نقش ممیزی در اعتماد مردم به آثار داستانی/ 17
مدیرنشر فرادیدنگار: مخاطبان هم از خودسانسوری نویسندگان اطلاع دارند/ وضعیت ممیزی رو به بهبود است
مهرداد انتظاری، نویسنده و مدیر انتشارات «فرادیدنگار» معتقد است که در یک سال اخیر برخلاف وضعیت ممیزی در دولت قبل، کتابها با ممیزیهای کمتری منتشر میشود. وی معتقد است هنوز ذهنیت مخاطب نسبت به محتوای کتابهای موجود در بازار تغییر چندانی نکرده، در حالی که بارها در نمایشگاههای کتاب تغییرات وضعیت ممیزی، حضوری برای مخاطبان عام توضیح داده شده است.
وی افزود: در دوره قبل، وضعیت کتاب بسیار اسفناک شده بود زیرا گاهی یک کتاب، یک سال و نیم یا حتی دو سال در وزارت ارشاد باقی میماند و هیچ نتیجهای برای آن اعلام نمیشد. در دوره پیش از آن، وضعیت کتاب، کاملا مشخص بود و هنگام تحویل کتاب به ارشاد، اعلام میشد که وضعیت کتاب حدود 15 یا 20 یا 30 روز دیگر مشخص میشود و دقیقا در همان زمان تعیینشده، وضعیت کتاب اعلام میشد. وضع دوره فعلی نیز به همان شکل تغییر کرده و وضعیت کتابها، نسبت به هشت سال دولت قبل در زمان بسیار کوتاهتر و با اصلاحیههای بسیار کمتر مشخص میشود.
مدیر انتشارات «فرادیدنگار»، با اشاره به حضور این ناشر در نمایشگاههای استانی و نگاه آنان به محتوای کتاب های منتشر شده در سال های اخیر گفت: من با مخاطبان ارتباط مستقیم دارم و همین موجب شده تا نظر آنان را به خوبی بدانم. اکثر مخاطبان به محض انتخاب کتاب، درباره وضعیت ممیزی آن سوال میکنند. بارها برای من و همکارانم پیش آمده که برای مخاطب درباره کم شدن ممیزیها در دوره جدید توضیح دادهایم ولی مخاطب حرف ما را نپذیرفته است.
وی ادامه داد: نمیتوان به سادگی تعیین کرد که کدام قشر از مخاطبان بیش از دیگری، درباره ممیزی سوال میکنند. اغلب مخاطبان عام هستند و در ذهن مخاطب عام ثبت شده است که کتابها با ممیزی منتشر میشوند. حتی گاهی با حالت بدی به کتابها اشاره میکنند و میگویند: «کتابهایتان که همه سانسور شدهاند. برای چه بخریم؟»
این نویسنده در ادامه گفت: چه طور میتوان ذهنیت 80 میلیون ایرانی را با گفتن چند دلیل و حتی قسم خوردن، درباره تغییر ممیزی تغییر داد؟ مگر ما میتوانیم در چند نمایشگاه استانی کتاب که ارتباط مستقیم با مخاطبان داریم، باور ممیزی نشدن کتابها را در آنها نهادینه کنیم؟
وی گفت: بارها پیش آمده که مخاطب صحبت ناشر و فروشنده کتاب را درباره اصلاحیه نخوردن یک کتاب باور نکرده، و در نهایت از خرید کتاب منصرف شده است. حتی برخی از مخاطبان، پس از ورق زدن کتاب میگویند: «من نسخه یا چاپ دیگری از کتاب را دیدهام. آنها بدون سانسور بودند و کتاب شما اصلاحیه خورده است.» بعضی از این افراد را میتوان با دلیل توجیه کرد که میان نسخههای قبلی و نسخه فعلی به لحاظ ممیزی هیچ تفاوتی وجود ندارد ولی برخی دیگر اصلا قانع نمیشوند. و این اشکال بر ناشر وارد نیست. چنین افکاری نتیجه پیشینیه منفی مخاطبان نسبت به ممیزی است.
وی درباره خودسانسوری نویسندگان گفت: در بهترین حالت، اگر مخاطب صحبت ناشر را بپذیرد که حتی یک واو از کتاب در روند بررسی، حذف نشده، ولی یادمان باشد که مخاطب خوب میداند نویسندگان دچار خودسانسوری هستند. آنها میدانند که نویسنده اجازه صحبت از برخی مسائل را ندارد.
وی در جمعبندی نهایی گفت: امروز ممیزی در ارشاد نسبت به دوره پیش بسیار کمتر شده است. من شخصا مدتی است که با ممیزیهای شدید مواجه نشدهام ولی هنوز مردم تغییرات را نپذیرفتهاند.
پیشینه این پرونده در خبرگزاری ایبنا:
گفتوگوی عباس مخبر، محمد سلمانی، لیلی گلستان، مجتبی ویسی، پرویز شهدی، منصوره شریفزاده، فریاد شیری، علی موذنی، خجسته کیهان، فرزانه طاهری، اصغر نوری، فتح الله بینیاز، ر. اعتمادی، حسین یعقوبی، پریا آقایی، و امیرحسینزادگان را در این باره بخوانید
نظر شما