یکشنبه ۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۱
صالحی: کتابخانه‌های خانگی فرصتی برای کُنش‌های اجتماعی سالم هستند

سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه سومین جشنواره کتابخانه‌های خانگی و مجتمع‌های مسکونی گفت: کتابخانه‌های خانگی فرصتی برای کُنش‌های اجتماعی سالم هستند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه سومین جشنواره کتابخانه‌های خانگی و مجتمع‌های مسکونی عصر روز گذشته (یکم آذرماه) با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد مسجد جامعی، عضو شورای شهر تهران و جمعی از نویسندگان و اهالی فرهنگ در ایوان شمس برگزار شد.
 
صالحی در این مراسم با اشاره به پیشنیه کتابخانه‌های خانگی، اظهار کرد: کتابخانه‌ها در تاریخ فرهنگ ایران نقش مهم و بسزایی داشته‌اند. کتابخانه‌های حکومتی مانند کتابخانه خلفای فاطمی از دیگر کتابخانه‌های خانگی به شمار می‌آمدند‌. کتابخانه‌های آموزشی نیز داشته‌ایم که نمونه آن را در ربع‌رشیدی و رصدخانه مراغه می‌توان یافت.
 
وی افزود: کارکرد کتابخانه‌های شخصی بسیار متنوع بودند. این کتابخانه‌ها نوعی فضا برای مشاوره افراد با یکدیگر به حساب می‌آمدند. کتابخانه‌های شخصی به‌گونه‌ای پاتوق فرهنگی محسوب می‌شدند و کتابخانه‌داران تنها به داد و ستد کتاب نمی‌پرداختند بلکه دور هم می‌نشستند و درباره کتاب گپ می‌زدند.
 
صالحی یکی دیگر از کارکردهای کتابخانه‌های شخصی را حفظ نسخ خطی دانست و افزود: ما در آن زمان موزه نداشتیم. موزه به دوره مدرن و روزگار معاصر تعلق دارد. بنابراین کتابخانه‌های شخصی مکانی برای نگهداری نسخه‌های خطی و یکی از مهم‌ترین کارکردهایشان حفظ فرهنگ مکتوب بوده است. امروز کتابخانه‌های خانگی علاوه بر این کارکردها، کارکردهای جدید دیگری هم دارند.
 
وی ادامه داد: کتابخانه‌های خانگی در دوره معاصر موجب گسترش فضای فرهنگی شده‌اند. جوانان، نوجوانان و کودکان باید فرصت کُنش‌های اجتماعی سالم را داشته باشند و کُنش اجتماعی بر محور کتاب سالم‌ترین آنهاست. کتابخانه‌های خانگی فرصتی هستند که نسل فردای ما کُنشگر اجتماعی باشند آن هم در دوره‌ای که نوجوانان و جوانان ما یا درونگرای انزواطلب هستند یا کُنشگر پرخاشگر.
 
صالحی ارتباط سازی اجتماعی را یکی دیگر از کارکردهای کتابخانه‌های خانگی دانست و گفت: کتابخانه‌های خانگی در دوره معاصر فرصت ارتباط سازی اجتماعی را فراهم می‌آورند آن هم در دورانی که آدم‌ها هر روز بیشتر از دیروز از هم فاصله می‌گیرند. کتابخانه‌های خانگی این بهانه را در اختیار آدم‌ها می‌گذارد و رشته‌ای را برای ارتباط آدم‌ها با یکدیگر پدید می‌آورد.
 
صالحی دسترسی ارزان به کتاب را یکی دیگر از ویژگی‌های خوب کتابخانه‌های خانگی دانست و گفت: دسترسی به این کتابخانه‌ها آسان است پس در وقت و انرژی آدم‌ها صرفه‌جویی می‌شود از طرفی امانت گرفتن کتاب هزینه‌های خرید را پایین می‌آورد. بنابراین، وجود کتابخانه‌های خانگی را که به صورت خودجوش شکل می‌گیرند ارج می‌نهیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط