جمعه ۲۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۹
تحریف‌نگاری عزاداری از ضروری‌ ترین نیازهای جامعه ماست/ وهابیت، تکفیر و داعش، محصول به حاشیه رفتن علم و شعورند

انتشار کتاب «قواعد تفسیر» و تقارن آن با ایام اربعین سالار شهیدان، بهانه‌ای شد تا گفت‌وگویی کوتاه با حجت‌الاسلام محمود حسین‌زاده خراسانی داشته باشیم که فعالیت‌هایی در مبارزه با تحریفات عزاداری و مناسک عاشورایی دارد و پیش از این در نگارش کتاب «جستاری در تحریفات آیین عزاداری» نیز مشارکت داشته است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ـ  محمود حسین‌زاده خراسانی از شاگردان آیات عظام وحید خراسانی، جواد تبریزی و علوی گرگانی است که شش کتاب و 13 مقاله در کارنامه خود دارد، آثاری نظیر «فقه‌المسجد»، «مسجد و پیش‌گیری از جرم»، «مسجد و یک‌ سده قانون‌گذاری»، «خلیج‌ الفارسی فی کتب‌ العربی»، «تأویل ‌الآیات ‌الحسینیه» و «اتحاد اسلامی در نهج‌البلاغه». به‌تازگی نیز کتاب «قواعد تفسیر» از او به بازار کتاب آمده است.

حسین‌زاده خراسانی دستی هم در مبارزه با تحریفات عزاداری و مناسک عاشورایی دارد. در این زمینه پیش از این کتاب «جستاری در تحریفات آیین عزاداری» را به همراه گروهی از دغدغه‌مندان، تألیف کرده است.

او در گفت‌وگو با ما شناساندن مصادیق تحریف و خرافات را برای عموم، از ضروری‌ترین نیازهای جامعه ما برشمرد و گفت: بسیاری از مردم، مصداق‌های خرافات را نمی‌دانند و درک درستی از شرعی یا غیرشرعی بودن مواردی از عزاداری و نوحه‌خوانی ندارند.

وی ضمن تاکید بر تهیه و انتشار کتابهایی با عنوان تحریفات عزاداری که مصادیق آن را برجسته کند،‌ اذعان داشت: باید به‌ طور مشخص به مردم بگوییم، دقیقا چه مواردی انحراف و مصداق خرافات است تا آنها بدانند ملاک حرام بودن و نبودن، چه چیزی است.

حسین‌زاده خراسانی با تاکید بر این که فقر مصداق در مقوله‌های دینی از مصادیق عدم رعایت حق‌الناس محسوب می‌شود، تصریح کرد: برای نمونه، همان طور که بوق زدن نزدیک بیمارستان، عدم رعایت حق‌الناس است، ریخت و قیافه ما هم حق‌الناس محسوب می‌شود؛ این که مردم چه حسی از ظاهر آشفته یا آراسته ما به دست می‌آورند نیز مصداق رعایت حق‌الناس است.

این پژوهشگر و مدرس حوزه درباره نقش کمرنگ خطیبان سنتی و دانشمند در آشفته‌بازار مداحان کم‌سواد نیز معتقد است: هر چه از علم فاصله بگیریم، بستر رشد انحراف و خرافه ــ که مبتنی بر شور است ــ بیشتر شکل می‌گیرد. تعصبات مذهبی، تکفیر، داعش و وهابیت، محصول جهل و به حاشیه رفتن علم و شعورند و هر چه در هیئت‌ها و مجالس عزاداری، مردم از علمای دین فاصله بگیرند انحرافات در شکل و محتوای مراسم بیشتر خواهد شد.

حسین‌‌زاده خراسانی درباره ویژگی کتاب جدیدش «قواعد تفسیر» گفت: این اثر با نگاهی جامع به همه کتابهای معاصر تألیف و در آن تلاش شده است، قواعد پرکاربرد، در قالب چهار بخش کلیات و سه فصل اصلی ارائه شود. بخش سوم کتاب به نگاه جدید تفسیری پرداخته است که حدود ده سال از رواج آن می‌گذرد و از آن به تفسیر ارگانیک یا ساختاری تعبیر می‌شود.

وی ضمن اشاره به این نکته که قواعد مشترک با اصول فقه را در قواعد تفسیر نیاورده است،‌ توضیح داد: کتاب حاضر در گام اول به قواعد مربوط به کلمه می‌پردازد؛ سپس کلمات را در کنار هم می‌بیند و در نهایت با استفاده از «کنار هم دیدن جملات» به تفسیر اشاره دارد.

کتاب «قواعد تفسیر» را به‌تازگی انتشارات سید جمال‌الدین اسدآبادی قم به سفارش مرکز تحقیقاتی جوادالائمه در 270 صفحه منتشر کرده است.این کتاب حاصل سه سال تدریس نویسنده آن است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها