بیستم شهریور سال 1307، سالروز تاسیس بانک ملی در ایران است. بانکی که نخستینبار با سرمایه 15 کروری از سوی وزیر امور مالیه مظفرالدین شاه تاسیس شد و اکنون بعد از گذشت 86 سال از تاسیس رسمی آن، یکی از بانکهای بزرگ کشور محسوب میشود. کتابخانه این بانک دارای 20 هزار عنوان کتاب تخصصی با موضوع بانکداری و عمومی است.
در کنار کتابخانه بزرگ مجموعه بانک ملی می توان به انتشارات بانک ملی نیز اشاره کرد.
نشريه بانک ملي ايران يکي از قديميترين نشريات کشور است که از بهمن ماه 1312 انتشار مييابد . اين نشريه بهويژه شمارههاي منتشر شده در دهههاي 1320 - 1340 آن از غنيترين منابع اطلاعاتي اقتصادي کشور است. سري جديد اين نشريه به عنوان نشريه داخلي بعد از يک وقفه پس از وقوع انقلاب اسلامي از خرداد ماه سال 1364 چاپ و توزيع شده است.
بانک ملی، سرمایه اقتصادی و تحریم
بانک ملی ایران تا سال ۱۳۳۹ بنابر نیازهای اقتصادی کشور، اقدام به نشر اسکناس میکرد. بانک ملی با توجه به محدودیتهای نظام بانکی تا پیش از سال ۱۳۳۵ همه وظایف بانک مرکزی در اقتصاد را نیز به عهده داشت. پس از تاسیس بانک مرکزی ایران وظایف مزبور به این بانک واگذار شد و آخرین سرمایه ثبتی بانک ملی در اردیبهشت سال ۱۳۹۱بالغ بر ۲۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال تخمین زده شد.
ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۰۷ و اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۸ بانک ملی را مورد تحریم قرار دادند. اتحادیه اروپا دستور تعطیل دفاتر این بانک را در اروپا صادر کرد.
حق چاپ اسکناس
۲۲ اسفند سال ۱۳۱۰ مجلس شورای ملی حق چاپ اسکناس را به مدت ۱۰ سال به بانک ملی ایران واگذار کرد و مقرر شد تا پس از انقضای این مدت، در صورتی که این حق لغو نشود، به همین ترتیب برای دورههای 10 ساله بعد نیز عملی شود.
سرانجام نخستین اسکناسهای بانک ملی در اول فروردین ماه سال ۱۳۱۱شمسی انتشار یافت. از آن تاریخ تا سه ماه، اسکناسهای بانک شاهنشاهی و بانک ملی همزمان رواج داشتند و از اوایل تیر ماه آن سال اسکناسهای بانک ملی به صورت تنها پول کاغذی ایران درآمد.
بانک ملی در گذر زمان
تشكيل بانک به شكل جديد نخستينبار سال 1258 هجري شمسي
( 1296 ه - ق ) 10 سال قبل از بهوجود آمدن بانک شاهي از سوي حاج محمد حسن امين دارالضرب يكي از صرافان بزرگ تهران به ناصرالدین شاه قاجار پيشنهاد شد. متاسفانه اين پيشنهاد با دخالتهاي بيگانگان و عوامل آنان جامه عمل نپوشيد و بهجاي آن بانك شاهي در ايران مستقر شد.
پس از استقرار مشروطيت هنگامي كه دولت از مجلس شوراي ملي اجازه استقراض خارجي خواست، احساسات ملي كه از وامهاي گذشته و رفتار بانكهاي بيگانه جريحهدار شده بود به هيجان آمد و نمايندگان مردم به منظور قطع نفوذ سياسي و اقتصادي بانكهاي مذكور و در ترميم وضع مالي خزانه ضمن مخالفت با استقراض خارجي تاسيس بانك ملي را خواستار شدند و جمعي از بازرگانان و صرافان متعهد به مشاركت در اين بانك شدند که در آذرماه 1285 با اعلاني كه مبين احساسات عمومي و علاقه مردم به تاسيس يك بانك اعتباري ملي در ايران بود انتشار يافت.
قانون تاسیس بانک ملی ایران در ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۰۶شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید و اساسنامه این بانک در تاریخ ۱۴ تیرماه ۱۳۰۷ به تصویب کمیسیون مالیه مجلس شورای ملی رسید.
بانک ملی ایران کار خود را به طور رسمی در سه شنبه ۲۰ شهریور ماه سال ۱۳۰۷ در تهران آغاز کرد.
اولین مدیر عامل بانک ملی ایران دکتر کورت لیندن بلات آلمانی بود، که به همراه فوگل معاونش و ۷۰ کارشناس امور بانکی از آلمان به ایران آمدند. بانک ملی ایران کار خود را با سرمایه اولیه ۲۰ میلیون ریال و با سه شعبهٔ مرکزی، مستقر در بازار تهران و بندر بوشهر، آغاز کرد. اولین شعبه بینالمللی این بانک در شهر هامبورگ، آلمان و در سال ۱۳۲۷ ش آغاز به کار کرد.
نظر شما