محمدعلی مجاهدی و حکیمه دبیران در گفتوگو با ایبنا مطرح کردند
نابسامانیهای نشر در حوزه کتابهای آیینی میراث دولت قبل است/ سپردن ممیزی به ناشران به شرط رعایت هنجارها
محمدعلی مجاهدی، شاعر آیینی معتقد است ناهنجاریهای نشر درباره کتابهایی آیینی میراث دولت قبل است که به دولت جدید رسیده و همچنان آثار و عواقبش ادامه دارد. حکیمه دبیران، پژوهشگر ادبی نیز با استقبال از سپردن ممیزی به ناشران بر لزوم کار تخصصی، رعایت هنجارها و پرهیز از سلیقهگرایی تاکید کرد.
مجاهدی گفت: درباره محتوا و انتشار مجموعه شعرها و داستانهای آیینی و مذهبی مشکلات زیادی داشتهایم و البته این میراثی است که از دولت قبل به دولت جدید رسیده است.
40 درصد کتابهای آیینی مشکل دارند
مجاهدی درباره وضعیت انتشار کتابهای آیینی در سالهای اخیر عنوان کرد: در دولت گذشته وضع ناهنجاری در بررسی کتابهای آیینی و مجموعه شعرها وجود داشت و به یقین میتوانم بگویم که 40 درصد کتابهایی که در آن دولت چاپ میشد مشکل داشت. اغلب این کتابها در واقع فرهنگ شیعه را پرسشبرانگیز جلوه میدهند.
شاعر مجموعه شعر «دریای شعلهور» توضیح داد: گزارش مشروحی را از این موضوع که باید جلو کتابهایی که آفت ادبیات آیینی محسوب میشوند و در بازار به عنوان آثار آیینی ارایه شدهاند، به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد ارائه دادم. این ساز و کار از دولت قبل ادامه داشت و مهار آن امروز بسیار دشوار است. البته معاون فرهنگی هر بار که مرا در جلسات شورا میدیدند با حرفم موافقت میکردند و حتی گفتند باید به این موضوع رسیدگی شود.
وی توضیح داد: برخی ناشران به این نتیجه رسیدهاند که خودشان قواعدی را رعایت کنند اما وضع بررسی شعرهای آیینی هنوز معوق مانده است و صرفاً برخی ناشران که صبغه دینی دارند این موارد را رعایت میکنند.
ممیزان باید تقوا داشته باشند
حکیمه دبیران نیز معتقد است که برای رسیدگی به وضع موجود ممیزی باید ممیزان دانش کافی برای این کار را داشته باشند، وی در این باره توضیح داد: ممیزی به هر گونه که انجام شود، باید به دور از سلیقه باشد.
این پژوهشگر ادبی درباره وضع ممیزی در روند انتشار کتاب در یک سال اخیر گفت: کسانی که به ممیزی کتاب میپردازند، باید علم این کار را داشته باشند به ویژه در زمینه سرودههای مذهبی این کار دشوارتر است. ممیزان وزارت ارشاد باید علاوه بر علم تقوای لازم را نیز دارا باشند تا در کار مهمی که به عهده دارند دچار اشتباه نشوند و ممیزی به سلیقهگرایی تبدیل نشود.
دبیران گفت: مطمئنم که ممیزی در ایران خواست مردم است و دولت نیز این خواست را محترم بشمارد و به درستی به آن عمل کند. مسئولان ممیزی باید با کار درست و بدون نقص خودشان به مردم کمک کنند تا آنان را در انتخاب بهترین کتابها راهنمایی کنند.
وی افزود: اگر قرار باشد ممیزی به ناشران واگذار شود و فکر خوبی هم هست، باید این موارد و هنجارهایی که به آنها اشاره کردم، به درستی رعایت شوند.
نظر شما