دوشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۵

با توسعه سریع علم و فناوری در دوران معاصر آیا هنوز نیاز به یادگیری فلسفه گذشته هست؟ فلسفه اسلامی قرون وسطی برای زمان حاضر چه ارزشی دارد؟ اینها پرسش‌هایی محوری در قلمرو فلسفه سینوی هستند که کتاب «ابن‌سینا در میان فیلسوفان فرانسوی: ابن سینا در فرانسه» می‌کوشد به انها پاسخ دهد. کتاب «سخنان و اندرزهای ابن‌سینا (الاشارات و التنبیهات): طبیعت و مابعدالطبیعه» نیز به مطالعه، تجزیه، تحلیل و ترجمه مشروح انگلیسی «الاشارات و التنبیهات»، اثر معروف منطقی و فلسفی ابن‌سینا پرداخته است.

در ژوئیه سال جاری میلادی دو کتاب خارجی درباره ابن‌سینا به بازار جهانی نشر گام نهاده است. از این دو اثر، یکی به جایگاه ابن‌سینا در میان فیلسوفان فرانسوی می‌پردازد و دیگری ترجمه و شرح «الاشارات و التنبیهات» بوعلی است:

ابن‌سینا در میان فیلسوفان فرانسوی: ابن‌سینا در فرانسه
Avicenne (IBN SINA) chez les philosophes français: Avicenne en France
با توسعه سریع علم و فناوری در دوران معاصر آیا هنوز نیاز به یادگیری فلسفه گذشته هست؟ فلسفه اسلامی قرون وسطی برای زمان حاضر چه ارزشی دارد؟ اینها پرسش‌های محوری اثری تازه در قلمروی فلسفه سینوی هستند که می‌کوشد به انها پاسخ دهد.

«ابن‌سینا در میان فیلسوفان فرانسوی: ابن سینا در فرانسه» عنوان کتابی به زبان فرانسه و تألیف «سوکیبوی سولتونوف» (Sokiboy Sultonov) است که در ژوئیه 2014 به بازار کتابهای فلسفی گام نهاده است.

کتاب «ابن سینا در میان فیلسوفان فرانسوی»، ضمن معرفی ابن سینا به عنوان فیلسوفی مسلمان و شرقی، او را چهره‌ای قلمداد می‌کند که بهتر از سایر فیلسوفان و دانشمندان جهان اسلام به دنیای غرب به‌ویژه شرق اروپا معرفی شده‌است و دلیل اقبال ابن سینا در این زمینه را ترجمه آثار سینوی به زبان لاتین در قرون وسطی و بعدها سایر زبان‌های اروپایی می‌داند.

علاوه بر این، کتاب حاضر، به تأثیر عمیق ابن‌سینا بر فلاسفه اروپایی نظیر «آلبرت کبیر»، «سنت توماس آکویناس»، «سینگر د برابانت» و دیگران می‌پردازد. همچنین ارزیابی علمی تفکر ابن‌سینا توسط محققان فرانسوی در اواخر قرن نوزدهم نیز، موضوعی دیگر است که کتاب به بررسی آن می‌پردازد و اظهار می‌دارد که این مطالعه در تحقیقات جامع فیلسوفان معاصر نظیر «رنان» و «دلوز» نیز ادامه یافته‌است.

نویسنده در بخش دیگری از کتاب ضمن اشاره به اثرپذیری و پیروی ابن سینا از فلاسفه یونانی، او را صاحب روش و سبکی ویژه در فلسفه معرفی می‌کند و معتقد است که آثار او در گستره جهانی از چنان اعتباری برخودار بوده که پس از گذشت هزار سال می‌توان مدعی بود که همچنان قدرت ذهنی او یگانه و منحصر به فرد است.

نویسنده این کتاب، «سوکیبوی سولتونوف» استاد و رئیس دانشگاه تعلیم و تربیت فرانسوی در دانشگاه صدرالدین عینی تاجیکستان است.

سخنان و اندرزهای ابن‌سینا (الاشارات و التنبیهات): طبیعت و مابعدالطبیعه: تجزیه و تحلیل و ترجمه مشروح
Ibn Sina's Remarks and Admonitions: Physics and Metaphysics: An Analysis and Annotated Translation
شمس ایناتی (Shams Inati) در تازه‌ترین کتاب خود تحت عنوان «سخنان و اندرزهای ابن‌سینا (الاشارات و التنبیهات): طبیعت و مابعدالطبیعه» به مطالعه، تجزیه، تحلیل و ترجمه مشروح انگلیسی «الاشارات و التنبیهات»، اثر معروف منطقی و فلسفی ابن‌سینا پرداخته و کتاب خود را به کمک انتشارات دانشگاه کلمبیا در جولای 2014 به چاپ رسانده‌ است.

«الاشارات و التنبیهات» (سخنان و اندرزها)، یکی از بالنده‌ترین و جامع‌ترین آثار فلسفی ابن‌سیناست که وی در آن به بررسی اکتشاف منطقی (چیزی که ابن سینا آن را به عنوان دروازه دانش شرح می‌دهد)، سعادت (هدف نهایی بشر)، امر قدسی، نوع بشر و طبیعت اشیا پرداخته و این مفاهیم را از طریق بحث گسترده‌ای از موضوع‌های گوناگون روشن می‌سازد. الاشارات و التنبیهات ضمن دربرگیری فصل‌های مرتبط با طبیعت و مابعدالطبیعه با تبیین طبیعت روح و جسم و همچنین مباحثی نظیر وجود، آفرینش و معرفت سروکار دارد.

علاوه بر این باید توجه داشت که دیدگاه‌های ابن‌سینا در علم کلام هم دارای اهمیت است و همواره جنجال‌هایی بسیار را در محافل فلسفی و کلامی اسلامی و مسیحی قرون وسطا به راه انداخته‌ تا جایی که حتی عکس‌العمل شدید امام محمد غزالی، متکلم مسلمان را نیز به همراه داشته است.

این کتاب که اولین ترجمه مشروح بر طبیعت و مابعدالطبیعه از متن اصلی عربی آن است با تجزیه و تحلیل موشکافانه‌ای از متن الاشارات و الاتنبیهات آغاز می‌شود و نویسنده به شرح و تفسیر متن این اثر سینوی می‌پردازد. در بخش اول که به طبیعیات پرداخته می‌شود سه محور «جوهر اجسام»، «جهات و حالات اولیه و ثانویه آنها» و «نفوس دنیوی و معنوی»، مورد کندو کاو واقع می‌شود. در مبحث مابعدالطبیعه نیز «وجود و علت آن»، «خلقت از عدم و ضرورتش»، «غایات و اصولشان و نظم وجود» و «مفهوم انتزاع» مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد. همچنین بخش مابعدالطبیعه کتاب با تمرکز بر مفاهیمی نظیر مشیت و خیر و شر ــ یعنی مبحثی که ابن‌سینا برای معرفی اعتقاد به عدالت الهی از آن استفاده می‌کند ــ به پایان می‌رسد.

مطالعه این کتاب برای دانشجویان، استادان و پژوهشگران حوزه‌های فلسفه، کلام، دین و تاریخ اندیشه ضروری و مفید است تا از رهگذر آن با تفکر فلسفی ابن‌سینا و به طور کلی مطالعات مسیحی و اسلامی طبیعت در قرون وسطا، جهان ماورا، معرفة النفس، خدا و مفهوم شر آشنا شوند.

نویسنده این کتاب، «شمس ایناتی» از محققان ایرانی و بین‌المللی در فلسفه اسلامی و استاد فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه ویلانووا است. وی پیش از این مقالاتی متعدد در حوزه فلسفه سینایی به رشته تحریر درآورده است که از جمله آنها به «مسئله شر: اعتقاد به عدالت الهی ابن‌سینا»، «ابن‌سینا و عرفان: سخنان و اندرزها (الاشارات و التنبیهات)»، «سخنان و اندرزها (الاشارات و التنبیهات): منطق» می‌توان اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها