به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم جشن غدیر به همراه رونمایی از کتاب «نمایه پژوهشهای دانشجویی درباره سیره نظری و عملی حضرت علی (ع)» امروز 20 مهرماه با حضور صادق آیینهوند، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، نصرالله صمدزاده، رئیس کتابخانه بنیاد بینالمللی نهجالبلاغه و جمعی از مسئولان مرکز تحقیقات امام علی (ع) و بنیاد بینالمللی نهجالبلاغه در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
صادق آیینهوند، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ابتدای این مراسم به واقعه غدیر خم و اهمیت شخصیت علی(ع) در منابع تاریخی اشاره کرد و گفت: در کتاب «الارشاد» شیخ مفید که در قرن پنجم نگاشته شده و یکی از منابع مهم تاریخی است بیان شده که بعد از رسول خدا (ص) اگر همه اعمال حسنه مخلوقات را در یک کفه و ایمان علی (ع) را در کفه دیگر قرار دهيم باز هم ایمان علی (ع) بیشتر است.
وی اضافه کرد: در کتاب تاریخی دیگری نیز از قول اصحاب پیامبر بیان میشود که ما وقتی به امیرالمومنین (ع) نگاه میکردیم گویی به خورشید مینگریستیم. چرا که علی (ع) ویژگیهای برجستهای مانند عدالت، فقه، علم، قضا، شجاعت، سخاوت، مروت، جوانمردی و ایثار دارد.
علیاصغر پورعزت، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در بخش دیگری از این مراسم با بیان این که غدیر حادثه بزرگی است که برای ما شعفانگیز است گفت: غدیر را میتوان فارغ از زمان و مکان بررسی کرد و اگر اینچنین به آن نگاه کنیم مانند آن جملهای که درباره عاشورا بیان میشود که هر روز عاشورا و هر زمین کربلاست هر روز نیز میتواند غدیر باشد.
وی درباره اینکه آیندگان نسبت به غدیر چه وظیفهای دارند عنوان کرد: همه ما باید نسبت به عهدی که در روز غدیر بسته شد، پایبند باشیم. درباره عاشورا این جمله که «ای کاش ما بودیم» مطرح میشود. این جمله را میشود درباره غدیر هم بیان کرد. به هر حال همه ما عقاید و اندیشههای متفاوتی داریم با این وجود باید در عهدی که با خداوند نسبت به این که شیعه و پیرو امیرالمومنین (ع) هستیم، پایبند باشیم.
وی با انتقاد از شرایط جامعه امروزی گفت: متاسفانه فاصله جامعه و تمدن ما با عهدی که در روز غدیر با پیامبر بسته شد بسیار زیاد است. بهویژه در بخش اقتصادی و سیاسی آنچه دولتها بر جا گذاشتهاند، جلوهای از تمدن اسلامی را ندارد.
پورعزت در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به منحرفان از غدیر گفت: منحرفان از عید غدیر خم اغلب کسانی بودند که دیندار بودند و باورهای عمیق دینی داشتند اما این که نتوانستند بر سر پیمان خود باقی بمانند به این علت است که محبت بدون آگاهی حاصل نمیشود و آنها که ناآگاهانه ابراز محبت میکنند به چیزی غیر از خدا عشق میورزند. بنابراین کسانی که بدون آگاهی از امام علی (ع) سخن میگویند در واقع درباره چیزی جز او صحبت میکنند. متاسفانه پس از واقعه غدیر خم نسلها یکی بعد از دیگری بر زاویه این انحراف افزودند و امروزه تنها خاطرهای شیرین از غدیر باقی مانده است.
وی تاکید کرد: باید عوامل انحراف را شناسایی کنیم تا دچارش نشویم. در مرحله بعدی برای آمادهسازی برای حرکت باید بدانیم که از کجا آمدهایم و به کجا میخواهیم برویم. شناسایی مقصد در مرحله سوم قرار دارد و فرد در این مرحله باید بداند که تمدنسازی معطوف به اطاعت از خداوند است.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که بتوانیم تمدنی اسلامی بسازیم که دارای دو ویژگی خردمندی و زیبایی باشد و غدیر یکی از نقاط عطف تاریخ برای رسیدن به این تمدن است.
بركات نهجالبلاغه
نصرالله صمدزاده رئیس کتابخانه بنیاد بینالمللی نهجالبلاغه در بخش پایانی این مراسم توضیحاتی را درباره کتاب «نمایه پژوهشهای دانشجویی درباره سیره نظری و عملی حضرت علی (ع)» ارائه کرد و گفت: برکتی در این کار وجود دارد چرا که مفاهیمی که در نهجالبلاغه است تازگی را در ما ایجاد میکند و تمام کسانی که در این حوزه کار میکنند متوجه برکت این کار میشوند و مراجعه به این متون، حمام روح ما محسوب میشود. کارهایی که در این حوزه برای معرفی پایاننامههایی درباره نهجالبلاغه و سیره امام علی (ع) صورت گرفته با کمترین هزینه بوده است. بنابراین کافی است تا انگیزهای وجود داشته باشد و بتوانیم حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه اعتقادی به نشر کاغذی برای آثار مرجع ندارد تاکید کرد: در نشر کاغذی آثار مرجع سریع پیر میشوند و زمان خود را از دست میدهند بنابراین باید سازوکاری تعریف شود که امکان نشر برخط و آنلاین این آثار وجود داشته باشد. ما سه زیست پژوهشی، فروشگاهی و فرهنگی داریم و معتقدم در دو زیست فرهنگی و پژوهشی به هیچ عنوان آثار نباید به صورت کاغذی چاپ شود، به ویژه این ضرورت در حوزه پژوهشی و مرجعنگاری بیشتر است و تکنولوژی باید به کمک نشر این آثار بیاید.
این مقام مسئول با تاکید بر ارائه گزارش آماری از حوزههای مختلف گفت: ارائه آمار میتواند به ما نشان دهد که در هر حوزه چه اتفاقاتی رخ داده و چه خلأهایی وجود دارد. به طور مثال چاپ این کتاب میتواند نشانگر آن باشد که در حوزه نهجالبلاغه و سیره امام علی (ع) تاکنون چه پژوهشهایی انجام شده و به چه میزان به این رشتهها ورود داشتهایم.
صمدزاده همچنین یادآور شد: رشتههای مختلف علوم انسانی باید وارد مطالعات نهجالبلاغه و سیره امام علی (ع) شوند. این کتاب که اکنون رونمایی میشود حاصل تلاشهایی است که در بنیاد نهجالبلاغه و زیر نظر آیتالله دینپرور شکل گرفته است. البته برای تدوین این کتاب اصل تمامی پایاننامهها و منابع جمعآوری شده، چرا که در غیر این صورت گردآوری اطلاعات کتابشناختی آن ممکن نبود.
رئیس کتابخانه بنیاد بینالمللی نهجالبلاغه با بیان این که دو هزار و 8 عنوان پایاننامه دانشگاهی در این کتاب گردآوری شده است افزود: این پایاننامهها حاصل 70 مرکز دانشگاهی، حوزه علمیه و ... است که در این میان دانشگاه آزاد با 915 پایاننامه رتبه اول را در حوزه نهجالبلاغه و سیره امام علی (ع) داراست و حوزه علمیه با 232 پایاننامه و دانشگاه پیام نور با 108 عنوان پایاننامه در رتبههای بعدی قرار دارند.
وی در پایان گفت: از میان این پایاننامهها 55 پایاننامه در مقطع دکتری و سطح چهارم حوزه علمیه و مابقی پایاننامهها در مقطع کارشناسی ارشد گردآوری شدهاند.
در پایان این مراسم از کتاب «نمایه پژوهشهای دانشجویی درباره سیره نظری و عملی حضرت علی (ع)» رونمایی شد.
یکشنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۰
نظر شما