جمعه ۲۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶:۳۸
آیا ایرانیان برای نپرداختن مالیات به اسلام روی آوردند؟/ پاسخ «اكبر ثبوت» در نشست کتاب «ایران پیش از اسلام»

آیا ایرانیان برای نپرداختی مالیات به دین اسلام روی آوردند؟ استاد اكبر ثبوت، کتابشناس، مصحح و نسخه‌شناس در نشست بررسی کتاب «ایران پیش از اسلام» گفت: اینکه ایرانیان برای گریز از پرداخت جزیه یا مالیات به دین اسلام روی آوردند نظر سستی است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در این نشست اکبر ثبوت با تکیه بر کتاب «تاریخ طبری»، «ایران در زمان ساسانیان» نوشته آرتور کریستین سن، «مجموعه مقاله‌های مجتبی مینوی» و «تاریخ بخارا» سخن گفت.
 
استاد اکبر ثبوت گفت :  برخی از تحلیلگران و مورخان معتقدند ایرانیان برای گریز از پرداخت جزیه به دین اسلام روی آوردند. برای لمس سستی این نظر، کتاب «ایران در زمان ساسانیان» کریستین سن را ورق می‌زنم، این باستانشناس دانمارکی می‌گوید: «در آن زمان رعایا مادام‌العمر مجبور بودند در همان قریه که وابسته به آن بودند ساکن باشند و بیگاری انجام دهند و در پیاده نظام خدمت کنند. گروه گروه از این روستائیان پیاده در پی سپاه می‌رفتند. گویی تا ابدالدهر محکوم به عبودیت بودند و به آنها به هیچ وجه مزد یا پاداشی نمی‌دادند. اگر پادشاهی هم مانند هرمز چهارم، لشکریانش را از آزار روستائیان منع می‌کرد، شاید مقصود او بیشتر دهقانان بود تا افراد رعیت.
 
وی ادامه داد: همچنین زنده‌یاد مینوی سخنرانی‌ای در سال 1349 در دانشگاه فردوسی مشهد ایراد کرده که این سخنرانی در کتاب مجموعه مقاله‌های وی آمده است. مینوی درباره پیشرفت ایرانیان پس از ورود اسلام می‌گوید: بر اثر ضربتی که از دست عرب بر شاهنشاه ایران وارد آمد، دولت از پا افتاد. اما قوم ایرانی منقرض نشد که سهل است که ارج و منزلتی جدید یافت. ملت ایران بر سرپای خود ایستاد و دیگر قیام او به دولت و دربار نبود. هر کس تن به اسلام در داده بود خود را با شریف‌ترین مردم برابر می‌دانست و به جز منصب خلافت، مقامی نبود که یک نفر از عوام ایران وصول آن را برای خود محال بداند.
 
هشتمین نشست از سلسله نشست‌های «ایران پیش از اسلام» با سخنرانی استاد اكبر ثبوت، کتابشناس، مصحح و نسخه‌شناس دوشنبه 24 آذرماه در کتابخانه ملی برگزار شد.

متن کامل گزارش ایبنا از این نشست را اینجا بخوانید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها