پنجشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۵
مجمع علمی اسلام‌شناسی و انتشار 10 عنوان كتاب/ شهید مفتح، پرچمدار وحدت حوزه و دانشگاه

«شهید مفتح» موضوع محوری چهل و چهارمین شماره نشریه الکترونیکی گذرستان شد. در این شماره جایگاه علمی-حوزوی شهید دکتر مفتح و زندگی، اخلاق، خانواده و مبارزات و مجاهدات سیاسی فرهنگی شهید مفتح بررسی شده است.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) چهل و چهارمین شماره نشریه الکترونیکی تاریخ سیاسی معاصر ایران (زیر نظر موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی) موضوع خود را به «شهید مفتح» اختصاص داده است. در این شماه از گذرستان، فراز و فرود زندگي شهید مفتح، پرچمدار وحدت حوزه و دانشگاه مورد توجه قرار گرفته است. این شماره، از سخن نخست، مجموعه مقالات، مفتح از نگاه فرزندانش (دكتر محمدمهدي مفتح و حجت‌الاسلام دکتر محمدهادی مفتح) و وحدت حوزه و دانشگاه تشکیل شده است.

شهید مفتح و پيوندى صميمانه با امام (ره)

در سخن نخست این شماره با عنوان «مفتح ، شهيد راه وحدت حوزه و دانشگاه» آمده است: «ذوق سرشار و استعداد عالى به همراه كوشش پرجوش و وجود اساتيد برجسته سبب آن گرديد تا مفتح به صورت شگفت‌انگيز و شايان توجهى دروس حوزه از جمله رسائل، مكاسب و كفايه را طى سال‌هاى 1324 - 1322 ش فراگيرد و خود در زمره اساتيد حوزه علميه قم قلمداد گردد. ايشان عرفان و دروس خارج فقه و اصول را در عالى‌ترين سطح نزد رهبركبير انقلاب حضرت امام خمينى (ره) فراگرفت. مرحوم مفتح علاوه بر روابط شاگردى و استادى، با امام پيوندى صميمانه داشت و آن روح قدسى به ايشان علاقه و عنايت داشتند و در مدتى كه امام امت در نجف به سر مى‌بردند وى به طريقى با رهبرى و اسوه خويش ارتباط بر قرار كرد. پيامى كه حضرت امام به مناسبت شهادت اين دانشور ارزشمند صادر نمودند، مبين اين رابطه است. دكتر مفتح در آن اختناق خطرناك رژيم ستم شاهى چه در برنامه‌هاى علمى و پژوهشى و چه جلسات سخنرانى و تلاش‌هاى تبليغى اصرار و ابرام داشت كه نام امام خمينى (قدس سره) مطرح شود و در مسجد قباى تهران صريحا و بدون هيچگونه واهمه‌اى در سال‌هاى قبل از انقلاب نام آن بزرگوار را بر زبان جارى مى‌ساخت.»

غیرممکن برای آقای مفتح وجود ندارد!

در بخش جایگاه علمی-حوزوی شهید دکتر مفتح می‌خوانیم: «دکتر مفتح در دهه 30 و اوائل دهه 40 شمسی، در کنار تدریس در حوزه قم به تحصیل در دانشگاه تهران مبادرت می‌ورزد؛ و همزمان با این دو، به تألیف کتب و مقالات تخصصی می‌پردازد؛ و همراه با این سه، به تدریس در دبیرستان‌های قم اقدام می‌کند؛ و در کنار این چهار، تربیت نویسندگان نواندیش و هدایت ایشان به نگارش کتاب‌هایی در زمینه امور فکری مورد نیاز جامعه را وجهه همت خویش قرار می‌دهد؛ و در عین تمرکز در این پنج، از احوالات اجتماع پیرامون خویش و مشارکت در مشتعل‌تر کردن شعله نهضتی که توسط استاد محبوب و الهی او به تازگی آغاز شده است غفلت نمی‌ورزد. شاید تعبیری که به گفته آیه‌الله مکارم شیرازی در میان حوزویان آن زمان و دوستان آیه‌الله دکتر مفتح بر سر زبان‌ها بوده است گویاترین کلام در مورد شناخت و قضاوت حوزویان قم درخصوص شخصیت ایشان و پایمردی در راه دستیابی به مقامات علمی و هر آنچه وظیفه دینی تشخیص می‌داده است می‌باشد، که می‌گفته‌اند «غیرممکن برای آقای مفتح وجود ندارد!»


10 کتابی که در مدت زمان کوتاهی نوشته شد

در بخش شهید مفتح پرچمدار وحدت حوزه و دانشگاه می‌خوانیم: «آیت‌الله مفتح به منظور پی‌ریزی نهضت فکری اسلامی «مجمع علمی اسلام‌شناسی» را مرکب از فضلا و نویسندگان حوزه علمیه قم تشکیل داد که در آن مهمترین مسائل فکری و فرهنگی جامعه مورد بحث قرار می‌گرفت و اعضا موظف بودند پیرامون موضوعات مطرح شده، مقاله یا کتاب مستقلی تألیف کنند. در مدت کوتاهی 10 عنوان کتاب انتشار یافت که به دلیل مخالفت ساواک جلسات مذکور تعطیل شد و او نیز از آموزش و پرورش، اخراج و به یکی از نقاط بد آب و هوای کشور تبعید گردید.
پس از اتمام زمان تبعید، ساواک از ورود او به قم جلوگیری کرد و او ناگزیر از 1349 در تهران ساکن شد و در دانشکده الهیات دانشگاه الهیات دانشگاه تهران به تدریس پرداخت. وی ارتباط خود را بیش از پیش با استادان و دانشجویان گسترش داد و در مساجدی که امام جماعت آنها را برعهده داشت، به دعوت او و به مناسبت‌های گوناگون سخنرانان معروف انقلابی از حوزه و دانشگاه ـ و حتی از دیگر کشورهای اسلامی برای انبوه جوانان و دانشجویان مسلمان انقلابی سخنرانی می‌‌کردند.»

مطالب این مجموعه عمدتا از میان مقالاتی که قبلا در تارنماهای مختلف انتشار یافته، برگزیده شده و هدف از باز انتشار آنها تسهیل کار محققان، دانشجویان و پژوهشگران است.

چهل‌وچهارمین شماره نشریه الکترونیکی «گذرستان» در پایگاه اطلاع‌رسانی موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی به نشانی http://gozarestan.ir قرار گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها