سه‌شنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۷
راضیه تجار: داوران نگاه تیره به دفاع مقدس را بر نمی‌تابند

راضیه تجار، نویسنده و یکی از داوران آثار ادبی دفاع مقدس معتقد است که نگاه سلیقه‌ای بر انتخاب آثار برتر جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس حاکم نیست و فقط آثاری که دفاع مقدس را تیره نشان می‌دهند، در نگاه داوران جایی ندارند.

راضیه تجار، داستان‌نویس و از داوران جشنواره‌ها و جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس درباره ضرورت برپایی این آیین‌های ادبی به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: این جشنواره‌ها در سال‌هایی که برگزار شده‌اند، بازخوردهای ویژه خود را مانند ارزیابی آثار، اعلام آمادگی داستان‌نویسان و استعدا‌یابی داشته است. در این میان، آثار چاپی هم با دقت ارزیابی و بهترین آن‌ها به جامعه مخاطبان معرفی می‌شود.

وی با رد این ادعا که نگاه سلیقه‌ای بر انتخاب آثار جشنواره‌ها و جایزه‌ها ادبی دفاع مقدس حاکم است، توضیح داد: در موضوع خاص «دفاع مقدس» بدیهی است که داور نمی‌تواند داستانی را در صدر قرار دهد که از دفاع مقدس تصویری نادرست و تیره‌ نشان داده باشد. حتی اگر این اثر از نظر ساختار قوی باشد، وقتی تیرگی، تاری و فقط مصیبت‌های جنگ را بازگو می‌کند، در نگاه داور آثار دفاع مقدس جایی نخواهد یافت زیرا بر پیشانی این آیین‌های ادبی عنوان «دفاع مقدس» نوشته شده است و این دفاع گرچه با جنگ و آتش و خون همراه است اما اهداف مقدسی را دنبال می‌کند و نویسنده می‌تواند در قالب تصویر کردن رنج شخصیت‌ها، به گنج درون آن‌ها و جبهه‌های جنگ پی ببرد و از آن بنویسد.

وی این پیشنهاد را که در کنار جایزه‌های ادبی حوزه دفاع مقدس، جایزه‌ای هم با نگاهی کلی‌تر نسبت به ادبیات حوزه جنگ با عنوانی چون «جنگ و صلح» برگزار شود، پسندید اما تاکید کرد: به هر حال جنگ پدیده‌ای مذموم است و خوب است که با نگاه مقاومت به این مقوله پرداخته شود؛ به گونه‌ای که زندگی و حیات را در داستان به نمایش بگذارد.

خالق «هفت‌بند» عنوان کرد: پیشنهاد راه‌اندازی جایزه‌ای با عنوان «جنگ و صلح» خوب است اما ممکن است این پرسش پیش بیاید که «چرا مردم ایران هشت‌سال جنگیدند؟» یا «چرا فلسطینیان در ماجرای غزه صلح نمی‌کنند؟» و همین سوال‌هاست که سبب می‌شود برخی با نگاه سیاسی به سوء استفاده از مفهوم صلح بپردازند و  روح مخاطب را به بازی بگیرند. بنابراین در چنین جایزه‌ها و جشنواره‌هایی، داشتن نگاه مقاومت در پرداخت‌های ادبی ضروری است.

تجار همچنین در باره پیشنهاد نگارش طرح جامع جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی حوزه دفاع مقدس که از سوی برخی نویسندگان و داوران ادبی مطرح شده، گفت: نگارش چنین طرح‌هایی باید بنا به ضرورت‌هایی که هیات‌های فرهیخته‌ و دست‌اندر کار جایزه‌ها و جشنواره‌های ادبی احساس می‌کنند، انجام شود. حتی در جایزه‌ای چون «قلم زرین» نگاه دستوری خاصی حاکم نیست و شیوه برپایی جشنواره‌ها باید با تعامل و همفکری برگزارکنندگان معین شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها