شنبه ۱۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۸
«فرهنگ حسابی» منتشر می‌شود/ پیشنهاد واژه «دماسنج» از پروفسور حسابی بود

جمشید قسیمی، با اعلام خبر انتشار چندین اثر از پروفسور حسابی در آینده‌ای نزدیک، عنوان کرد: «فرهنگ حسابی» شامل واژگان پیشنهادی دکتر حسابی در همه حوزه‌ها، کتابی است که به‌زودی تکمیل و منتشر خواهد شد.

دکتر جمشید قسیمی، مدیر بخش پژوهش‌های بنیاد پروفسور حسابی، در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره فعالیت‌های حوزه نشر این بنیاد اظهار کرد: بنیاد پروفسور حسابی در سال 1375 به ثبت رسید. پیش از این دکتر حسابی، سه بنیاد پژوهشی و فرهنگی در همین مکان یعنی منزل شخصی خود تاسیس کرده بودند که فعالیت‌هایی مانند چاپ و انتشار آثار خود دکتر حسابی در آن صورت می‌گرفت. در حال حاضر نیز موزه دکتر حسابی زیرنظر این بخش اداره می‌شود.

وی با اشاره به این‌که واژه‌یابی از جمله مهمترین اقدامات دکتر در حوزه ادبیات است، افزود: آثاری با موضوعات تاریخ و فرهنگ ایران و ادبیات که به همت شخص دکتر حسابی تالیف شده، در این محل نگهداری می‌شوند.  

انتشار حاشیه‌نویسی‌های «حسابی» بر آثار بزرگان شعر و ادب فارسی
قسیمی ادامه داد: دکتر حسابی از نخستین اعضای فرهنگستان زبان و ادب پارسی هستند و بسیاری از معادل‌های واژگان علمی مانند «دما‌سنج» از پیشنهادهای دکتر حسابی است. «فرهنگ حسابی» شامل واژگان پیشنهادی دکتر حسابی در همه حوزه‌ها، عنوان کتابی است که به‌زودی تکمیل و منتشر خواهد شد. «فرهنگ حسابی» نتیجه هفت دهه تلاش ایشان برای حفظ زبان پارسی است. حاشیه‌نویسی‌های دکتر بر دیوان حافظ، گلستان و بوستان و مثنوی نیز در قالب کتاب منتشر خواهد شد. 
 
مترجم کتاب «تفکر فازی» در معرفی کوتاهی از برخی خدمات پژوهشی پروفسور حسابی به جامعه علمی کشور گفت: تاسیس سازمان هواشناسی و اداره استاندارد، از جمله نیاز‌های کشور بود که پروفسور حسابی خود برای رفع‌‌ آن‌ها اقدام کرد. تعیین ساعت رسمی کشور از دیگر تلاش‌های دکتر به‌شمار می‌رود. شاید بسیاری از مردم نمی‌دانند تا سال 1307، کشور ساعت رسمی نداشت. 

ایجاد شاخه‌های فیزیک «ابتیک» و «آکوستیک» در دانشگاه 
این پژوهشگر حوزه «آکوستیک» اظهار کرد: کارهای پژوهشی در حوزه فیزیک جدید از اواخر قرن 19 و اوایل قرون 20 میلادی، در اروپا آغاز شد بود. پروفسور حسابی در سال 1927 میلادی، در دانشگاه سوربون با درجه علمی دکترا دانش‌آموخته شدند و همزمان مطالعه در حوزه فیزیک مدرن را نیز آغاز کرده بودند. این در حالی است که در منطقه خاورمیانه کمتر کسی حتی با واژه فیزیک آشنایی داشت. نسبیت «عام و کوانتوم» از شاخه‌های اصلی مطالعاتی دکتر حسابی بود. بین سال‌های 1977 و 78، رساله «گستردگی ذرات تا بی‌نهایت» دکتر به‌صورت جامع منتشر شد.
 
قسیمی ادامه داد: علاوه بر فیزیک، دکتر حسابی، زمینه‌های مطالعاتی فیزیک «ابتیک» و «آکوستیک» را در دانشگاه ایجاد کردند. نخستین جزوه درس آنتن‌ها در سال 1338 که از مباحث حوزه لیزر و فیبر نوری است، نیز به همت دکتر حسابی ارایه شده است. 

مکاتبه حسابی با «آندره ژید» و «لویی دوبری» و خاطرات با «اینشتین» در قاب کتاب
وی درباره کیفیت آثار دکتر جسابی گفت: نکته قابل توجه در آثار پروفسور حسابی به‌عنوان یک فیزیکدان، به‌روز بودن این آثار است. دکتر علاوه بر استفاده از منابع خارجی، تلاش داشتند مباحث را به‌روز ارایه کنند. بسیاری از مولفان و محققان از دیدن تالیفات دکتر حسابی در حوزه جدیدی مانند «کوانتوم» متعجب می‌شدند.

مدیر بخش پژوهش‌های بنیاد پروفسور حسابی در ادامه افزود: مکاتبات دکتر با «آندره ژید» و «لویی دوبری» یا خاطراتشان با «اینشتین» در دانشگاه پرینستون و مکاتبات دکتر حسابی با دولت و مجلس در زمینه‌های مختلف مانند سیستم آبرسانی، قانون بهره‌برداری از معادن یا تدوین برنامه‎ای برای کمک به دانشجویان کم بضاعت و ایجاد مدارس عشایر، شامل بیش از 200 هزار سند است. برای جمع‌آوری این اسناد در قالب کتاب، به دسته‌بندی موضوعی آن‌ها اقدام شده که در حال انجام است. پیش‌‎بینی می‌شود چند بخش از این مکتوبات تا پایان سال برای انتشار آماده شوند. 

«استاد عشق» به زبان‌های دیگر خواندنی می‌شود
قسیمی در پایان درباره ترجمه و انتشار آثار دکتر حسابی به زبان‌های دیگر اظهار کرد: در تلاشیم  کتاب  «استاد عشق» نوشته مهندس ایرج حسابی، شامل خاطرات دکتر حسابی را به زبان‌های دیگر منتشر کنیم. رساله‌ کوچک «فیزیک جدید و فلسفه ایران باستان» نیز که دکتر در چند کنفرانس ارایه کرده بودند نیز در برنامه ترجمه به زبان‌های انگلیسی و فرانسه قرار دارد. این اثر دیدگاه جدیدی در زمینه ارتباط فیزیک جدید در ایران و فلسفه ایران باستان ارایه می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها