سه‌شنبه ۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۷
شاه‌آبادی: کودکی در ذهن‌های مختلف معانی متفاوت دارد

نشست «چشم‌انداز ادبیات کودک در کشورهای عضو اکو» با حضور دو تن از چهره‌های ادبیات کودک و نوجوان کشور، هم اکنون در موسسه فرهنگی اکو در حال برگزاری است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)حمید رضا شاه آبادی به عنوان اولین سخنران این نشست طی سخنانی پیرامون نقش کتاب های کودک در این کشورها گفت:در ابتدا باید مفهوم کودکی در ادبیات کودک را بدانیم و مفهوم پایه ای آن رابشناسیم.
 
شاه آبادی با تاکید بر این نکته که کودکی در ذهن های مختلف معانی متفاوت و تعاریف متفاوت دارد گفت: از نگاه بیولوژیکی وقتی می گوییم کودکی کردن یا طی دوران کودکی، ملاک مفهوم ذهنی است که ما درباره کودکان داریم.
 
شاه‌آبادی گفت: وقتی از آینده صحبت می‌کنیم به آنچه باید باشد اشاره می‌کنیم . کودکی یک مفهوم ذهنی است نه یک مفهوم قابل دیدن و لمس کردن. برخی مفاهیم مانند بدی، خطری در ذهن ما است و وقتی راجع به آن صحبت می‌کنیم بدون آنکه نیازی به ارائه مصداق بیرونی برایش داشته باشیم می‌توانیم منظورمان را به طرف مقابل منتقل کنیم.

این نویسنده در ادامه گفت:  می‌توان کودک را یک موجود در حال رشد دانست و آنچه در حوزه ادبیات کودک مدنظر ماست تعریف جامعه‌شناختی کودک است و از این منظر کودک به کسی ابلاغ می‌شود که تکلیف اجتماعی برعهده او نیست و قرار نیست کاری انجام دهد ، دوره کودکی کردن هم آن زمانی است که او تکلیفی ندارد.

شاه آبادی با اشاره به این موضوع که زمانی در گذشته بوده که بچه‌های زیر 5 سال مکلف بوده‌اند در جامعه کار کنند و دوران کودکی نداشته‌اند گفت: در حال حاضر با افراد 28 ساله‌ای مواجه هستیم که ازدواج کرده‌اند ولی مخارج آنها را خانواده‌شان تامین می‌کنند و در واقع کودکان 28 ساله غیر مکلف به حساب می‌آیند.

وی گفت: در واقع به مرور و در پی بهتر شدن وضع اقتصادی و کمتر شدن سطح مشاغل اجتماعی، گروهی بوجود آمد که می‌توانست وقت خودش را صرف کودکی کردن و بازی و تفریح کند و به این ترتیب دوران کودکی بوجود آمد. این دوران در کشور ما در سال 1250 هجری شمسی و 1860 میلادی، در حدود دوران مشروطیت ایجاد شد. در این دوران وضعیت اقتصادی رفته رفته بهتر شد و توجه به کودکان افزایش یافت و قشر کودک شکل گرفت و ادبیات کودک ایجاد شد.

این نویسنده گفت: کودکان در کشورهای مختلف و در زمانهای مختلف معانی مختلفی دارند. حتی در یک شهر و در شمال یا جنوب آن مناطقی مختلفی وجود دارد که معانی کودکی ممکن است در آنها متفاوت باشد.

نشست «چشم‌انداز ادبیات کودک در کشورهای عضو اکو» در پی تفاهمنامه‌ای که از سوی موسسه فرهنگی الهدی با موسسه فرهنگی اکو مبتنی بر گسترش تبادلات فرهنگی بین کشورهای عضو اکو، برگزاری نشست‌های فرهنگی و انتشار کتاب‌ در این زمینه منعقد شده بود، برگزار شده است.

جمهوری اسلامی ایران، پاکستان و ترکیه، اعضای اولیه اکو و افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قزقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، اعضای بعدی این پیمان را تشکیل می‌دهند.

موسسه فرهنگی اکو در تهران، خیابان موحد دانش (اقدسیه)، کوچه ناز، شماره ١٠واقع است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها