سه‌شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۴
درک ما از مدرنیزاسیون تا حدود بسیار زیادی مدیون آزاد ارمکی است/ نقش کتاب‌های آزاد ارمکی در درک تغییرات جهانی

رونالد اینگلهارت در پیامی صوتی به همایش بزرگداشت دکتر تقی آزاد ارمکی گفت: درک ما از مدرنیزاسیون در معنای کلی و چگونگی تأثیرگذاری آن بر ایران و سایر جوامع مسلمان تا حدود بسیار زیادی مدیون آزاد ارمکی است. او در کتاب‌ها و مقالات متعدد خود، به دانشمندان علوم اجتماعی در سرتاسر جهان کمک کرده به درکی بهتر از ماهیت تغییری نائل آیند که در جهان ما در حال رخ دادن است و بفهمند چگونه باورهای مذهبی و سایر باورهای فرهنگی به رفتار انسان ها شکل می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نخستین همایش تخصصی «جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی» با بررسی آثار دکتر تقی آزاد ارمکی عصر روز گذشته دهم آذرماه در تالار ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.

رونالد اینگلهارت، استاد دانشگاه میشیگان، پیامی صوتی برای این همایش ارسال کرد که متن آن به شرح زیر است:

مشتاقم بهترین آرزوها و نیز تبریکات خودم را تقدیم شمایی کنم که برای بزرگداشت نقش تقی آزادارمکی و تأثیر او در علوم اجتماعی ایران و جهان گرد هم آمده‌اید. سابقه آشنایی من با پروفسور آزادارمکی به ۱۵ سال پیش بر می‌گردد. یعنی زمانی که او تلاش می‌کرد ایران را به شبکه‌های جهانی از دانشمندان علوم اجتماعی وصل کند. شبکه‌ای که اکنون بیش از ۱۰۰ کشور در سرتاسر جهان به آن پیوسته‌اند. او و همکارانش در دانشگاه تهران پروژه پیمایش جهانی ارزش‌ها را در ایران پیاده کردند و بدین وسیله امکان بررسی دگرگونی‌های اجتماعی و فرهنگی ایران و تجزیه و تحلیل آن را در مقیاسی جهانی فراهم آوردند.

بخت با من یار بود که فرصت دیدار از تهران دست داد .در این دیدار من کمک کردم بخش ملی مربوط به این پیمایش در سطح ایران طراحی شود. در آن هنگام رابطه ایران و ایالات متحده متشنج شـده بود و به این دلیل در بدو امـر نمی‌دانستم چگـونه از من استقبال خواهـد شـد. فی الواقع، با گرم‌ترین استقبالی روبرو شدم که تا این زمان تجربه کرده‌ام.

من لذت کار کردن با یک گروه با انگیزه از دانشمندان مستعد علوم اجتماعی را تجربه کردم که از جان و دل علاقه‌مند بودند بفهمند چگونه میراث فرهنگی منحصر به فرد ایران بر توسعه اقتصادی و نیز تکامل (فرآیند) دموکراسی در این کشور تأثیر می‌گذارد. من هرگز فراموش نمی‌کنم که چه برخوردهای دوستانه و تعامل‌های صمیمانه ای با پروفسور آزاد ارمکی و همکاران و دانشجویانش داشتم. من و پروفسور آزاد ارمکی، هر دو، بخش قابل توجهی از عصر حرفه‌ای خود را به مطالعه مدرنیزاسیون اختصاص داده‌ایم و محرک ما این باور بوده است که اگر دانشمندان علوم اجتماعی بتوانند نظریه‌ای شفاف درباره نوسازی ارائه دهند و بر اساس داده‌های تجربی پایا آن را بیازمایند، می‌توان جوامع ما را یاری دهد تا به گونه‌ای موثرتر با دگرگونی‌های اجتماعی، تکنولوژیک و اقتصادی جهان معاصر کنار بیایند.

درک ما از مدرنیزاسیون در معنای کلی و چگونگی تأثیرگذاری آن بر ایران و سایر جوامع مسلمان تا حدود بسیار زیادی مدیون آزاد ارمکی است. برای مثال او نشان داده است که باورهای قوی اسلامی می‌توانند حامی ارزش‌های دموکراتیک باشند. پیمایش‌های علمی که او در طول این سال‌ها انجام داده، محملی ارزشمند برای تحلیل واقعیت اجتماعی محسوب می‌شوند.

او در کتاب‌ها و مقالات متعدد خود، به دانشمندان علوم اجتماعی در سرتاسر جهان کمک کرده به درکی بهتر از ماهیت تغییری نائل آیند که در جهان ما در حال رخ دادن است و بفهمند چگونه باورهای مذهبی و سایر باورهای فرهنگی به رفتار انسان ها شکل می‌دهند.
در این لحظه خرسند خواهم بود تبریکات خودم را تقدیم تقی آزاد ارمکی کنم و به او بگویم بابت بینش و انگیزش فکری که به ما دادی از تو سپاسگزارم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها