چهارشنبه ۱۹ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۰

فردا نوزدهم شهریورماه سالگرد تولد مردی است که کتابشناسی و تدوین تاریخ مطبوعات و روزنامه نگاری دو دغدغه زندگی او بوده است: استاد سید فرید قاسمی. این پژوهشگر و روزنامه‌نگار برجسته معتقد است: مهمترین کم و کاستی تاریخی مطبوعات ما آن است که جریان خردگرایی را در مطبوعات بررسی و تقویت نمی‌کنیم.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) – مالک خواجه وند: فردا 19 شهریور ماه تولد سید فرید قاسمی، تاریخ‌دان و پژوهشگر برجسته و خوش نام مطبوعات ایران است. او به نوعی برجسته‌ترین صاحب‌نظر در زمینه تاریخ مطبوعات ایران است.

سیدفرید قاسمی در سال ۱۳۴۳ در خرم‌آباد به دنیا آمد و تحصیلات خود را در تهران ادامه داد و مدرک کارشناسی خود را در رشته کتابداری و اطلاع‌رسانی اخذ کرد. 

وی سردبیری بیش از 15 نشریه را در کارنامه خود دارد و تا کنون بیش از 100 کتاب و 1000 مقاله از وی منتشر شده است.مهم ترین کتابهای او از این قرارند: «سرگذشت مطبوعات ایران» (2 جلد)، «تاریخ روزنامه‌نگاری ایران» (2 جلد)، «مطبوعات ایران در قرن بیستم»، «چکیده مطبوعات ایران » (24 جلد)، «سالنمای مطبوعات ایران» (3 جلد)، 

« وقایع مطبوعات ایران»(5 جلد)، راهنمای مطبوعات ایران» (2 جلد)، «فهرستگان ارتباطات»، «کتابشناسی روابط عمومی»، «روابط عمومی کاربردی»، «تاریخ خرم‌آباد»، «خرم‌آبادشناسی»(4 جلد)، «خاطرات و مخاطرات»، «صد خاطره از صد رویداد»، 

«مشاهیر مطبوعات ایران»، «تاریخ شفاهی مطبوعات ایران»، «خاطرات مطبوعاتی»، «مطبوعات کتابگزار: تاریخ نشریه های ادواری حوزه کتاب در ایران»(2جلد)، «فهرست مندرجات کتاب هفته»(3جلد)، «جنگ کتاب»، «کتابشناسی توضیحی لرستان»،«اسناد مطبوعات و روزنامه نگاران به انضمام اسناد چاپ»، « مجوعه مفاخر مطبوعات ایران»، « مجموعه گزیده مطبوعات ایران»،«اسناد خرم آباد»، « مطبوعات ایرانی»، « کتاب ورز اطلاع رسان»، «ایران شناس مجله نگار»، «کتابشناسی کتاب به انضمام مدخلنامه دانشنامه کتاب» و...

استاد قاسمی که اصحاب رسانه خوش‌رویی و صمیمیت را از خصایص بارزش می‌دانند، 11 سال پیش در گفتگو با روزنامه جام‌جم، مصاحبه‌ای خواندنی و فراموش ناشدنی را رقم زد. در ادامه این گزارش نقبی می‌زنیم به مهمترین اظهارات او با بیانی صمیمی و گزین گویانه که هنوز هم خواندنی است. او در 25 دی ماه 1382 به خبرنگار روزنامه جام جم گفت: - روزنامه سایه‌ای از یک روز دارد و بی‌جایگزین است. روزنامه تاریخ یک روز است که نه در اسناد و نه در سایرِ برجای مانده‌های گذشته، این تاریخ را نخواهیم یافت.
- کارمند روزنامه با روزنامه نگار فرق می کند.
- تا امروز حدود 14000 عنوان روزنامه و مجله در ایران منتشر شده است.
- مدام از تعداد آدمهایی که در مطبوعات جدّی کار می کنند کم می شود.
- همه روزها روزِ روزنامه نگار است و نه فقط 17 مرداد. هر چند که بهتر است روز دیگری مثلا 11 اردیبهشت را که روز انتشار اولین نشریه در ایران است روز مطبوعات نام گذاری کرد.
مهمترین کم و کاستی تاریخی مطبوعات ما آن است که جریان خردگرایی را در مطبوعات بررسی و تقویت نمی کنیم.

اولین های مطبوعات ایران در نگاه استاد قاسمی
قاسمی، گزارش شیرینی از 21 اتفاق مطبوعاتی که برای اولین بار در ایران رخ داده ارائه کرده است که امروز هم مطالعه آن خواندنی و شیرین است:

اولین نوع چاپ مطبوعات: چاپ سنگی
اولین خط متن: خط نسخ
اولین مدیر مطبوعاتی: میرزا محمد صالح شیرازی
اولین نشریه ایران: نام ندارد، مشهور به کاغذ اخبار است
اولین روزنامه نگار: محمد جعفر ادیب شیرازی، برادر و همکار میرزا صالح
اولین چاپکار مطبوعات: اسد الله باسمه‌چی
اولین نشریه مصور: روزنامه دولت علیه ایران
اولین نشریه ادبی: روزنامه ملت سنیه ایران
اولین نشریه علمی: روزنامه علمیه دولت علیه ایران
اولین نشریه حقوقی: وقایع عدلیه
اولین نشریه نظامی: روزنامه نظامی علمیه و ادبیه
اولین نشریه آموزشگاهی: دانش، نشریه دارالفنون
اولین نشریه روزانه: تربیت، و بعد خلاصه الحوادث
اولین مجله ایران: فلاحت مظفری
اولین نشریه پزشکی: حفظ الصحه
اولین نشریه اسلامی: الاسلام
اولین نشریه بی‌مجوز: جریده ملی (روزنامه ملی)
اولین روزنامه نگار تبعید شده: میرزا آقا لبیب الملک شیرازی
اولین موسسه آموزش روزنامه نگاری: بنگاه روزنامه نگاری سازمان پرورش افکار
اولین نشریه سینما: سینما و نمایشات
اولین دادگاه مطبوعاتی: دادگاه خوانندگان و توزیع کنندگان نشریه قانون (نه مدیر مسئول و سردبیر و تحریریه!)
استاد قاسمی در سن پنجاه سالگی همچنان فعال و کوشاست. وی اکنون رئیس شورای سیاست گذاری خبرگزاری کتاب ایران و همچنین مدیر مرکز کتاب پژوهی خانه کتاب است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها