سه‌شنبه ۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۰
مداح پیش از هر چیز باید از معارف دین آگاه باشد/ تدوین کتاب‌هایی برای معرفت‌افزایی مداحان

روح‌الله عباسی که در نگارش 17 جلد از مجموعه کتاب‌های آموزشی تخصصی مداحی سهیم بوده است، این آثار را برای مداحان کاربردی توصیف کرد و گفت: این مجموعه برای آموزش در یک دوره سه‌ساله و به عنوان واحدهای درسی تدوین شده است.

 سرپرست نویسندگان مجموعه کتاب‌های آموزشی تخصصی مداحی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره نقطه آغاز نگارش این آثار توضیح داد: نزدیک به سه سال پیش توسط یکی از دوستان از سوی موسسه «قدیم‌الاحسان» به بنده پیشنهاد شد که نگارش کتاب‌های تخصصی آموزش مداحی را انجام دهیم. سرانجام 14 مجلد از این مجموعه توسط بنده به نگارش درآمد که درسه مورد به صورت مستقیم و در بقیه موارد در زمره گروه نویسندگان بوده‌ام.

نویسنده کتاب‌های «تاریخ اسلام»، «سیره و سنت» و «انقلاب اسلامی» درباره عناوینی از  مجموعه آموزش مداحی که کار نگارششان به‌پایان نرسیده است، توضیح داد: بیش از 10 عنوان از این مجموعه باقی مانده است که در گروه کتاب‌های مهارتی قرار می‌گیرند. 21 جلد منتشرشده در ردیف آثار معرفتی هستند. یک مداح پیش از آن‌که به مداحی بپردازد ابتدا باید از معارف دین آگاه باشد. در کنار این مساله آشنایی با مهارت‌هایی مانند شیوه مداحی و مجلس‌داری، شعر و سبک‌های روضه‌خوانی لازم است.

این پژوهشگر حوزه دین درباره ضرورت پرداختن به این کتاب‌ها از جنبه معرفتی، اظهار کرد: کتاب‌های معرفتی آموزش مداحی با توجه به نیازهای یک مداح برای شناخت معارف تدوین شده‌اند. مداحان حتی به‌صورت اجمالی باید قرآن و حدیث را بشناسند تا هنگام مراجعه به یک حدیث در کتاب‌هایی نظیر مقاتل، از موثق بودن آن مطمئن شوند. برای مثال، مقتل‌شناسی یکی از تخصص‌هایی است که مداحان باید بر اساس آن به‌خوبی بر کتاب‌های مقاتل احاطه داشته باشند و بتوانند اشکال‌هایی را که در برخی از این آثار وجود دارند، به‌درستی تشخیص دهند.

عباسی درباره تلخیص این آثار به منظور ایجاد تمایل بیشتر مداحان به مطالعه آنها، گفت: این مجموعه برای آموزش در یک دوره سه‌ساله و به عنوان واحدهای درسی تدوین شده است. در ابتدا پیشنهاد نگارش 72 عنوان مطرح شد که ما آن را به 20 عنوان کاهش دادیم. دکتر حسن بنیانیان نیز یک عنوان دیگر با نام «فرهنگ‌سازی دینی و رسالت ستایشگری» را به آن اضافه کرد که درباره جامعه‌شناسی جایگاه مداحان است. هر کتاب در حدود 16 تا 20 درس است تا متناسب با دوره‌های آموزش مداحی تدریس شود.

این محقق تاریخ سیاسی معاصر درباره ویژگی‌هایی که این آثار را نسبت به نمونه‌های مشابه متمایز کرده است، توضیح داد: بنده و نویسندگان این مجموعه در حوزه علمیه قم حضور داریم، آثار بسیاری را مطالعه کرده‌ایم و با کتاب‌های مختلف آشنا هستیم. همه مولفان این اثر علاوه بر آن‌ که از استادان حوزه‌اند، روضه‌خوان هم بوده‌اند و با مسائل منبر و روضه آشنایی دارند. بنابراین، سعی کرده‌اند که مطالب کتاب‌هایشان برای مداحان کاربردی باشد. همچنین در هربخش از کتاب‌ها، اگر بحثی درباره روضه‌ مطرح شده باشد، در پاورقی متن به آن اشاره کرده‌ایم.
 

وی افزود: گاهی ما به مداحان توصیه می‌کنیم در زمینه تاریخ مطالعه کنند. آنها علاوه بر این‌که نمی‌دانند چه آثاری را بخوانند، تمایلی هم به تحقیق در این زمینه ندارند. در دیداری که با مراجع عظام تقلید داشتیم، مداحان اذعان داشتند که کتاب‌ها باید توسط شخصی مطرح شود که مورد قبول جامعه مداحی است تا هنگامی‌که به این گروه توصیه خواندن کتابی را می‌کنند، آنها بپذیرند و در پی تهیه و مطالعه آن اثر باشند. مجموعه کتاب‌های آموزش مداحی، همان کتاب‌هاست زیرا بسیاری از مداحان، حاج منصور ارضی را قبول دارند و به‌واسطه ارادت به او، تصمیم گرفته‌اند این کتاب‌ها را با عشق و علاقه بخوانند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها