دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۰
اثری که در یادها بماند نداریم/ نوجوانان شعار و نصیحت را پس می‌زنند

به مناسبت هفته دفاع مقدس، سراغ نویسندگان کودک و نوجوان رفته‌ایم تا در سلسله گفت‌وگوهایی که تا آخر این هفته ادامه می‌یابد به این سؤال پاسخ دهند که «بهترین اثر حوزه دفاع مقدس که مطالعه کرده‌اید و خواندنش را به کودکان و نوجوانان توصیه می‌کنید کدام کتاب و از کدام نویسنده است؟» امروز احمد عربلو و علی‌الله سلیمی، دو تن از نویسندگان دست‌اندرکار ادبیات دفاع مقدس به این سؤال پاسخ داده‌اند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- آغاز هفته دفاع مقدس بهانه‌ای شد تا یکبار دیگر ادبیات مربوط به این حوزه در رده سنی کودک و نوجوان را مرور کنیم. به نظر می‌رسد نویسندگانی که خود دستی بر آتش ادبیات دفاع مقدس دارند، داوری منصفانه‌تری نسبت به دیگران درباره این موضوع داشته باشند.

عربلو، نویسنده کودک و نوجوان که همیشه نظری متفاوت نسبت به ادبیات دفاع مقدس دارد و خواستار نگاهی ژرف‌تر از سوی نویسندگان نسبت به این مقوله است گفت: من معتقدم که هنوز اثری ماندگار در زمینه کودک و نوجوان با موضوع دفاع مقدس و جنگ تحمیلی نوشته نشده و همه ما باید همت کنیم و دامنه این ادبیات را برای کودکان گسترش دهیم.

وی افزود: کتاب‌هایی که تاکنون برای کودکان و نوجوانان در زمینه ادبیات دفاع مقدس نوشته شده، چندان در خور‌  شخصیت کودکان نبوده است چون بیشتر آثار شعارگونه و مستقیم گو هستند.

اثر ماندگار نداریم
این نویسنده با اشاره به این موضوع که جنگ تحمیلی اتفاقی سخت و خشنی بود و بازتاب آن در ادبیات کودک و نوجوان باید توام با نگاهی نرم و حساس باشد گفت: باید در قالب‌های گوناگون و به دور از شعارزدگی اثر تولید کرد. موضوعات بکر، مسائل حاشیه‌ای، زندگی رزمندگان و اتفاقات جالب و شنیدنی هنوز در قالب داستان برای کودکان و نوجوانان نوشته نشده است.

نویسنده کتاب «گرشاسب‌نامه» اظهار کرد: البته این را بگویم که کارهای نزدیک به استاندارهای نویسندگی در این زمینه وجود دارد اما اگر بخواهم فی‌البداهه اثری را نام ببرم، نمی‌توانم چون کاری که بتواند در من درونی شود و به عنوان اثری ماندگار ثبت شود نداریم.

عربلو ادامه داد: برای این‌که اثری در زمینه کودک و نوجوان ماندگار شود و در ذهن این رده سنی باقی بماند و جذب شود باید به سمت آثار تصویری،خصوصاً تصاویر کمیک رفت چون وقتی این‌گونه موضوعات تصویری باشند و کودکان آن را مشاهده کنند مطمئناً برای آنان گره‌گشا و جذاب‌تر خواهد بود.

«عقاب‌های تپه 60»را توصیه می‌کنم

علی الله سلیمی که کتاب «باد برگ‌ها را به سوی دره می‌برد» در حوزه دفاع مقدس را نوشته، خواندن کتابی از محمد رضا بایرامی را پیشنهاد کرد و گفت: برای معرفی کتاب در زمینه دفاع مقدس مخصوص نوجوانان، کتاب «عقاب‌های تپه 60» را توصیه می‌کنم زیرا فکر می‌کنم نوع روابط حاکم در داستان‌های نویسنده این کتاب بیشتر ریشه‌های بومی و ایرانی دارد و کمتر دچار شعارزدگی می‌شود.

آثار بایرامی خواندنی است
این نویسنده گفت: البته اغلب مجموعه کتاب‌هایی که در قالب رمان نوجوان با موضوع دفاع مقدس تاکنون منتشر شده به نظر من جزو آثار ماندگار در این زمینه‌اند. گرچه معتقدم بخش دیگری از این آثار حالت سفارشی و اغلب جنبه شعاری هم داشته است. به نظر من کتاب‌هایی که با روحیه خیال‌پردازانه کودکان همخوانی بیشتری داشته باشند طبعاً مورد توجه قرار می‌گیرند. برخی کتاب‌هایی که در حجم وسیع هم منتشر می‌شوند جنبه شعارگونه و دور از واقعیات دفاع مقدس دارند و با روحیات کودکان امروز که هرگونه شعار و نصیحت را پس می‌زنند، همخوانی ندارند.

سلیمی گفت: به نظر من آثار محمدرضا بایرامی که نگاهی گسترده‌تر به حوزه ادبیات دفاع مقدس دارد و از پیشکسوت‌ها محسوب می‌شود، باید در اولویت خواندن قرار بگیرد، گرچه بیشتر کتاب‌های دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری در بخش نوجوانان هم باید خوانده شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها