پس از اعلام تصمیم بیبیسی مبنی بر پخش داستان کوتاه «هیلاری مانتل» درباره ترور خیالی مارگارت تاچر که واکنش شدید منتقدان را در پی داشت، این نویسنده برنده جایزه بوکر، منتقدان را مورد حملهای تند قرار داد.
بزرگان حزب محافظهکار بریتانیا نیز با انتشار مقاله در «میل آن ساندی» خشم خود را از این اقدام بی بی سی نشان دادند. «لرد تبیت» از وزرای کابینه سابق از تصمیم بی بی سی برای پخش داستان ترور تاچر انتقاد کرده و در مقاله خود نوشته است: این یک کتاب بیمار از ذهنی بیمار است که قرار است توسط یک شرکت تلویزیونی بیمار پخش شود. «لرد بل» مشاور سابق کابینه نیز بی بی سی را به داشتن تعصبات سیاسی متهم کرد.
مانتل نیز در پاسخی شدیدالحن ادعا کرد که اثر او مورد سوءاستفاده منتقدان بی بی سی و بهانهای برای جنجالآفرینی واقع شده است. او به گاردین گفت: "معتقدم مزخرفات چاپ شده در میل آن ساندی درباره من یا اثر من نیست، بلکه بخشی از یک درگیری با بی بی سی است."
وقتی گاردین پس از امتناع دیلیتلگراف، برای نخستین بار داستان ترور مارگارت تاچر در 6 اوت 1983 را در ماه سپتامبر امسال منتشر کرد، دوستان و حامیان مانتل انتقادات بسیاری را مطرح کردند. مانتل در این داستان درباره مرگ تاچر خیالپردازی کرده و تنفر خود را از نخست وزیر سابق انگلستان با دیدی منزجرانه نشان داده و او را یک ضد فمینیست و زنی مردنما و عامل آسیبهای دیرینه به زندگی مردم انگلستان معرفی کرده است.
مانتل در این باره گفت: "من چند روز پیش، از اقتباس تلویزیونی «تالار گرگ» که سال آینده توسط بی بی سی پخش خواهد شد، حمایت و تمجید کردم. احتمالاً همین امر باعث انتشار چنین مزخرفاتی شده است."
او ضمن ابراز خرسندی از تصمیم بی بی سی برای پخش گزیدهای از داستانهای کتابش گفت: "من از دخالت روزنامهنگاران در این موضوع تعجب میکنم. این مقاله خودش نوشته نشده است. مطمئناً دیر یا زود آنها از نوشتن چنین مقالهای شرمنده خواهند شد."
مانتل افزود: "لزومی ندارد من یا هر نویسنده دیگری خود را برای افرادی که به داستان (جز درمواردی که اهداف آنها را تأمین میکند) علاقهای ندارند، توجیه کنیم. داستان خود حرفش را میزند و من پشت آن ایستادهام."
سخنگوی بی بی سی در این باره گفت: "برنامه «کتاب در وقت خواب» بهترینهای ادبیات مدرن و کلاسیک را ارائه میدهد و طیف گستردهای از دیدگاهها از سراسر جهان را شامل میشود. اثر هیلاری مانتل آنقدر مورد علاقه مردم هست که ما از پخش چنین داستانهای بحثبرانگیزی رویگردان و منصرف نمیشویم."
«کارولین رافائل» از سردبیران بی بی سی نیز گفت: "ما معتقدیم مخاطبان آنقدر فهیم هستند که طیف وسیعی از نظرات و دیدگاهها را میپذیرند و ما از سانسور یا امتناع از پخش آثار بزرگ ادبی به این دلیل که بحثبرانگیز هستند اجتناب میکنیم."
نظر شما