ناشران و فعالان حوزه نشر در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران با بیان برنامههایشان در روز اربعین، خواستار این شدند که همه برنامههای ترویجی و معرفی کتابهای عاشورایی به روز اربعین متمرکز نباشد و از فرصتهای ایام محرم و صفر برای ترویج کتابها و آثار عاشورایی بهتر استفاده شود.
خبرگزاری کتاب ایران طی گفتوگوهای کوتاهی با پنج نفر از ناشران مطرح تهرانی، به بازتاب علاقهمندیها و فعالیتهای آنان در روز اربعین پرداخته است.
مهمترین مطالب مطرح شده در این گفتوگوها به موضوعاتی چون «لزوم مطالعه کتابهای مناسبتی»، «دسترسی به موقع مخاطبان به کتابهای مناسبتی»، «آگاهی رسانی و معرفی کتابهای منتشر شده این حوزه» و «بررسی سیر مطالعاتی قیام عاشورا» معطوف بوده است.
*محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران:
روز اربعین صلهرحم بهجا میآورم و به مزار گذشتگان میروم
شأن و جایگاه روز اربعین بهویژه شخص امام حسین (ع) آنقدر بزرگ است که بسیار میبینیم هر فردی در حد توان خود در همسایگی یا در محل کار خود، با مختصر مواد اولیهای که در اختیار دارد، بساط یک نذری مختصر را فراهم میکند.
در چنین روزی افراد از گرایشهای دنیوی خود فاصله میگیرند و بیشتر به یکدیگر و شرکت در مراسم عزاداری میپردازند؛ ناشران نیز بهعنوان بخشی از مردم جامعه، با توجه به بضاعتشان در این مراسمها شرکت میکنند.
من نیز بهشخصه در روز اربعین سعی میکنم به آموزههای دینی عمل کنم و صلهرحم بهجا میآورم. همچنین در چنین روزی به دیدار بیماران و زیارت مزار گذشتگان میروم.
سال گذشته در روز اربعین تصمیم گرفتم به یک آسایشگاه پسرانه غذای نذری ببرم. با این آسایشگاه تماس گرفتم تا از تعداد افراد مطلع شوم. من به مدیر آسایشگاه گفتم که میخواهم دو برابر تعداد این افراد، غذا بیاورم و مدیر گفت که تعداد غذاهای نذری در این ایام به حدی زیاد است که اکنون مکانی برای نگهداری آنها در آسایشگاه نداریم.
درنهایت مدیر آسایشگاه تصمیم گرفت که غذاهای اضافی را روی میز جلو در آسایشگاه قرار دهند تا بچهها خودشان به پخش غذاها میان مردم اقدام کنند. بعدها مدیر آسایشگاه به من گفت که بچهها از این موضوع خیلی خوشحال شدند چراکه توانسته بودند در این ضیافت شریک باشند و بهنوعی در مراسم عزاداری امام حسین (ع) شریک شوند.
*نادر قدیانی، مدیر انتشارات قدیانی:
کتابهای ویژه اربعین، پیش از فرارسیدن این مناسبت معرفی شوند
ماه محرم و بهویژه شخصیت امام حسین (ع)، موضوعاتی نیستند که درباره آنها تنها در روز اربعین، بیندیشیم و با پایان ماه محرم و اربعین به این موضوع خاتمه دهیم؛ بلکه باید همواره و در همه وقت به ماه محرم و فلسفه قیام امام حسین (ع) پرداخت.
همواره در انتشارات خود به انتشار کتابهای ویژه ائمه معصومین (ع) بهویژه امام حسین (ع) اهتمام ورزیدهام و سعی میکنم این کتابها را حداقل یکی دو ماه قبل از فرا رسیدن ماه محرم، چاپ و منتشر کنم تا علاقهمندان بتوانند به موقع، نسبت به تهیه آنها اقدام کنند.
در این ایام، هیأت خاصی نمیروم اما همواره از قدیمالایام، دهه نخست محرم را به مسجد امام جعفر صادق (ع) تهران میروم. بعد از این ایام، برای عزاداری سیدالشهدا (ع)، به هیأتهای مختلف تهران میروم.
به اهالی رسانه، مطبوعات و صدا و سیما پیشنهاد میکنم، برنامه معرفی کتابهای ویژه روز اربعین را در همان روز و در ساعات پایانی نمایش ندهند، بلکه آنها را با هدف آگاهی مردم از وجود چنین کتابهایی در بازار نشر و تهیه آنها، از مدتها پیش از فرارسیدن روز اربعین معرفی کنند.
