مشایخی در مقدمه کتاب توضیح میدهد: «این رساله چون دیگر نوشتههای من در زمینه آموزش دانش موسیقی، بهتر است با همراهی و زیر نظر آموزگاران توانا و آشنا با این علوم فراگرفته شود. هنر جویانی که با دانش هارمونی آشنایی و بر آن تسلط دارند و امکان دسترسی و استفاده از کلاس را نداشته باشند، این امکان را خواهند یافت که با این کتاب، گام به گام و به تنهایی، کنترپوان تنال را بیاموزند که دست کم در مرحله بنیادین آن دشوار نخواهد بود.»
این کتاب در دو بخش کلی «کُنترپوان دو بخشی» و «کُنترپوان سه بخشی» و سه پیوست با عناوین «گفتاری کوتاه درباره کنترپوان چهارصدایی» و «کنترپوان معکوس» و «برخورد همآوایی و همآهنگی» تدوین شده است.
کنترپوان در لغت بهمعنای نت درمقابلِ نت است. در این فن، بر روند افقی نتها و نه روند عمودی آنها تاکید میشود. هر یک از نتهایی که با هم نواخته میشوند دارای ریتم و تِم مستقل از هم هستند ولی در کلّیّتِ آهنگ، دارای هارمونیاند.
نویسنده در مقدمه کتاب در توضیح ویژگی اصلی این کتاب آموزشی میآورد: «آنچه این رساله را از دیگر کتابها متفاوت ساخته این است که در هر گفتوگویی بیدرنگ به چگونگی برخورد باخ با مسئله مورد بحث اشاره خواهم کرد. تمام آنچه باخ نوشته و به کار برده است هدف نهایی ما از نظر کاربرد کنترپوان تنال است و از آنچه باخ به ندرت به کار برده تا زمانی که به توانایی خود در آهنگسازی اطمینان کافی ندارید، پرهیز کنید.»
به گفته مشایخی هدف این کتاب آماده کردن هنرجویان برای ورود به دانشکدهها و مدرسههای موسیقی است . مراکزی که آمادهکردن و آموزش آنها برای دریافت و درک دانش و هنر آهنگسازی است تا دانشجویانی که امکان تحصیل در دانشکدههای موسیقی باختر زمین را ندارند نیز دانش کلاسیک آهنگسازی را بیاموزند.
«یک نت در برابر یک نت»، «دو نت در برابر یک نت»، «سه نت در برابر یک نت»، «چهار نت در برابر یک نت»، «دو صدایی آزاد و گفتاری بر نگارش انونسیون دو صدایی» زیر فصلهای بخش اول کتاب با عنوان «کُنترپوان دو بخشی» هستند و «مثالهایی با توجه به تعداد نتها در برابر هم»، «سکوت و نتهای کشیده»، «شبیهسازی»، «تم اصلی و شیوه گسترش در انونسیون»، «سه صدایی آزاد و گفتاری در نگارش انونسیون» زیر فصلهای بخش «کنترپوان سه بخشی» هستند.
دیگر کتابهای مشایخی
علیرضا مشایخی متولد 1318 از نخستین آهنگسازان ایرانی در حوزه موسیقی مدرن است.آثار او بیش از چهل سال است که در داخل و خارج از ایران اجرا میشوند. براساس وب سایت خانه کتاب، از مشایخی تاکنون کتاب های زیر منتشر شده است:
- - «نتخواني، تربيت گوش و ريتمخواني (سلفژ)» - 98 صفحه – چنگ 1384
- «نتخواني (سلفژ) تمريناتي براي آشنايي با فواصل» - ۳۲ صفحه – چنگ 1377
- «فرم در موسيقي بينالمللي» – 344 صفحه – سوره مهر 1391
- «فرهنگ آهنگسازي» – 200 صفحه – سوره مهر 1390
- «همهي آن سالهاي بيخاطره» – 254 صفحه – آرویج 1383
- «لحظهها: 9 قطعه براي پيانو اپوس 119 »– 32 صفحه – چنگ 1376
- «آهنگسازي به شيوهي كلاسيك هارموني» – 192 صفحه – چشمه 1392
- «تمرينهاي پيانو (براي دست چپ): اپوس 117 شمارههاي 4 - 3 »– 20 صفحه – همآواز 1390
- «هارموني: آهنگسازي به شيوهي كلاسيك» – 176 صفحه – ماهور 1393
- «موسيقي براي پيانو: آثاري از عليرضا مشايخي براي پيانو» – 92 صفحه – دانشگاه تهران 1381
- «فردا بدون من» – 224 صفحه – مکتب تهران 1390
- «لحظهها: 15 قطعه براي پيانو» – 36 صفحه - همآواز 1388
- «کنتر پوان مدال: نگاهي به برداشت يپسن از شيوه پالسترينا» – 172 صفحه – دانشگاه تهران 1383
- «آهنگسازي به شيوهي كلاسيك هارموني» – 192 صفحه – 1387
- «خوانش و شمارش موسيقايي »– 80 صفحه – آموزشگاه موسیقی همآوازان 1387
چاپ اول «کنترپوان تنال، آهنگسازی به شیوه باخ» در 152 صفحه در سال 1386 توسط نشر چشمه عرضه شد و کتاب حاضر در 142 صفحه و شمارگان دو هزار و 200 نسخه و بهای 12 هزار تومان از سوی موسسه ماهور منتشر شده است.
نظر شما