چالشهای پیشروی کتاب از نگاه اهالی فرهنگ و قلم/5
مدیر انتشارات دنیای اقتصاد: عرضه بر تقاضا در نشر پیشی گرفته است/ نانوا هم زیاد شود، نانها بیات میشوند
محمود صدری، روزنامهنگار و مدیر انتشارات دنیای اقتصاد ميگويد در فضای نشر کشور عرضه بر تقاضا پیشی گرفته است و ناشران بیش از تقاضای مردم کتاب چاپ میکنند.
وی با اشاره به فعالیت ناشران در بازار کتاب و جذب مخاطب بیشتر افزود: بازار کتاب هم مانند بازار سایر کالاهاست؛ در بازار کالاهای دیگر هم مسئلهای به نام عرضه و تقاضا وجود دارد و هر تولیدکنندهای که بتواند تولیدات بهتری داشته باشد مشتریان خود را خواهد داشت.
صدری ادامه داد: در کشور ما که 75 میلیون جمعیت دارد، نزدیک به 11 هزار ناشر در حال فعالیت است. این تعداد در کشوری مانند امریکا با جمعیت 350 میلیون به 24 هزار ناشر میرسد.
مدیر انتشارات دنیای اقتصاد در ادامه گفتوگو با ایبنا اظهار کرد: با شاخصی مانند نمایشگاه کتاب میتوان این نتیجه را گرفت که تمام ناشران دارای مجوز، فعال نیستند و تنها دو هزار ناشر فعال در زمینه چاپ و تولید کتاب در کشور در حال فعالیت هستند.
کتابی که تولید میشود و نانی که بیات میشود
صدری ادامه داد: در حال حاضر، یازده هزار ناشر متقاضی برای تولید کالایی به نام کتاب در کشور وجود دارد و میتوان گفت، این تعداد ناشران، یک هفتم، نانواییهای کشور هستند. اگر نانوایی هم در کشور زیاد باشد، نانها بیات شده و به فروش نمیرسد.
وی با اشاره به اینکه، اگر متوسط شمارگان هر کتاب را هزار نسخه در نظر بگیریم، در سال گذشته بیش از هشت میلیون کتاب منتشر شده است عنوان کرد: با این رقم ایران هماکنون دارای رتبه هشتم جهان در تولید کتاب است.
صدری ادامه داد: ناشران با موازیکاری کتابهایی منتشر میکنند که چندان مورد اقبال کتابخوانهای عمومی و عادی نیست، به همین دلیل خرید آنها نیز با مشکل مواجه میشود، زیرا بهعنوان مثال کتابخوان حرفهای در حوزهای مانند فلسفه کم داریم، اما تولید کتاب در این زمینه رو به افزایش است و نمیتوان مردم را مواخذه و سرزنش کرد.
وی تولید کتاب را برای ناشران امری اقتصادی عنوان کرد و افزود: تولید کتاب با این تعداد کم به صرفه نیست و باید به روشی دیگر عمل کنند. این امر چرخه اقتصادی ناشران را به عنوان بنگاهداران اقتصادی ناقص و ضعیف میکند.
تولید و انتشار کتاب بر اساس نیازسنجی
مدیر انتشارات دنیای اقتصاد، نیازسنجی را عامل مهم در فروش کتاب دانست و گفت: در انتشارات دنیای اقتصاد دو کتاب منتشر کردیم، یکی با تعداد 450 صفحه با قیمت بیست هزار تومان و دیگری با تعداد 250 صفحه و قمیت چهلهزار تومان. کتابی که قمیت بالاتری داشت به فروش رسید و کتابی که قیمت پایینتری داشت همچنان موجود است، از اینرو میتوان نتیجه گرفت موضوع کتاب و نیاز جامعه در فروش کتاب حرف اول را میزند.
وی با بیان اینکه «ناشران در تولید کتاب باید با نیاز مردم پیش بروند تا کتاب ها فروخته شود» گفت: دو نوع کتاب با موضوعات عاشقانه و پلیسی در جهان از فروش خوبی برخوردار هستند، اما در ایران چاپ کتابهایی با این موضوع با موانعی مواجه است که باید بررسی شود.
*در اینباره بخوانید:
1. غلامرضا امامی: شمارگان امروزی کتابها از دوران چاپ سنگی قاجار کمتر است! / تیغ تیز ممیزی در گذشته و چالش پیش روی کتاب (اینجا)
2. کزازی: ناگزیریم چندی در برهنگی باشیم!/ آگاهیرسانی و دسترسی آسان نیاز اساسی حوزه کتاب است (اینجا)
3. تیمورزاده: مانع تراشی دستگاههای دولتی چالش اصلی کتاب است (اینجا)
4. مدیر نگاه معاصر: فرهنگ مکتوب در حلقه اطلاعرسانی، مفقود شده است/ ریزش قشر کتابخوان در طبقه متوسط (اینجا)
نظر شما