خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)-زهرا رستگار: ميزگرد تخصصی «پردازش زبان طبیعی و علوم شناختی» عصر سهشنبه 22 مهرماه، با حضور دکتر کامبیز بدیع، دکتر ملوکالسادات حسینی بهشتی و دکتر مهدی سمایی، اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)، دکتر شهین نعمتزاده، مدرس دانشگاه الزهرا و دکتر مسعود قیومی، دکترای کامپیوتر گرایش زبانشناسی رایانهای و مدرس دانشگاه آزاد برلین، در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) برگزار شد.
معنا پیچیدهترین بخش زبان
مسعود قیومی در این نشست درباره پیشرفت دانش زبانشناسی در کشور اظهار کرد: تاکنون در کشور حوزه نحو در زبانشناسی کارهای بیشتری صورت گرفته است و در حوزه معنا کارهایی در حال صورت گرفتن است. البته باید در این بخش کارهای بیشتری صورت گیرد.
مدرس دانشگاه آزاد برلین در مورد کتابخانههای تخصصی در حوزه زبانشناسی گفت: کتابخانههای دانشگاههای غرب تخصصی است، اما کتابخانههای ایران خیلی بهروز نیستند. در غرب نحوه تهیه کتابها با ایران فرق دارد. بهعنوان مثال یک پژوهشگر به دانشگاه وارد میشود و به دانشگاه میگوید که من به این کتاب نیاز دارم و دانشگاه آن کتاب را تهیه میکند و در کتابخانه قرار میدهد.
هزاره جدید، هزاره میان رشتهای
شهین نعمتزاده، مدرس دانشگاه الزهرا نیز در این میزگرد درباره حوزه علوم شناختی و زبانشناسی اظهار کرد: بسیاری سوال میپرسند که در زبانشناسی که آواها و زبان را مطالعه میکنیم چه ارتباطی میتواند به بخش علوم شناختی و رایانه داشته باشد. برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بگویم که دو جریان بر علم حاکم است. یکی جریان تخصصی شدن علم و دیگری پیدایش رشتههای میانرشتهای است، هزاره جدید هزاره میان رشتهای است.
وی در اینباره که زبانشناسی چگونه در علوم شناختی وارد شده گفت: در ابتدا نوام چامسکی وارد حوزه علوم شناختی شد و کتاب «از زبان ذهن و دانش زبان» از مهمترین کتابهای او بود. به اعتقاد چامسکی، دانش زبانشناسی دانش مستقلی نیست. بسیاری از نظریههای وی در حوزه دانش زبانشناختی، در علوم شناختی تاثیر داشتند.
پردازش اطلاعات، معانی مختلفی دارد
کامبیز بدیع، عضو هیات علمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، بهعنوان یکی از سخنرانان این میزگرد تخصصی درباره نقش شاکلههای مفهومی در تفسیر و خلق ایده عنوان کرد: پردازش اطلاعات، معانی حوزههای مختلفی را به خود تخصیص داده و دانشجویان نیز با این حوزهها سر و کار دارند. مانند بازیابی اطلاعات و واقعیات، پاسخدهی به پرسش و طبقهبندی و سپس استخراج واقعیات و در نهایت شکلیابی و خلق اثر هنری است.
اهمیت مفهوم در هستانشناسی
دکتر ملوکالسادات حسینی بهشتی، بهعنوان دبیر این میزگرد تخصصی بحثی در مورد طراحی هستانشناسی علوم پایه مطرح کرد: مفهوم در هستانشناسی بسیار حائز اهمیت است. اصطلاحنامه، یک منبع دانش سازماندهی شده است که توسط متخصصان موضوعی ایجاد میشود.
وی درباره مشکلات برای یکسانسازی مفاهیم نیز گفت: ساخت واژهنامهها از طریق مجموعه اصطلاحات و روش استقرایی و قیاسی گزینش شده و در یکسانسازیها اختلافاتی وجود داشت که مربوط به اختلافات نوشتاری و واژههای غیر مرجح و اصطلاحنامه بود که در فیزیک و معادل آن در زیست و واژههای وابسته دیگر وجود داشت.
گزارش تکمیلی متعاقبا در ایبنا منتشر میشود.
سهشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۷
نظر شما