*پرویز بیگی حبیبآبادی، مدیر انتشارات فصل پنجم: در هر مناسبات مذهبی، کتابهای مرتبط با آن روز را میخوانم
آثار مرتبط با موضوعات عاشورایی بخش مهمی از آثار انتشارات فصل پنجم است؛ بهطوریکه بهتازگی به مناسبت ایام عاشورای سال جاری، نخستین چاپ کتاب «سادات ببخشند» را که شامل 36 سروده عاشورایی از احمد علوی است، راهی بازار نشر کردهایم.
از هر فرصتی برای مطالعه کتابهای موردعلاقهام استفاده میکنم و معمولاً در تعطیلات طول سال (مانند اربعین)، بخش عمدهای از وقتم را به مطالعه اختصاص میدهم.
اما از آنجا که اربعین امسال با اربعین درگذشت مادرم مصادف شده است، بنابراین در اربعین پیشرو در مراسم مادرم حضور خواهم داشت؛ اما در مجموع سالهای طولانی است که میکوشم در هر مناسبت، بهصورت ویژه کتاب مربوط به آن مناسبت را مطالعه کنم. بنابراین، بدون تردید در روز اربعین از مطالعه کتابهای مرتبط با قیام عاشورا بهطور ویژه مناسبت روز اربعین، غافل نمیشوم.
برای ما ناشران، هیچ فعالیتی به اندازه چاپ و نشر کتاب شیرین و لذتبخش نیست. به همین دلیل در ایام ویژه سال مانند محرم و صفر نیز سعی میکنم بیشتر اوقات خود را صرف چنین فعالیتهایی کنم.
*فتحالله فروغی، مدیر انتشارات شورا: اهالی فرهنگ و نشر به سیر مطالعاتی قیام عاشورا بپردازند
اهالی فرهنگ و نشر میتوانند از آغاز ماه محرم به سیر مطالعاتی در حوزه قیام عاشورا بپردازند و آن را در روز اربعین جمعبندی و در قالب کتاب یا یادداشت و مقاله ارائه کنند؛ چراکه این کار، حرکت بسیار شایستهای است که اهالی قلم میتوانند حق خود را نسبت به این روز ادا کنند.
رسیدن به عمق فلسفه قیام عاشورا نیازمند مطالعه است و نباید به ظاهر و پوسته نهضت عاشورا توجه کرد؛ بلکه باید به جانمایه این نهضت رسید. در این صورت است که درس آزادی و آزادگی امام حسین (ع) دیگر منحصر به شیعیان نخواهد بود بلکه فراگیر میشود و در تمام جوامع بشری مطرح و اثرگذار خواهد بود.
بدون تردید من نیز توجه به سیر مطالعاتی در حوزه قیام عاشورا را در دستور کار خود قرار خواهم داد تا اربعین سال آینده بتوانم چنین مجموعهای را روی میز کار خود داشته باشم.
*مریمالسادات ظهوریان، مدیرعامل انجمن فرهنگی ـ هنری زنان ناشر:
اصحاب فرهنگ و نشر، اصول اولیه و صحیح آموزههای دینی را استخراج کنند
روز اربعین در دیدگاه ما جایگاه ویژهای دارد. فعالان حاضر در انجمن فرهنگی ـ هنری زنان ناشر قبل از اینکه ناشر باشند، یک خانم هستند؛ در نتیجه وظایف و مسئولیتهایی در این زمینه بر دوش دارند.
در این راستا در روز اربعین سعی میکنم در جمع اعضای خانواده باشم تا به کمک آنها به آداب و رسوم 50 سالهای که از گذشتگان به ما رسیده است، جامه عمل بپوشانم. همچنین میکوشم جزوات و مکتوبات حوزه فعالیتهای خود مانند انواع ادعیهها را در جمع خانواده توزیع کنم تا هر چند اندک در ارتقای سطح بینش و آگاهی آنها نسبت به قیام امام حسین (ع) نقش داشته باشم.
به اهالی فرهنگ و نشر پیشنهاد میکنم از فرصتهایی مانند روز اربعین نهایت استفاده را ببرند و به ترویج اصول اولیه و صحیح آموزههای دینی و قرآنی و اخلاقیات اسلامی بپردازند تا از پیشروی بسیاری از شبهات و تحریفات موجود در این زمینه جلوگیری شود و فرهنگ اصیل این حوزه را احیا و برای همیشه پابرجا کنند.
نظر شما