محسن فرجي در نشست نقد و بررسي مجموعه داستان«باز هم پیش من بیایید» گفت: بيمها و آرزوها و امیدهاي انسانی که در داستانهاي اين مجموعه مطرح شدهاند، با تغيير فضاي اجتماعي و گذشت سالها كهنه نميشوند و همین باعث میشود داستانهای بیگدلی تاریخ مصرف نداشته باشند.
در اين مراسم محمود معتقدي، رضا عابد، محسن فرجي و رامبد خانلري درباره كتاب و داستاننويسي بيگدلي صحبت كردند و در انتها نيز خود نويسنده يكي از داستانهايش را براي حاضران خواند.
در ابتداي جلسه رامبدخانلري، داستاننويس كه اجراي برنامه را نيز به عهده داشت يادداشت كوتاهي را درباره نويسنده قرائت کرد و سپس گفت: اميررضابيگدلي دنياي داستانهايش را خيلي خوب ميشناسد. در داستانهاي او هر گوشه را كه نگاه ميكني آرايش صحنه درست و به جاست و همين داستانها را باور پذير ميكند.
سپس محمود معتقدي، شاعر و منتقدادبي، نقدی را با عنوان «استحاله واقعيتهاي بيروني به واقعيتهاي داستاني» براي حاضران خواند.
معتقدي در ابتداي مقاله با اشاره به اين نكته كه چگونه يك نويسنده ميتواند واقعيت بيروني را تبديل به يك واقعيت داستاني كند، گفت: نويسنده با ارجاع واقعيتها به سمت تخيل و بازانديشي، يك حقيقت ديگر را كشف و با همزادپنداري، جهان ديگري را به حوزه معرفتشناسي و كشف فرهنگها و رخدادهاي اجتماعي در اينجا و آنجا پيوند ميزند.
معتقدی سپس اميررضا بيگدلي را در فضاي داستاننويسي اين روزها چهرهاي سختكوش دانست و چشمانداز داستانهاي او را بر بستري از واقعگرايي، نگاه خطي و نگرش اجتماعي توصيف كرد.
دومين سخنران جلسه، محسن فرجي، داستان نويس بود. وی كه خود به عنوان دبير مجموعه «قصه نو» نشر افكار در انتخاب و نشر اين گزيده نقش داشته، بيگدلي را براي كساني كه داستان مينويسند به عنوان نمونهاي مناسب براي نوشتن با وجود تمام مشكلات و مصائب عرصه نشر دانست.
او وجه تمايز داستانهاي اين گزيده را پيوند دغدغههاي اجتماعي با مسايل انساني دانست و عنوان كرد: نكته قوت داستانهای «باز هم پیش من بیایید» همين جاست كه اين داستانها آميزهاي از مسايل و موضوعات جامعه ما به همراه نگاهي انساني است. در واقع ممکن است به مرور آن مسايل اجتماعی موضوعیت خود را از دست بدهند؛ اما بيمها و آرزوها و امیدهاي انسانی که در این داستانها مطرح شدهاند، با تغيير فضاي اجتماعي و گذشت سالها كهنه نميشوند. همین هم باعث میشود که داستانهای بیگدلی تاریخ مصرف نداشته باشند.
اين داستاننويس در انتهاي صحبتهاي خود گفت: اتفاق خوبي كه از طریق چاپ این گزیدهداستان افتاده اين است كه میتوانیم ببینیم از اولين داستان تا آخرين داستان، بيگدلي چقدر با ممارست و خستگيناپذيري كار كرده است و چقدر زبان، لحن و شيوه پرداخت داستانها قويتر و محكمتر شده است.
سومين سخنران اين جلسه رضا عابد، شاعر و داستاننويس بود. او اميررضا بيگدلي را يك داستاننويس شهري خواند كه دغدغه اجتماعي دارد و داستانهايش را از موضوعات ريز و درشتي كه در دسترس و پيرامونش است، میگیرد.
عابد با وام گيري از «لوسين گلدمن» به اين اشاره كرد كه آگاهي واقعي با جهان نگري به آگاهي ممكن تبديل شود و گفت: برخي داستانهاي بيگدلي را ميتوان راه رفتن روي لبه تيغ دانست. بهگونهاي كه روايت اين داستانها ميتواند براي نويسنده نيمي نام باشد و نيمي ننگ. بيگدلي همه اينها را به جان ميخرد و با تردستي روي لبه تيغ پيش ميرود.
اين سخنران ويژگي بارز ديگر داستانهاي بيگدلي را طنزي دانست كه تنها محدود به كلمات و جملات نيست؛ بلكه جزو لاينفك و ساختاري داستان است.
در انتهاي مراسم اميررضا بيگدلي يكي از داستانهايش را به نام «پيش از اين» براي حاضران خواند.
نشست نقد و بررسي مجموعه داستان «باز هم پيش من بياييد» نوشته اميررضا بيگدلي عصر پنجشنبه 13 آذر در كتابفروشي «گنجينه كتاب» برگزار شد.
نظر شما