محسن راستانی از عکاسان نسل بعد از انقلاب به تازگی به انتشار مجموعه عکس جنگهای بوسنی و هرزگوین با نام «زمان سخت» اقدام کرد. وی به دلیل اینکه معتقد است در خارج از کشور بیشتر شناخته شده، این اثر را به انگلیسی ترجمه و در خارج از کشور پخش کرده است.
محسن راستانی از عکاسان نسل اول بعد از انقلاب اسلامی است که تلاشهای او طی سالهای بعد از انقلاب در پایهگذاری مبانی این حرفه و گسترش آن موثر بوده است.
وی درباره این کتاب گفت: عکسهای این کتاب مربوط به بحران جنگ بوسنی و هرزگوین در طول سالهای 1994-1996 است که بعد از گذشت 20 سال از سوی انجمن «عکاسان انقلاب و دفاع مقدس» منتشر شد. این کتاب قالب انگلیسی دارد و فرمت آن چپچین است. قرار است تعداد شمارگان بسیاری از آن نیز در خارج از کشور توزیع شود.
این هنرمند درباره اینکه چرا تعداد کتابهایی که به خارج از کشور ارسال میشود از ایران بیشتر است؟ توضیح داد: متأسفانه رشته عکاسی در ایران یک سازمان تربیت بنایی ندارد. به طوریکه امروز مخاطبان در داخل کشور با من بهعنوان یک عکاس آشنایی ندارند ولی در مقابل در کشورهای اروپایی شناخته شده هستم. همین موضوع باعث شد که تصمیم بگیریم این کتاب را به زبان انگلیسی ترجمه و تعداد نسخههای کمی از آن را در داخل کشور پخش و بخش عمده ای از کتاب را در خارج از ایران توزیع کنم.
مولف پروژه عکاسی خانواده ایرانی، درباره ویژگیهای تصاویر این کتاب عنوان کرد: تصاویر بیانگر بسیاری از اتفاقاتی است که با نوشته نمیتوان آن را منتقل کرد. در عکس میتوان بهصورت مستند افراد و اتفاقات رخداده در منطقه را دید و خاطرات را زنده کرد. من در ثبت تصاویر این کتاب سعی کردم از کودکان تصویربرداری کنم چراکه آنها بهخوبی میتوانستند با چهره معصومانه خود اتفاقات آن روزهای سخت را به نمایش بگذارند.
به گفته وی، این کتاب شامل متن و تصویر است که میتواند کمک بسیاری برای درک موضوع به مخاطبان کند. «زمان سخت» از جمله کتابهایی است که به جهت داشتن صحافی جدید و استفاده از کاغذهای مخصوص چاپ عکس در ایران بسیار کمنظیر است.
از انتشار کتاب «زمان سخت» بسیار خوشحال شدم
راستانی با اشاره به اینکه عکاسان کشورهای اروپایی که از این اتفاق عکاسی کردهاند فقط با گذشت چند ماه بعد از این رویداد اقدام به انتشار عکسهای خود در قالب کتاب کردند، توضیح داد: متأسفانه در ایران به دلیل سختگیریهای بی موردی که مسئولان در حوزه انتشار کتابهای عکس دارند کتابم در آن زمان منتشر نشد و این موضوع نشاندهنده فرهنگ ضعیف کشور ما است. البته گفتن این حرفها هم کاری را پیش نمیبرد اما باز هم خوشحال هستم و جای شکر دارد که این کتاب منتشر شد.
وی افزود: متأسفانه فرهنگ مردم کشور ما با کتابهایی که به موضوعات اجتماعی میپردازد آشنا نیست و اگر بخواهند کتاب عکس تهیه کنند ترجیح میدهند بیشتر از کتابهای توریستی و گردشگری استفاده کنند و این موضوع نشان دهنده غفلت مسئولان در عدم مخاطبسازی کتابهایی که توسط مؤلفان ایرانی منتشر میشوند است.
وی در پایان درباره فعالیت «انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس» در زمینه انتشار کتابهای عکس ادامه داد: این انجمن علاوه بر انتشار کتاب «زمان سخت» تاکنون 12 جلد کتاب با محوریت موضوع جنگ در ایران و حوزه بینالملل در کارنامه خود ثبت کرده و جز اولین ناشران تخصصی در این زمینه محسوب میشود. این انجمن هم اکنون هفت عنوان کتاب دیگر نیز با همین گرایش در مراحل آمادهسازی دارد.
درباره کتاب:
«زمان سخت» شامل عکسهایی از محسن راستانی است که در قطع خشتی 21×21 و در 220 صفحه با شمارگان 2000 نسخه و صفحهآرایی کوروش شبگرد و طراحی جلد رضا عابدینی از سوی انتشارات «انجمن عکاسان دفاع مقدس» منتشر شده است. مقدمه این کتاب را مهران کاشانی فیلمنامهنویس و تحلیلگر سینما نوشته و اسدالله امرائی مترجم آثار ادبی، متنهای آن را ترجمه کرده است.
نظر شما