محمدحسین نیرومند، نویسنده و کاریکاتوریست، ارتباط نداشتن با کتاب را نوعی تهیدستی دانست و عنوان کرد: ارتباط مردم امروز با کتاب اصلا خوب نیست شاید هم علت این باشد که رسانههای ما کتاب را به عنوان موضوع اصلی جامعه مطرح نمیکنند. باید تبلیغات کتاب برای مطالعه، در رسانه های ما یک الویت باشد تا آمار مطالعه کتاب از وضعیت کنونی خارج شود.
نیرومند از علاقهمندان به مطالعه است و کتاب خواندن بخشی از برنامه روزانه او را تشکیل میدهد. گفت و گوی خبرنگار ایبنا با این هنرمند درباره کتاب پیش روی شما است.
نام آخرین کتابی را که خواندید چیست؟ لطفاً در مورد موضوع آن کمی توضیح دهید؟
این روزها مشغول تحقیق روی یک موضوع در خصوص حوادث سال 57 هستم به همین دلیل کتابهایی که میخوانم مرتبط با این موضوع هستند. شاید مهمترین آنها هم خاطرات ژنرال هایزر آمریکایی است که سال 57 به ایران آمد و کتاب دیگر درباره سالیوان آخرین سفیر ایالت متحده در ایران است که خاطرات خود را در یک کتاب نوشته است. آخرین کتابی که خواندم این دو عنوان بود.
نام آخرین کتابی که در حوزه هنر خواندید چیست؟
چون سال گذشته یک کتاب با نام «مدیریت چشم مخاطب» را منتشر کردم کتابهای بسیاری در زمینه تجسمی خواندم و تحقیقات بسیاری هم انجام دادم آخرین کتابی هم که در حوزه هنر خواندم کتاب «هنر و ادراک بصری روانشناسی چشم خلاق» نوشته رودلف آرنهایم (نظریه پرداز حوزه هنر) بود که مجید اخگر آن را ترجمه و انتشارات سمت منتشر کرده است.
موضوع کتاب «مدیریت چشم مخاطب» چیست؟
این کتاب به بررسی میزان ارتباط ساختار و توانایی چشم انسان در سرعت و دقت دریافت مفاهیم بصری و چگونگی سازماندهی نشانههای تصویری میپردازد؛ نکتهای که تاکنون در آموزش هنرهای تجسمی کمتر به آن توجه شده بود. «مدیریت چشم مخاطب» همراه با مطالب محتوایی، صدها شاهد مثال تصویری از حوزه هنرهای تجسمی و سینمایی میآورد و مفاهیم تلفیقی فیزیولوژی ساختار چشم و درک و دریافت پیام آثار هنری را به سادهترین شکل ممکن پیش روی مخاطب قرار میدهد؛ از این رو برای علاقهمندان به هنر و به ویژه دانشجویان رشتههای مختلف هنری کتابی آموزشی به شمار میرود.
بسته پیشنهادی شما از دنیای کتابهای جذابی که تا کنون خواندهاید چیست؟
آخرین کتابی که خواندم با نام «هنر و ادراک بصری روانشناسی چشم خلاق» را پیشنهاد میدهم که فکر میکنم برای کسانی که کارهای هنری انجام میدهند بسیار مناسب است و حتماً باید آن را بخوانند.
با توجه به گرانی موجود در بازار نشر، آیا اقدام به خرید کتابهای خوب ولی گران قیمت میکنید؟
بله حتماً، کتابها منبع اطلاعاتی محسوب میشوند و انسان تشنه کسب اطلاعات است پس برای رفع این تشنگی نباید قیمت برایمان مهم باشد.
چطور از تازههای کتاب با خبر میشوید؟
شاید چاپ 60 هزار شمارگان کتاب در ایران آمار خیلی بالایی باشد اما این افتخار نیست چون آدمها آنقدر فرصت ندارند که در همه زمینهها کتاب بخوانند به همین دلیل من کتابها را گزینشی دنبال میکنم که عمده آنها هم در زمینه تجسمی، هنرهای تصویری و تاریخی است و تازههای آن را از طریق سایتها و روزنامههای گوناگون پیگیری میکنم.
ترجیح میدهید کتابها را الکترونیکی بخوانید یا کاغذی ورق بزنید؟
خواندن کتاب چه الکترونیکی و چه کاغذی خوب است چرا که بر اطلاعات افراد میافزاید ولی با خواندن کتاب از روی کاغذ حس دیگری به انسان دست میدهد که قابل توصیف و مقایسه نیست. البته شاید الان این احساس را داشته باشم و بعد با تغییرات تکنولوژی حس دیگری نسبت به این موضوع داشته باشم.
رابطه مردم با کتابخوانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
ارتباط مردم امروز با کتاب اصلاً خوب نیست شاید هم علت این باشد که رسانههای ما کتاب را به عنوان موضوع اصلی جامعه مطرح نمیکنند و این نوع نگاه نسبت به موضوع کتابخوانی در رسانههای ما وجود ندارد.
چه پیشنهادی برای کم کردن فاصله بین کتاب و کتابخوانی با مردم دارید؟
باید تبلیغات کتاب برای مطالعه در رسانههای ما یک اولویت باشد تا آمار مطالعه کتاب از وضعیت کنونی خارج شود و بهبود یابد.
خواندن کتاب چقدر در انتخاب و طراحی سوژهها به شما کمک میکند؟
کاریکاتوریستها بیش از آنکه سوژههای خود را با خواندن کتاب به دست بیاورند آنها را از دل جامعه و از طریق مطالعه نظری از اتفاقات موجود در جامعه انتخاب میکنند.
روزگار بی کتابی را به چه چیزی تشبیه میکنید؟
کسی که کتاب نمیخواند مانند انسانی است که جیبش خالی از پول است. چون اگر جیب کسی خالی باشد چیزهایی را دوست دارد بخرد نمیتواند چرا که پول ندارد پس انسان نیز به واسطه بیکتابی سختیهای بسیاری را متحمل میشود.
نظر شما