دوشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۸
همايش روش‌شناسي مطالعات تاريخي و رهيافت‌هاي بينارشته‌اي/ انتشار کتاب «تاریخ جنگ‌ها»

گروه روش‌شناسي و تاريخ‌نگاري پژوهشكده تاريخ اسلام همايشي درباره روش‌شناسي مطالعات تاريخ و رهيافت‌هاي ميان رشته‌اي برگزار می‌کند. همچنین به تازگی کتاب «تاريخ جنگ‏ها 1721ـ1738» از «آبراهام ایروانی» از سوی این پژوهشکده منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از پژوهشکده تاریخ اسلام، همايش روش‌شناسي مطالعات تاريخي و رهيافت‌هاي بينارشته‌اي 12 و 13 آذرماه از سوی پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار می‌شود.

گروه روش‌شناسي و تاريخ‌نگاري پژوهشكده تاريخ اسلام همايشي درباره روش‌شناسي مطالعات تاريخ و رهيافت‌هاي ميان رشته‌اي برگزار می‌کند. يكي از اهداف برگزاري اين همايش، پرداختن به موضوعات روش‌شناسي مطالعات تاريخي در فضاي همكاري‌هاي ميان رشته‌اي، بين رشته تاريخ و ديگر رشته‌هاست و عبارت «ميان رشته‌اي»، بر رويكردهاي ميان رشته‌اي، چند رشته‌اي، بينارشته‌اي و... مشتمل است. به همين دليل اين همايش تنها منحصر به پژوهشگران رشته تاريخ نيست و يكي از مهمترين اهداف اين همايش تقويت و گسترش همكاري بينارشته‌اي به ويژه با رشته تاريخ است.

محورهاي همايش عبارتند:
1- مفاهيم و مقولات فلسفي و معرفت‌شناختي در روش (پيشامدرن، مدرن و پسا مدرن)
2- مكتب‌ها، نظريه‌ها و رهيافت‌هاي روش‌شناختي در مطالعات تاريخي
3-كاربرد روشي تكنيك ها و ابزارهاي علوم و فنون جديد در پژوهش‌هاي تاريخي
4- ارزيابي انتقادي تجربه‌ها و روش‌هاي پژوهشي در ايران و جهان
5-آسيب‌شناسي آموزش و كاربست روش‌هاي پژوهش در تاريخ در مراكز دانشگاهي ايران

آخرين مهلت ارسال اصل مقالات سوم آبان 93 اعلام شده است و علاقه‌مندان مي‌توانند آثار خود را به نشانی پست الكترونيكي Ravesh@pte.ac.ir، گروه روش‌شناسي تاريخ‌نگاري پژوهشكده تاريخ اسلام ارسال کنند.

«انتشار تاریخ جنگ‌ها»
«تاریخ جنگ‌ها»، نوشته «آبراهام ایروانی» از اهالی ایروان، در نیمه نخست قرن هیجدهم میلادی، به رشته تحریر درآمده است. این کتاب با تهاجم افغان‌ها به ایران، در 1721 میلادی آغاز و با شکست آنها در قندهار در 1738 میلادی، از سوی نادر به پایان می‌رسد.

مطالب کتاب درباره جنگ‌های افغان‌ها با ایرانیان، عثمانی‌ها و افغان‌ها، عثمانی‌ها و ایرانی‌ها، همچنین حضور عثمانی‌ها و ایرانیان در ارمنستان شرقی و ایروان و اشاراتی به تجاوز روس‌ها در سرزمین‌های ایرانی قفقاز و گیلان در فاصله زمانی سال‌های 1721- 1738 میلادی است. علاوه بر آن، ظهور و قدرت‌گیری نادر و اقدامات او در تاریخ ایران آن دوره را نیز در برمی‌گیرد.

نویسنده کتاب، همان گونه که خود می‌گوید شاهد و ناظر حوادث و اتفاقاتی که در کتابش گزارش می‌کند بوده و یا آنها را از افراد و دوستان قابل اعتماد و یا از سربازان و بازرگانان و کسانی که شاهد عینی بودند، شنیده و در کتابش آورده است. آبراهام شاهد عینی تجاوز عثمانی به ارمنستان شرقی و محاصره ایروان بود، جایی‌که همه خانواده او از سوی عثمانی‌ها یا کشته و یا اسیر شدند. بنابراین آبراهام یک رویکرد مثبت به ایران در مقابل حس بدبینی و تنفر به عثمانی‌ها و افغان‌ها از خود نشان می‌دهد.

ارزش کتاب حاضر، اطلاعات مهمی است که درباره ارامنه گزارش می‌کند. گزارش مبسوط آبراهام ایروانی مربوط به تهاجم عثمانی به ارمنستان شرقی در تاریخ 1724 میلادی است. برخى از مطالبى را كه آبراهام در اين بخش‏ها ارایه مى‏دهد در هيچ منبع ديگرى گزارش نشده است. همچنين اين كتاب يك منبع بى‏نظير براى علاقه‏مندان به زبان و گويش و اصطلاحات ايروانى و ارمنى است.
 
كتاب حاضر در كنار دو منبع ديگر معاصر خود يعنى «گزارش‏هاى گيلاننتز» و «تاريخ آبراهام كرتى» در شمار منابع ارزشمند موجود آن دوره تاريخ ايران و تحولات ارمنستان شرقى و ايروان و اقدامات قدرت‏هاى درگير در آن منطقه از جمله ايرانيان و عثمانى‏ها است. همچنين مى‏تواند منبعى مهم برای بررسى اوضاع اجتماعى، فرهنگى، مذهبى و اقتصادى آن منطقه مورد استفاده علاقه‏مندان قرار گيرد. 

بيشترين قسمت كتاب درباره تهاجم عثمانى‏ها به ارمنستان شرقى و ايروان در سال 1724میلادی است كه نويسنده به اين قسمت بسيار مبسوط پرداخته است و در مقابل آن، حوادث مربوط به سقوط صفويه و نیز دشت مغان به‏طور اختصار بيان شده است. 

كتاب «تاريخ جنگ‌‏ها 1721ـ1738» نوشته آبراهام ايروانى، نخستين‏‌بار از سوی «جورج بورنوتيان» به زبان انگليسى ترجمه شده است و مشتمل بر 22 فصل است. «چگونه شاه طهماسب، پسر حسين شاه ايران، مسووليت بازگرداندن تخت پدرش را كه از سوی افغان‏ها غصب شده بود، برعهده گرفت»، «تضعيف مدافعان ارمنى»، «عثمانى‏ها چگونه شهرهاى ايرانى خوى و تبريز را گرفتند»، «چگونه افغان‏ها از طريق فاليون به تبريز پيشروى كردند»، «چگونه نادر تبريز و همدان را از عثمانى‏ها گرفت» و «چگونه نادر در يك نبرد بزرگ عليه عثمانى‏ها جنگيد» بخشی از فصل‌های کتاب را تشکیل می‌دهد. 

كتاب «تاريخ جنگ‏ها 1721ـ 1738» نوشته آبراهام ايروانى با ترجمه فاطمه اورجی، در 180 صفحه، بهای هفت هزار و 500 تومان از سوی پژوهشکده تاریخ اسلام چاپ و منتشر شده است.



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها