این کتاب بهمن ماه سال گذشته اثر برگزیده بیست و یکمین دوره کتاب سال ایران شد. وی با اشاره به این که این هزار نسخه کاملا شبیه به نسخه اصلی کار شده است بیان کرد: قبلا این نوع چاپها را باید در خارج از ایران و به ویژه در آلمان انجام میدادیم اما در سالهای اخیر چاپخانهای در آستان قدس دایر شده است که امکان اینگونه چاپهای با کیفیت را در ایران نیز ایجاد کرده است.
مخبر داوودی درباره نوع کاغذ و دیگر مشخصات این کتاب افزود: نوع کاغذ این قرآن، پاپیروس هنری است که تحمل چاپ سخت را دارد. این قرآن در ابعاد 50× 70 سانتیمتر منتشر شده است. این نوع کاغذ اصطلاحا دستساز و سنگین است و ماندگاری بالایی دارند. چاپ آنها نیز با تکنیک چاپ دهرنگ صورت گرفته است. جلد این کتاب ضربیِ طلاکوب است و به طور کلی مراحل چاپ و فراوری آن یک سال و نیم طول کشید که در نهایت سال گذشته همزمان با ولادت حضرت رسول در مشهد رونمایی شد.
این کتاب در نمایشگاه قرآن به بهای یک میلیون و 200 هزار تومان عرضه می شود.
ابراهیم میرزا که این قرآن را کتابت کرده، شاهزاده دانشدوست،با ذوق و هنرمند از نوادگان تیمور گورکانی است که پدرش شاهرخ سلطان و مادرش گوهر شاد خاتون بوده که بانی مسجد گوهر شاد بوده است. برادرانش بایسنقر میرزا و الغ بیک همگی از مهمترین حامیان فرهنگ و هنردوسترین شاهان ایرانی هستند و نقاشی و خوشنویسی ایران در این دوران رونق اساسی گرفت.
شنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۳ - ۰۷:۰۳
نظر شما