دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۰:۱۶
اشیای موزه‌ها می‌توانند حال و هوای تاریخ را ابراز کنند/ روایت تاریخ مشروطه با زبان اسب‌ها

اردشیر صالح‌پور، نویسنده کتاب «فتح طهران: اسب‌های بختیاری بوی مشروطه‌ می‌دهند» گفت: این کتاب تاریخ مشروطه را از زبان اسب‌ها بیان می‌کند. اسب‌های نقاشی‌شده تابلویی در کاخ صاحبقرانیه است که قدمتی بیش از یکصد سال دارد.

صالح‌پور در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در حاشیه مراسم بازدید مدیران ایکوم از موزه «کتابت و چاپ ایران» درباره این کتاب توضیح داد: این چهارمین کتابی است که با سبک و سیاق ویژه‌ای در حال دنبال‌کردن هستم و تاریخ را با روایتی متفاوت از طریق اشیا و آثار موزه‌ای به نگارش در می‌آورم؛ چراکه به اعتقاد من، اشیا موزه‌ها می‌توانند این قابلیت را داشته باشند که حال و هوا و روح تاریخ گذشته را بیان و ابراز کنند.

این پژوهشگر هنر با اشاره به کتاب‌های قبلی خود گفت: من در کتاب‌هایی که پیش از این نیز با عنوان «تفنگ نه دال» و «فرش ایرانی» نوشتم، همین سبک (روایت تاریخ به زبان اشیا) را در تاریخ‌نویسی اتخاذ کرده بودم.

وی در توضیح کتاب جدید خود با عنوان «فتح طهران» گفت: این کتاب خاطرات دوران مشروطه است از زبان اسب‌های تابلویی در کاخ صاحبقرانیه مربوط به 104 سال پیش. زمانی که تهران از سوی قوای بختیاری فتح شد و دوران استبداد صغیر به پایان رسید. در حقیقت، این تابلو که در کاخ صاحبقرانیه با نام «فتح طهران» در حال حاضر موجود است، منبع الهامی برای نگارش این کتاب شد.

این پژوهشگر تاریخ ادامه داد: اگرچه این تابلو یک فریم و قاب کوچکی از یک ماجراست اما پشت آن، هزاران حادثه، خون دل‌خوردن‌ها، ایثار، مقاومت، شهادت و رشادت‌ها بوده و دارای تقدس و حرمت زیادی است و ما نباید فقط با نگاهی گذرا به عنوان یک قاب و یک شی به آن بنگریم.

معاون ایکوم با بیان این‌که همواره دنبال تقدس و حرمت اشیا و آثار موزه‌ای است، گفت: روح اشیای موزه‌ای در کتاب‌های قبلی نیز غالب بوده و چه در کتاب تفنگ نه‌دال، فرش ایرانی، پیکرک‌ها (که درباره عروسک‌های دوران باستان است) و چه در جدیدترین کتابم، بیشتر هویت و روح زندگی این اشیا را مدنظر داشته‌ام و با زبان خود آن‌ها به دنبال ثبت و شرح وقایع تاریخی بوده‌ام.

صالح‌پور توضیح داد: درباره مشروطه روایت‌های بسیاری نوشته شده است و به همه نقش‌ها، شخصیت‌ها و افراد دخیل در آن اشاره شده است اما هیچ کس نقش اسب‌ها را در این رویداد ندیده است. اسب‌هایی که اگر نبودند چه بسا مشروطه‌خواهان نمی‌توانستند پیروز شوند. آن‌ها که راه‌های زیادی را پا به پای مشروطه‌خواهان می‌پیمودند و رشادت‌های بسیاری از خود نشان دادند تا در آزادی مردم ایران سهیم باشند.

وی با بیان این‌که این حس فانتزی و تخیل باعث شده که از زبان اسب‌ها بنویسد، عنوان کرد: این‌گونه روایت‌های هنرمندانه، روح لطیفی به تاریخ می‌دهد و آن را از شکل خشک و مکانیکی خارج می‌کند و به تاریخ روح زندگی می‌بخشد. هنر کارش کشف زبان تازه است و در این کتاب نه از منظر آن چیزی که مورخان می‌نویسند بلکه از منظر هنرمندی که در حال روایت تاریخ است، نوشته شده است.

«فتح طهران» اسب‌های بختیاری بوی مشروطه می‌دهند» نوشته اردشیر صالح‌پور در 264 صفحه با بهای 85 هزار تومان از سوی فرهنگ مانا و با حمایت کتابخانه مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها