هادی خورشاهیان میگوید مواضع اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد را دنبال نکردهام اما رکود بازار کتاب فصلی است. یوسف انصاری نیز معتقد است کسانی که در هشت سال قبل مانع دریافت مجوز بسیاری از کتابها شدند، به فرهنگ کشور خیانت کردهاند و فشارها بر وزارتخانه به این دلیل است که نگذارند وزیر و معاونش به وعدههایشان عمل کنند.
خورشاهیان درباره رکود فعلی بازار کتاب نیز توضیح داد: اگر معتقدیم که رکودی در بازار کتاب وجود دارد، باید آمار دقیق ارائه دهیم. به گمانم فرار رسیدن فصل تابستان و پشت سر گذاشتن ایام برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب به این رکود دامن زده است. رکود فعلی بازار کتاب را رکودی فصلی میدانم و معتقدم با رسیدن به ماههای مهر و آبان از این وضع خارج خواهیم شد.
هیاهوکنندگان شناختی نسبت به ادبیات ندارند
یوسف انصاری، داستاننویس نیز درباره تصمیمات فرهنگی در یک سال اخیر گفت: کسانی که امروز برای چاپ کتابهای رضا براهنی هیاهو میکنند همان کسانیاند که در هشت سال پیش جلو دریافت مجوز برای کتابهای معمولی را گرفتند. اینها نه شناختی نسبت به ادبیات و حوزه کتاب دارند نه دلسوز این عرصهاند.
وی افزود: کتابهای رضا براهنی مغایرتی با انقلاب و نظام ندارد و کسانی که امروز درباره این آثار ضد و نقیض و جسته و گریخته حرفهایی میزنند، اهداف سیاسی دارند. نمیدانم چرا عدهای در این کشور از کتاب وحشت دارند و برای ما هنوز هم مشخص نشده است که وحشت آنها برای چیست؟!
این نویسنده یادآور شد: رکود فروش کتاب در چند ماه اخیر بی سابقه بود و اگر این روند ادامه داشته باشد، بسیاری از ناشران ورشکست میشوند. همچنین جلوگیری از فروش کتاب نیز به ضرر ناشر و نویسنده است. برخی کتابهایی که در ایران اجازه انتشار پیدا نمیکنند، از طرق مختلف وارد کشور میشوند، به فروش میرسند و خوانده میشوند. این در حالی است که پول چنین کتابهایی به دست عدهای سودجو میرسد و ناشر و نویسنده در این بین نفعی نمیبرد.
این نویسنده جوان در ادامه گفت: سیاستهای دولت در هشت سال قبل اعتماد مردم را نسبت به کتاب سلب کرد. خواننده پیش از مطالعه کتاب این بیرغبتی را دارد که حتماً کتابی که میخواند قبلاً از سوی کسی خوانده شده و سلیقه آن شخص مجهول الهویه به او تحمیل شده است. این در حالی است که چاپ بسیاری از کتابهای بی خطر و ضرر ممنوع شد و مخاطب نیز دیگر رغبتی به خواندن نداشت.
انصاری یادآور شد: برای بازیابی اعتماد مخاطب باید سیاستگذاری درست انجام داد و همه اینها کمک میکند تا از این رکود فعلی خارج شویم. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت فرهنگی وزارت ارشاد طی یک سال اخیر حرفهای خوبی زدند که برخی از آنها انجام شد و برخی دیگر هنوز تحقق نیافته است. برای من به عنوان نویسنده جای پرسش است که چرا نسبت به سیاستهای وزارت ارشاد، چنین حساسیتهای عجیب و غریبی وجود دارد. دولت فعلی قول داده است که سرعت صدور مجوزی بیشتر شود، اما به دلیل کارشکنیهایی که وجود دارد، تسریع در روند صدور مجوزی راضی کننده نیست اما اینکه ممیزی سلیقهای تا حدودی از میان رفته است امیدوار کننده است.
انصاری گفت: همچنان فشارهایی از بیرون بر وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد تا وزیر و معاون فرهنگیاش نتوانند وعدههایی را که به مردم دادهاند، عملی کنند.
نظر شما