شنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۳
از «تفسیر راهنما» تا «دايره المعارف قرآن»: چه ويژگي‌هايي اين آثار را شاخص كرده است؟

چرا غرفه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم مورد استقبال عمومی قرار گرفت؟ اين گزارش به معرفي فعاليت‌هاي قرآني مرکز فرهنگ و معارف قرآن (از زيرمجموعه هاي اين دفتر) در بيست و دومين نمايشگاه بين‌المللي قرآن كريم و رمز استقبال از كتاب‌هاي‌ شاخص اين مركز مي‌پردازد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ـ غرفه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علميه قم همچون دوره‌های گذشته علاوه بر ارائه آثار هنری و مشاوره دینی به ديدارکنندگان، با چند کتاب جدید در نمایشگاه بیست و دوم شرکت کرده و استقبال مراجعان را به همراه داشته است.

مرکز فرهنگ و معارف قرآن که زیر نظر مرکز پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم فعاليت مي‌كند، یکی از بخش‌هاي این غرفه را به خود اختصاص داده و محصولات خود را که همگی در موضوع‌هاي قرآني است، در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده است.

این مرکز از سال 1366 فعالیت خود را آغاز کرده است و فعالیت‌های‌ قرآنی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم را بر عهده دارد. بیشترین فعالیت‌های این مرکز ارائه آثار مجموعه‌ای و معجمی به صورت کتاب‌هاي مرجع است که مورد استقبال محققان و قرآن پژوهان قرار گرفته است.

بیش از 70 عنوان کتاب قرآنی نیز در این غرفه به نمایش درآمده که تعداد این عناوين طی روزهای آتی افزایش خواهد يافت، چرا که بیش از 50 اثر نيز در دست آماده‌سازي است که برخی از آنها در آستانه چاپ قرار دارند. البته برخی از صفحات اين کتاب‌ها نیز برای نمایش به این غرفه آورده شده است تا ديدارکنندگان با آثار جدید این مرکز آشنا شوند.

آثار شاخص مركز فرهنگ و معارف قرآن
یکی از نخستين آثار مرکز فرهنگ و معارف قرآن، «تفسیر راهنما» است. این کتاب بر اساس یادداشت‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در دوران زندان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تهیه شده است. محققان و پژوهشگران این مرکز با استفاده از 22 جلد دفتر 100 برگی يادداشت‌هاي زندان، این اثر را تهیه کرده‌اند.

تفسیر راهنما محصول کاري جمعی است. این اثر 20 جلدی، یک معجم تفسیری است که محققان برای تحقیق و جست‌وجو در بین آیات قرآن می‌توانند به آن مراجعه کنند.

در توضیح کوتاهی که در این کتاب آمده است، می‌خوانیم: "در همه آيه‏‌هاى قرآن، نكته‏‌هاى نغز و هدايت‏‌خيزى وجود دارد كه پرده از حقايقِ اين كتاب آسمانى مى‏‌گشايد. كشف و بيان اين نكته‏‌ها به ترتيب و به شكل فنى و علمى، كارى است كه «تفسيرراهنما» در طول ساليانى دراز و پررنج، عهده‏‌دار آن بوده است. بدين‏‌سان، نوآورى‏‌هاى علمى، شيوه ارائه مفاهيم و موضوعات قرآن به همراه فهرستى جامع از تمامى آنها و اتخاذِ روشى جديد در تفسير و آموزش قرآن، اين اثر گران‏‌سنگ را در شمار تفاسير برجسته و ممتاز قرار داده است.

از دیگر کتاب‌هاي شاخص این مرکز «فرهنگ موضوعی قرآن» است که می‌توان آن را دومین اثر مهم این غرفه دانست. این کتاب در 33 جلد تهیه شده است و بیش از 3 هزار موضوع قرآنی را در بر دارد که در دل هر موضوع می‌توان همه آیات مربوط به آن موضوع را به صورت دسته‌بندی‌ مشاهده کرد.

یکی دیگر از کتاب های تهیه شده از سوی این مرکز، «دایره‌المعارف قرآن» است. به گفته محققان، اين كتاب با توجه به کار گروهی انجام شده برای تهیه آن، از اعتبار بالایی برخوردار است. کتاب دیگری که با استفاده از فرهنگ موضوعی قرآن تهیه شده، «فرهنگ موضوعی» تفاسیر است. این اثر 20 دوره از تفاسیر علمای اهل تسنن و تشیع را پيش روي محققان و قرآن پژوهان مي‌گذارد.

از آثار جدید مرکز فرهنگ و معارف قرآن می‌توان به «ترادف در قرآن کریم»، «نقش سیاق در قرآن کریم و فقه»، «روش بیان قرآن»، جلد 12 «دایره‌المعارف قرآن» و جلد 4 «اعلام قرآن» اشاره کرد که به‌تازگی تهیه و منتشر شده‌اند.

 آثار مکتوب این مرکز به صورت نرم‌افزار نیز ارائه شده‌اند و علاقه‌مندان می‌توانند با تهیه این نرم افزارها از تمامی آثار مرکز فرهنگ و معارف قرآن استفاده کنند. همچنین نرم افزاری متشکل از 10 هزار عنوان مقاله با همکاری مرکز تحقیقاتی کامپیوتری نور نيز تهیه و ارائه شده است.

"بوستان کتاب"، "نشر پژوهشگاه علم و فرهنگ اسلامی" و "نشر جمال"، سه ناشری هستند که در نمایشگاه قرآن امسال محصولات مرکز فرهنگ و معارف قرآن را عرضه می‌کنند.
 
 بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم از 4 تا 22 تیر ماه از ساعت 18 تا 24 در محل باغ‌موزه دفاع مقدس واقع در تهران، میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، میزبان قرآن‌دوستان و پژوهشگران خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها