چهارشنبه ۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۱
رئیس کتابخانه‌ی ملی از تلاش برای تدوین فرهنگ و تاریخ اردبیل خبر داد

مهمترین ویژگی فرهنگی اردبیل، شخصیت سازی بوده است. ما باید برنامه‌ استراتژیک 5 تا 10 ساله برای تبیین فرهنگ اردبیل تدارک ببینیم. تلاش برای تدوین تاریخ اردبیل و تلاش برای تدریس آن در ذهنیت جوانان بوده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، سيد رضا صالحي اميري رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي در مراسم افتتاحيه هفته فرهنگي استان اردبيل با بيان مطلب فوق افزود: نمی‌توان از تشیع بدون یاد کردن از دوران صفویه سخن گفت. طبق فرموده مقام معظم رهبری، صفویه دو خدمت به ایران و اسلام انجام داد، یکی انسجام ملی و دیگری ایجاد تمدن شیعی در دنیای پر تلاطم ایران آن زمان. ما مدیون تلاش‌ها و مجاهدت‌های عزیزانی بودیم که وامدار آنان هستیم.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی ایران ابراز داشت: اقوام کشور مثل رنگ‌های مختلف هستند که در کنار همدیگر یک رنگین کمان دیگر را تشکیل می‌دهند. سوالی که مطرح است، این است که چرا فرهنگ آنقدر مهم بوده که باید برای آن روز و هفته و ماه و سال تعیین کرد. در پاسخ به این سوال باید به اهمیت و کارکرد فرهنگ توجه شود که یکی از‌ آن‌ها انسجام آفرینی است.

وی افزود: این مقوله اجتناب ناپذیر است که برای بقای جوامع ضروری بوده و در کشور ما به دلیل کثرت فرهنگی نیاز است. الگوی متناسب ایران، الگوی وحدت و کثرت است. برخلاف جوامع غربی که مکانیکی و غیر طبیعی است، در ایران ما انسجامی برقرار بوده که منحصر به فرد در منطقه و جهان است.

صالحی امیری همچنین در ادامه اظهار داشت: ورود اسلام به ایران که خسته از ظلم ساسانی بوده، با آغوش باز ایرانیان مواجه شده. همه‌ی اقوام ایرانیان مسلمان و معتقد به ائمه اطهار هستند. عمده‌ی مناقشات در ایران به دلیل دخالت دولت‌های دیگر در روابط اقوام بوده است که نمونه‌ آن مداخلات خارجی در آذربایجان بود که البته کمترین خللی در وحدت و اتحاد آذربایجانی‌ها وارد نکرد و ابر قدرت‌ آن روز عملا متلاشی شد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران عنوان کرد: اقوام ایران مظهر تمدن هستند و استان اردبیل نیز نقش پررنگی دارد. نمی‌توان نقش آذربایجان را در تداوم و تقویت انسجام ملی انکار کرد. در دفع چالش‌های ضد انسجام و دخالت‌های دولت‌های خارجی و خیانت روشنفکران، سهم اردبیل غیر قابل انکار است. با تشکیل حکومت صفوی و کوچ این خاندان به اصفهان، یک دولت مرکزی و حکومت اسلامی در آنجا تشکیل شد.

وی همچنین خاطرنشان کرد: در عرصه‌ سرمایه اجتماعی مشارکت اردبیلی‌ها در صحنه‌های انقلاب و همگرایی و همنوایی در دفاع مقدس حائز اهمیت است. اردبیل در عرصه‌ی اقتصادی نیز نقش پررنگی دارد و قطب اقتصادی محسوب می‌شود. اردبیل شاه راه ترانزیتی برای ارتباطات تجاری است. از نظر سیاسی و سرمایه‌ی انسانی نیز اردبیل خدمات زیادی به کشور ارائه داده است. در عرصه‌ سرمایه‌ی دینی و فقهی، اردبیل سهم بزرگی در گسترش تشیع داشته است.

وی با اشاره به تحولات ترکیه و امپراطوری عثمانی در دوره‌ی گذشته گفت: انقلاب سوسیالیستی شوروی و اشغال ایران توسط عثمانی و تحولات دیگر هیچ خللی در باور مردم اردبیل برای دفاع از کشور وارد نکرد. اگر اذعان نماییم که اردبیل مثل دژ دفاعی بوده، سخن به گزافه نگفته‌ایم چون اردبیل نقطه‌ی سوق الجیشی منطقه است.


صالحی امیری در ادامه بیان کرد: استحاله‌ی فرهنگی ایران بدون استحاله‌ آذربایجان و اردبیل ممکن نیست. همچنین طرح اندیشه‌ی خودمختاری آذربایجان نتیجه‌ خیانت نیروهای غیر آذربایجانی بوده و ما وقتی از امنیت ملی صحبت می‌کنیم، به این معناست که کشور از هرگونه خطر برای امنیت ملی، اقتدار ملی و امنیت مال و نوامیس و... در امان باشد. کارکرد مهم فرهنگ، هویت ملی است که شهید مطهری روحیه‌ مشترک بین افراد را هویت ملی دانسته‌ است.


مشاور ریاست جمهوری در ادامه افزود: هویت آذربایجان محصول الگوی طبیعی ملی بوده است. اگر سه رکن هویت ملی را جغرافیا، زبان فارسی و دین اسلام بدانیم، بی شک همه‌ مردم بر فلات زندگی می‌کردند. زبان فارسی در طول حیات خود هیچ گاه در پی حذف زبان‌های دیگر نبوده و همگرایی با زبان‌های مختلف داشته است. آذری‌ها و اردبیلی‌ها به زبان فارسی به عنوان زبان مادری افتخار می‌کنند.


رئیس سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی ایران یادآور شد: امروزه آن چیزی که در جامعه‌ ایران به نام امنیت ملی و هویت ملی مطرح است، بخش زیادی از آن را مدیون تمدن اردبیل است. نمی‌توان ایران را بدون مطالعه‌ی فرهنگ اردبیل ارزیابی کرد.


مهمترین ویژگی فرهنگی اردبیل، شخصیت سازی بوده است. ما باید برنامه‌ استراتژیک 5 تا 10 ساله برای تبیین فرهنگ اردبیل تدارک ببینیم. تلاش برای تدوین تاریخ اردبیل و تلاش برای تدریس آن در ذهنیت جوانان بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها