وی ضمن قدردانی از وزارت ارشاد به دلیل داشتن رویکرد مردم محوری اش گفت: تصور ناشران این است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشکلات ما را می داند، بنابراین، انتظار داریم در راستای حل آنها گام بردارد. اما تنها وزارت ارشاد نیست که مسئول حل مشکلات نشر کشور به ویژه توسعه کتابخوانی در کشور است بلکه مسئولان دولت، مجلس و سایر نهادهای دولتی و غیردولتی نیز باید برای حل این مشکلات بسیج شوند.
مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی افزود: البته بدون تردید در دولت دکتر روحانی (دولت یازدهم) و به تبع آن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نگاه خوبی که وجود دارد، فضا برای نویسندگان و ناشران تا حد بسیار زیادی امیدوار کننده تر و بازتر شده است. اما به لحاظ عملی می تواند گشایش های بهتر و بیشتری صورت بگیرد.
حاتمی با بیان این که متاسفانه قیمت ارز در دو سال اخیر، گرانی و تورم بیش از اندازه، میان خوانندگان کتاب و ناشران فاصله انداخته است، اظهار کرد: بسیار شایسته است که کتاب های دانشگاهی در هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد حمایت بیشتر قرار بگیرند.
وی افزود: مسئولان فرهنگی کشور باید نگاه عمیق تری به مسائل نشر داشته باشند.
هیات، با خرید کتاب های ارزشمند جلو کتابسازی را بگیرد
مصطفی خُرامان، مدیر فرهنگی انتشارات افق ضمن تایید بر این موضوع که در دوره جدید فعالیت های هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سرعت تعیین تکلیف کتاب ها افزایش یافته است گفت: شفافیت های خوبی در عملکرد این هیات رُخ داده است اما واقعیت این است که باید این شفافیت ها ادامه داشته باشند و کتاب های ارزشمند خریداری شوند؛ در چنین شرایطی زمینه خوبی فراهم خواهد شد تا از کتابسازی پیشگیری شود. علاوه بر آن، زمینه برای انتشار کتاب های خوب و تجهیز کتابخانه ها به بهترین آثار فراهم می شود.
وی در ادامه سخنانش، با بیان این که اگر بچه ها کتاب خوب در کتابخانه نبینند، دیگر به کتابخانه نمی روند، اظهار کرد: یکی از راه های تشویق ناشران خوب، خرید کتاب از آنها به صورت مستمر است. در فرایند خرید کتاب از ناشران باید بِرَند آنها نیز در نظر گرفته شود؛ وقتی ناشری خوب کتاب می فروشد یعنی هم خوب کتاب چاپ کرده و هم کتاب خوب چاپ کرده است.
ارشاد کتابهایی را که از فیلتر نقد گذشتهاند خریداری کند
حسن ذوالفقاری، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس معتقد است: کمیته خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خرید کتابهایی که از فیلتر نقد عبور کردهاند اهتمام ویژه داشته باشد.
وی با بیان این که برخی اوقات حمایت نکردن از بعضی کتابها، کمک به صنعت نشر محسوب میشود، گفت: امروزه با توجه به اقتصاد معیوب کتاب در جامعه، باید در این عرصه حمایتهایی از سوی مسئولان فرهنگی دیده شود. این حمایتها به صورت اخص باید در بخش خرید کتاب منظور شوند. البته باید توجه داشت که لزومی ندارد از همه کتابها حمایت صورت بگیرد. به عبارت دیگر کمیته خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند کتابهایی را در فهرست خرید خود قرار دهد که از فیلتر نقد اهل فرهنگ و قلم عبور کرده باشند. چرا که بدون تردید کتابهایی که از این فیلتر عبور کردهاند، سالم شناخته شدهاند.
ذوالفقاری ادامه داد: البته کارشناسان این کمیته باید توجه داشته باشند که کتابهایی که از فیلتر نقد عبور کردهاند و قصد خریدشان را دارند، کجا و توسط چه افرادی نقد شدهاند و این که آیا این کتابها بر اساس نقد علمی ارزیابی شدهاند.
* در این باره بخوانید:
(1) ارشاد چه کتابهایی را و در چه فرایندی خرید میکند؟ (اینجا)
(2) شفافسازی و استقبال مردم از کتابهای خریداری شده/ ناشران زودتر به پولشان میرسند (اینجا)
(3) شفافیت عملکرد هیات خرید کتاب، اعتبار حمایتها را ارتقا میدهد (اینجا)
نظر شما