چهارشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۰
چاپ کتاب مرغوب در فراز و نشیب مشکلات کاغذ و مرکب

در فرایند چاپ وقتی از کتابِ مرغوب سخن می‌گوییم یعنی تولید و چاپ کتاب در چرخه کاغذ و مرکبِ با کیفیت شکل می‌گیرد. این فرایند با توجه به مشکلات اقتصادی چند سال اخیر دچار اختلال شد و چاپخانه‌داران به سختی کیفیت‌ها را حفظ کردند اما آنان با چه مشکلاتی در این مسیر روبه رو بوده‌اند؟ این موضوع را با بهمن پورمند، یکی از فعالان صنعت چاپ بررسی کرده‌ایم.

 خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- بهمن پورمند، که بیش از 50 سال سابقه فعالیت در صنعت چاپ کشور دارد، در 14 سالگی به این صنعت وارد و به مرور علاقه‌مند این حرفه شد و تحصیلات خود را در ایران و آلمان در حوزه چاپ ادامه داد.

این فعال صنعت چاپ در ابتدای سخنان خود، نخستین مشکلی را که مواد اولیه صنعت چاپ در کشور با آن روبه روست بی‌ثباتی قیمت‌ها دانست و گفت: آسیب و دغدغه اصلی دست اندرکاران صنعت چاپ این است که مواد اولیه مصرفی برای چاپ آثار مکتوب، ثبات قیمت ندارند و با بالا رفتن دلار و یورو، ما هر روز شاهد قیمت گذاری‌های مختلف هستیم.

وی افزود: از زمانی که قیمت کالاهای وارداتی افزایش یافته است، مواد اولیه اروپایی به کشور وارد نمی‌شود و به جای آن محصولاتی با کیفیت‌های پایین‌تر به بازار آمده است و این موضوع موجب شده تا محصولات چاپی از کیفیت مناسب برخوردار نباشند.

پورمند یادآور شد: برخی واردکنندگان اظهار می‌کنند که مرکب‌ را از آلمان وارد می‌کنند در حالی که وقتی بهای آن را با قیمت یورو محاسبه می‌کنم متوجه نبود صداقت در حرف‌های‌شان می‌شویم و وقتی به آنها اعتراض می‌کنیم، بیان می‌کنند که این مرکب زیر نظر کشور آلمان در یک کشور سوم تولید شده است.

وی با انتقاد از کیفیت مرکب‌های آزمایش شده با نمونه تحویلی، عنوان کرد: مرکب‌های زیادی معمولاً وارد می‌شوند که وقتی آنها را آزمایش می‌کنیم، از نظر استانداردهای تعیین شده نمره قبولی می‌گیرند و از آن نمونه سفارش می‌دهیم ولی چند ماه بعد وقتی نمونه جدید را می‌آورند، کدها عوض شده است و کیفیت‌ها پایین آمده است و مشکلات ما تازه از اینجا شروع می‌شود.

آسیب هایی در کمین ماشین آلات
پورمند در بخش دیگر صحبت‌هایش با بیان این‌که صداقت نداشتن موجب شده که نتوانیم به هر واردکننده‌ای اعتماد کنیم، گفت: متأسفانه فضای نه چندان خوبی در حوزه مواد اولیه ایجاد شده است.

وی با اشاره به ورود افراد غیرحرفه‌ای به عرصه واردات مرکب توضیح داد: می‌توان گفت  درصد بالایی از واردکنندگان کنونی، افراد غیرحرفه‌ای و عده‌ای هستند که اصلاً مرکب را نمی‌شناسند و فقط برای رسیدن به سودهای کلان این کار را انجام می‌دهند.

مدیر چاپخانه نیما، یادآور شد: معمولاً وقتی مرکب‌های اصل و برندهای معتبر  وارد کشور می‌شوند باید نمونه آن به چاپخانه‌ها یا فروشنده‌ها ارایه و بعد از مراحل آزمایش، قراردادی تنظیم و نماینده‌ای معرفی تا سفارش‌ها پیگیری شود، ولی اکنون این موضوع اصلاً وجود ندارد و به دلیل تعدد واردکنندگان طی این مسیر عملی نیست.

به گفته وی، از میان مرکب‌های قابل استفاده در کشور فقط یک درصد آنها از شرکت های اصلی و مرجع اروپایی تهیه می‌شوند و قابل اطمینان هستند.

پورمند همچنین درباره آسیب‌های احتمالی مرکب‌های غیراستاندارد به دستگاه‌ها و ماشین آلات چاپ و به تبع آن به آثار مکتوب گفت: مرکب اگر ذرات داشته باشد به نوردها آسیب می‌زند و آب و رنگ را به دستگاه‌ها خوب نمی‌رساند که این موضوع باعث کاهش عمر دستگاه‌ها می‌شود. اگر مرکب‌ها خوب نباشند دستگاه‌ها باید به طور مرتب سرویس شوند و هزینه‌های جانبی زیادی به همراه دارد.

وی همچنین پیشنهاد کرد: معتقدم تمام فروشگاه‌هایی که مرکب عرضه می‌کنند اما تخصص این کار را ندارند باید تعطیل شوند و در مقابل شرکت‌ها و مراکزی که با شرکت‌های حرفه‌ای قرارداد دارند حمایت و به عنوان مراکز و مراجع قابل اعتماد به صنف معرفی شوند، البته در تعاونی چاپخانه‌داران چند بار برای نیل به این مقصود مذاکره شده است اما مبلغ پیشنهادی آنها برای اجرای این طرح توجیه اقتصادی نداشت.

او همچنین گفت: مرکب‌های ایرانی کیفیت معمولی دارند و برای ماشین‌های چهاررنگ کاربرد ندارند، بلکه برای ماشین‌های تک رنگ و دورنگ مناسب هستند. همچنین حجم تولید مرکب در داخل کشور بالا نیست و تنها دو کارخانه در این حوزه کالا تولید می‌کنند که محدود است.

پورمند افزود: با پژوهشکده رنگ برای تولید مرکب‌ِ دستگاه‌های چهار رنگ  تبادل نظر داشتیم اما به دلیل گرانی و تحریم برخی مواد اولیه امکان ساخت مرکب‌های جدید و حرفه‌ای امکان پذیر نیست.

کاغذها و قطعات
یکی دیگر از مواد اولیه صنعت چاپ و نشر، کاغذ است که این حوزه نیز با مشکلات ریز و درشتی همراه است، پورمند در این زمینه گفت: 90 درصد کاغذهای کشور از کره به ایران وارد می‌شود و اگر چه کاغذهای چینی هم روانه بازار شده‌اند اما اکنون بهترین کیفیت متعلق به کشور کره است، زیرا چندین کارخانه مجهز کاغذسازی دارد و کیفیت کاغذش نسبت به چین، هند و اندونزی بهتر است.

وی افزود: اگر چه چندین کارخانه در حوزه تولید کاغذ در کشور فعال هستند ولی این کاغذها بیشتر برای چاپ روزنامه‌ها و مجلات کاربرد دارند و برای کتاب‌ باید از کاغذهای خارجی استفاده شود، چون کیفیت کاغذهای داخلی برای این آثار جوابگو نیست.

مدیر چاپخانه نیما همچنین تامین قطعات یدکی را یکی دیگر از مشکلات فعالان صنعت چاپ دانست و افزود: با گران شدن بهای ارز، قیمت قطعات یدکی نیز افزایش زیادی یافته است. در قدیم یک قطعه بُرد سه میلیون تومان بود اما اکنون این قطعه حدود 16 میلیون تومان شده است.

وی ادامه داد: هر ماشین چاپ حدود دو هزار قطعه اصلی و فرعی دارد. نمایندگی‌های داخل کشور اغلب قطعات اصلی را وارد می‌کنند و قطعات فرعی که معمولاً عمر طولانی‌تری دارند وارد نمی‌شود؛ این موضوع کار را برای بسیاری از فعالان چاپ که عموماً دستگاه‌هایی قدیمی دارند سخت کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط