با آغاز سال تحصیلی جدید و بازگشایی مدارس و دانشگاهها، خیابان انقلاب مانند روزهای دیگر سال نیست. مهر ماه را میتوان یکی از ماههای شلوغ و پر رفت و آمد این خیابان دانست چرا که پژوهندگان علم با پرسه زدن در آن در جست و جوی کتابهای مورد نیاز خود هستند اما در این میان کتابهای هنری هم به واسطه حضور مراکز فرهنگی و هنری و دانشکدههای هنر در اطراف این خیابان بازار داغی را برای خود باز کردهاند، به همین دلیل امروز سراغ کتابفروشیهای هنری رفتم تا درباره جدیدترین کتابهایشان در این زمینه اطلاعاتی بدست بیاورم.
انتشاراتی با 70 عنوان کتاب در زمینه موسیقی
رهام؛ فروشگاهی است در خیابان 12 فروردین که به صورت تخصصی در زمینه موسیقی فعالیت میکند. وارد این فروشگاه شدم تا اطلاعات بیشتری از زمینه فعالیتهای آن به دست بیاورم که مسئول آن گفت: انتشارات رهام از سال 1373 به صورت پراکنده در زمينه موسيقي، شعر، رمان، خط و طراحي فعاليت رسمي خود را آغاز کرد و سال 1376 با سابقهاي که قبل از انقلاب در ضبط و فروش کاست و صفحه داشت فعاليت ميکرد توانست برنامه انتشارات را در مسيري مشخص و اختصاصي حرکت دهد به همین دلیل به صورت تخصصی در زمینه نشر کتابهاي موسيقي فعالیت کردیم.
این فروشنده درباره نحوه انتخاب این کتابها توضیح داد: هدف انتشارات رهام این بود که به کمبودهاي کتابهاي موسيقي توجه خاص داشته باشد و کتابهايي را که تا آن زمان به چاپ نرسيده ولي متقاضيان خود را دارند منتشر و از چاپ کتابهايي که قبلا توسط انتشارات ديگر به چاپ رسيده بود پرهيز کند.
با توضیحات مسئول فروشگاه نکتهای برایم جالب بود و آن اینکه کتابهای ترجمهای معمولا توسط افراد متخصص در آن زمینه ترجمه نمیشوند. وقتی این موضوع را مطرح کردم او گفت: هدف اصلی ما این است کتابهايي را که در کشورهاي ديگر به روز تدريس ميشود انتخاب و توسط افراد متخصص در این زمینه ترجمه و چاپ کنیم و به دست مخاطبان برسانيم. در اين زمينه ميتوانيم به کتابهاي آموزش درامز (جلد اول و دوم)، آموزش ساکسفون، آموزش ترومپت و ويولن (جلد اول و دوم) اشاره کنيم.
فروشگاه رهام را شاید بتوان يكي از بزرگترین فروشگاههاي تخصصی کتابهای موسیقی دانست که علاوه بر موسیقی غربی کتابهایی را هم در زمینه موسیقی سنتی منتشر کردهاست به همین دلیل از مسئول آن خواستم توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه دهد که گفت: از آنجایي که به موسيقي سنتي کشورمان علاقه مند بوديم، در اين زمينه نيز کتابهايي با عناوين مختلف از جمله رديف هفت دستگاه موسيقي ايران، اثر: موسي معروفي براي ويولن، کمانچه، ني و فلوت، رديف دوره عالي ويولن اثر: جهان پناه و شصت قطعه پيش درآمد و رنگ براي تار، سه تار، عود و سنتور و نيز سيزده قطعه پيش درآمد براي ويولن را به چاپ رسانديم. در کنار چاپ اين کتابها زحمات آهنگسازان و خوانندههاي قديمي کشورمان را هم فراموش نکرده و در اين بخش نيز نت ترانهها را به بازار موسيقي عرضه کرديم. در حال حاضر تعداد کتابهاي انتشارات رهام در زمينه موسيقي به هفتاد عنوان رسيدهاست که اميدواريم کمکي به هنرمنداني باشد که ميخواهند در عرصه موسيقي فعاليت کنند.
از مسئول فروشگاه خواستم کمی در مورد این کتابها توضیح دهد. او ادامه داد: کتاب «رديف هفت دستگاه موسيقي ايران» شامل گوشهها و آوازهای هفت دستگاه موسیقی ایرانی است که بر ردیف آقامیرزا عبدالله و آقاحسینقلی استوار است و با ردیف تنظیمشده به وسیله مهدیقلی هدایت منطبق شدهاست. در این کتاب شرح ردیف موسیقی ایران به روایت مهدی برکشلی نیز آمده است. کتاب «رديف هفت دستگاه موسيقي ايران» نوشته موسی معروفی در 567 صفحه با قیمت 28هزار تومان عرضه شدهاست.
کتابهای جدیدالانتشار در فروشگاه رهام آرت
کتابهای جدیدالانتشار فروشگاه رهام بسیار زیاد بودند و از فروشنده آن خواستم درباره آن توضیح دهد که گفت: کتابهای «سرگذشت آهنگسازان بزرگ» نوشته هرولد شونبرگ با ترجمه پرتو اشراق توسط نشر ناهید، «موسیقی عاشیق های آذربایجان» نوشته دکتر حمید سفیدگر شهانقی توسط نشر سوره مهر، «نغمههای جاویدان» نوشته فرشید فرهمند حسن زاده توسط نشر عارف و «هفت دستگاه موسيقي ايران» نوشته مجید کیانی توسط انتشارات سوره مهر جدیدترین کتابهای این فروشگاه هستند.
تشریح مبانی عکاسی در یک کتاب
انتشارات علمی فرهنگی؛ این انتشارات که در مقابل دانشگاه تهران قرار دارد در زمینه چاپ کتابهای ادبی فلسفی علوم اجتماعی علوم سیاسی و هنر فعالیت میکند. داخل فروشگاه شدم تا از فروشنده که خود را احمدی معرفی کرد اطلاعاتی در مورد کتابهای جدید این انتشارات در حوزه هنر بدست بیاورم که گفت: جدیدترین کتاب این انتشارات در زمینه کتابهای هنری «فن و هنر عکاسی» نوشته هادی شفائیه که در 460صفحه و قیمت 22 هزار تومان به فروش میرسد.
او درباره موضوع این کتاب ادامه داد: فن و هنر عکاسی رسالهای در تشریح مبانی عکاسی برای علاقهمندان و آغازکنندگان راه است. توجه اصلی نویسنده به عکاسی سیاه و سفید است که خود با آن بزرگ شده و آن را عزیز و گرامی میدارد.حسن بزرگ کتاب سادگی و مفهوم بودن مطالب آن است. نویسنده آنچه بر سبیل راهنمایی میگوید نکتههایی است که خود در عمل به آنها برخورده و با برخورداری از پشتوانۀ تجربی به خوانندگان عرضه می کند.
چشمم به کتاب «تصویر زن در نگارگری» افتاد و از فروشنده آن خواستم در مورد توضیحاتی در خصوص موضوع این کتاب ارائه دهد که گفت: این کتاب نوشته راضیه یاسینی با قیمت 33 هزار تومان یکی دیگر از کتابهایی است که در زمینه هنر منتشر شدهاست. در این کتاب که پژوهشی در خصوص نگاه نگارگران قدیم به موضوع «تصویر زن» است، ویژگی های تصویری زنان در نگارهها، از جوانب مختلف، بررسی شدهاست.نویسنده کتاب به بررسی ویژگیهای معنوی زنان نمونه از منظر اسلامی، عرفانی و ادبی پرداخته و بر مبنای آن بیان می کند که چگونه ویژگیهای ظاهری و باطنی به نمایش درآمده از این زنان در نگارههای اصیل تاریخ نگارگری ایران، با توسل به بیان بصری نگارهها، آیینه بازنمای این اوصاف شده است.
نظر شما