به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) اين كتاب با همكاري شماري از محققان ارشد در زمينه روابط آسيا- آمريكاي لاتين از مناطق اروپا، آمريكاي لاتين، آسيا و ايالات متحده نوشته شده است و مقالات هر يك از آنها در طي دو بخش با عناوين «منافع و استراتژيهاي دولتها و بازيگران آنان» و «روابط همكاري چندجانبه و بين منطقهاي» آورده شده است.
دربخش نخست مقالاتي از «مانفرد مولس» با عنوان «آيا چين پيشتاز حضور كشورهاي آسياي شرقي در آمريكاي لاتين است؟» ، «آلبرتو كامارنا» با عنوان دستاندازي به حياط خلوت هژمون؟ روابط چين-آمريكاي لاتين و عكسالعمل آمريكا»، «كارولين رز» با عنوان «ژاپن و آمريكاي لاتين- آيا عملكرد كويزومي دوام دارد؟»، «ژان گوردون» با عنوان «مهاجرت فراملي و هويت: برزيل و ژاپن شريك در نيروي كار»، «تامين توان» با عنوان «خط مشي ويتنام در قبال آمريكاي لاتين پس از جنگ سرد»، «ملبا فالك ريس» و «خوزه لوئيس لئون مانريكوئز» با عنوان «استراتژي مكزيك در قبال شرق آسيا» و «اولاف جاكوب» با عنوان «پرو و شيلي: چالش ايفاي نقش تعيينكننده در مجامع چندجانبه پاسيفيك» آمده است.
مهاجرت فراملي و هويت: برزيل و ژاپن شريك در نيروي كار
در بخش دوم با عنوان «روابط همكاري چندجانبه و بين منطقهاي» مقالاتي از «يورگن رولاند» و «كارستن بچل» با عنوان «بين منطقهگرايي بدون مناطق: همكاري آفريقاي جنوبي، برزيل و هند نمونهاي از چندجانبهگرايي سطحي»، «آماليا استولدرر» با عنوان «روابط مركوسور با كشورهاي شرق آسيا: يك ارزيابي انتقادي» و «هوارد لون» با عنوان «دوجانبهگرايي تجاري بين آمريكاي لاتين و كشورهاي شرق آسيا؛ نظريات مربوط به تعامل با سازمان جهاني تجارت» آمده است.
در مقاله «استراتژي مكزيك در قبال شرق آسيا» نوشته شده است: «در سالهاي اخير، روابط اقتصادي آمريكاي لاتين و آسيا در يك چارچوب بينالمللي، تقويت شده، كه در آن آسيا هم به واسطه ارقام بالا در رشد اقتصاديش و هم به موازات مشاركت بيشتر آن در جريان بينالمللي كالا و سرمايه تبديل به يكي از پوياترين مناطق جهان شده است. آسيا براي آمريكاي لاتين داراي فرصتها و چالشهاي جدي است كه بسته به منابع و ساختار توليدي هر زير منطقه، اين چالشها و فرصتها متنوعاند. در مورد آمريكاي لاتين كه منابع طبيعي بسيار متنوع دارد و بر روي توليد كالاهايي تمركز دارد كه براساس منابع طبيعياند، داراي روابط عمدتا تكميلي با كشورهاي آسيايي است و اين مخروط جنوبي را تبديل به تهيهكننده مهم اين كالاها براي آسيا به ويژه چين و يك قطب جذاب پروژههاي سرمايهگذاري كه تمايل به استفاده از آن منابع را دارند، نموده است. در مورد مكزيك و آمريكاي مركزي، رابطه اين دو با كشورهاي داراي منابع مشابه (جنوب شرق آسيا و چين) به ويژه در توليد كالاهايي كه مستلزم نيروي كار زيادند، از نوع رقابتي است؛ رقابتي كه فراتر از بازارهاي داخلي تا بازارهايي مقصد براي صادراتشان توسعه مييابد.» (ص 167)
اولين سفر ريس جمهوری چين به آمريكاي لاتين
گردآورندگان و ويراستاران اين كتاب، درباره علت نگارش اين كتاب مينويسند: «داستان اين كتاب از گفتوگويي درباره حضور روزافزون چين در آمريكاي لاتين آغاز ميشود. در نوامبر 2004، اولين سفر هوجيينتائو، ريس جمهوری چين به آمريكاي لاتين آغاز مرحلهاي جديد در روابط چين و منطقه را رقم زد ... كه در آن سال يك چين مطمئن و بيپروا به سوي آمريكاي لاتين خيز برداشت. با اينكه چين به يكباره ظهور نيافت و وقايع اخير حاصل روابط به دقت بنا شده مربوط به دهه 1990 ميباشند سال 2004 مطمئنا يك نقطه عطف بود. آنچه كه توجه ما را به خود جلب نمود، واقعيت تجربي ظهور چين به عنوان يك بازيگر مهم اقتصادي و تا حدي سياسي در آمريكاي لاتين نيست بلكه توجه ناچيز تحقيقي به اين رخداد بوده است. اين امر در نقطه مقابل توجه محققانه قوي به روابط چين-آفريقا قرار دارد. پديده دومي مشاهده ميشود كه مشخصه تجزيه و تحليلهاي اصلي روابط بينالملل آمريكاي لاتين است. تا همين اواخر، شرق آسيا (در مباحث آمريكاي لاتين) به صورت گذرا مطرح ميشد. مطمئنا از يك ديدگاه آمريكاي لاتيني واشنگتن، مادريد، برلين، پاريس و لندن سنتا نسبت به توكيو و سئول شركاي مهمتري هستند. منافع ژاپن، كره جنوبي و اخيرا نيز سنگاپور، ويتنام و ديگر كشورهاي آسيايي در آمريكاي لاتين و باالعكس، به تنوعبخشي به روابط خارجي در دو سوي ساحل اقيانوس آرام منتج شده است كه شايسته و سزاوار نگاهي عميق است.»
چاپ نخست كتاب «آسيا و آمريكاي لاتين: روايط سياسي، اقتصادي و چندجانبه» با ويراستاري «گورن داچ» و «اولاف جاكوب» و ترجمه قاسم ملكي، در 332 صفحه، شمارگان 300 نسخه و بهاي 12 هزار و 500 نسخه از سوي اداره نشر وزارت امور خارجه چاپ و منتشر شده است.
چهارشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۶:۰۰
نظر شما